fbpx

Byla stanovena základní výše nájemného na úrovni poloviny aktuálních tržních cen, a to ve dvou pásmech: širší centrum Prahy (164 Kč/m²) a zbytek Prahy (132 Kč/m²). Nově byl stanoven systém slev na nájemném pro nízkopříjmové domácnosti

Zveřejněno: 29. 6. 2020

Rada hl. m. Prahy schválila úpravu nájemného v městských bytech. Úprava výše nájemného byla nutná, protože v posledních 15 letech se téměř neměnila a cena 65 Kč/m² není udržitelná. Změna se zatím bude týkat pouze nově uzavíraných smluv, u stávajících nájemníků radní kvůli epidemii Covid-19 plánují změny později.

U většiny městských bytů je v současnosti nájemné nastaveno ve výši 56–73 Kč za 1 m² podlahové plochy bytu za měsíc. Taková výše nájemného je dlouhodobě neudržitelná, ale přitom během posledních 15 let nedocházelo téměř k žádným změnám, ač ceny bytů v mezidobí vzrostly o 140 %. Město chce z nájmů bytů získávat dostatek prostředků na průběžnou údržbu bytového fondu i na novou bytovou výstavbu.

Zvýšení i slevy

Ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy byla stanovena základní výše nájemného na úrovni poloviny aktuálních tržních cen, a to ve dvou pásmech: širší centrum Prahy (164 Kč/m²) a zbytek Prahy (132 Kč/m²). Nově byl stanoven systém slev na nájemném pro nízkopříjmové domácnosti. Cílem je, aby nikdo nebyl výší nájemného nepřiměřeně zatížen. Senioři a nájemníci bezbariérových bytů budou mít nižší nájemné automaticky kvůli zvýšené ohroženosti těchto skupin obyvatel.

Nová výše nájemného se mnohem blíže podobá výši nájmů nastavené na úrovni městských částí.

„Díky nově stanovené výši nájemného v městských bytech bude bydlení pro nájemníky pořád velmi dostupné, ale zároveň se zvýší příjmy města na údržbu a rozšiřování bytového fondu. Nová výše nájemného se mnohem blíže podobá výši nájmů nastavené na úrovni městských částí,“ shrnuje radní hl. m. Prahy pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský.

Související…

Senátorka Renata Chmelová: Senioři teď žádat o příspěvky na bydlení nemusí
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: Praha.eu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...