fbpx

Se senátorkou a starostkou Prahy 10 o tom, jak seniorům v době krize pomáhají dobrovolníci, Coca-Cola nebo Cirk La Putyka

Zveřejněno: 16. 4. 2020

Jednou z úlev, kterou čeští senioři během koronavirové krize díky zákonodárcům získali, je fakt, že nemusí (tak jako nyní) každého čtvrt roku dokládat oprávněnost nároku na příspěvky na bydlení. Částka, kterou od dubna do června dostanou, bude stejná jako v minulém čtvrtletí. Podle Renaty Chmelové, která v Senátu tuto změnu prosazovala, je to zejména pro starší lidi velká pomoc. „Senioři to ne vždy jsou schopni poslat elektronicky, celá motivace spočívá v tom, aby v této chvíli o nic žádat nemuseli.“

Tato pravidla platí jen pro ty, kteří bydlí v nájmu?

Ne. Platí pro všechny, kteří nemají na bydlení. Můžete pobírat příspěvek na bydlení i ve vlastním bytě, pokud nemáte na jeho provoz. Pokud náklady na bydlení převyšují více než třicet procent vašich příjmů, máte nárok na příspěvek. 

Kolik takových domácností je?

Tyto dávky bere 200 tisíc domácností v České republice. 

A kolik seniorů se podle vás může do existenční krize právě kvůli koronavirové pandemii dostat? 

Senioři mají stálý příspěvek ve výši svého důchodu a ten se jim nezmění. Do nouze by se mohli dostat v případě, kdyby si k důchodu přivydělávali a teď by kvůli krizi nemohli. Ovšem náklady na bydlení jsou v Praze ohromné, a když to potřební nezvládají, tak přichází ke slovu právě ten příspěvek na bydlení. 

Kromě toho, že pomáháte seniorům jako senátorka, jste také ještě starostkou Prahy 10. Vaše městská část je úspěšná, co se týče počtu dobrovolníků. Přitom ještě obdržela pomoc od firmy Coca-Cola. O co se jednalo? 

Já mám obrovskou radost a jsem překvapena, kolik dobrovolníků se hlásí na pomoc pro naše seniory. Je to cílová skupina, na kterou se nejvíce zaměřujeme, protože jsou v tuto chvíli nejvíce zranitelní. Na Praze 10 máme 25 tisíc seniorů, kteří tady žijí, a my se pro ně snažíme dělat maximum. Nám se mimo jiné podařilo získat velké množství dezinfekce, která ale byla ve velkých kanystrech, takže jsem oslovila místní výrobní závod Coca-Coly, zda by nám daroval lahvičky.

Když pomáháte tam, kde jste doma, máte k tomu trochu jiný vztah. Což vede třeba k tomu, že dobrovolník dojde někomu na nákup a potom si toho souseda seniora "adoptuje".

Obdrželi jsme jich 10 tisíc kusů, pak se nám nabídli skauti a za jeden den jich byli schopni naplnit tisíc. Rozdávat je budeme před supermarkety v tu dobu, kdy mají senioři vyhrazenou dobu pro svůj nákup. Zároveň můžou od nás dostat i šité roušky od dobrovolníků. 

Jakým způsobem potřební poznají, že se jedná o oficiálního dobrovolníka? 

My jsme oslovili policii, aby nám nějak poradila, jakým způsobem by se senioři měli chránit a ověřit si, jestli ten dobrovolník je skutečně prověřený. Vypracovali jsme tedy letáček s pokyny, jak se chovat, když vám dobrovolník zazvoní u dveří. Jsem ráda, že to policie ocenila. Ten letáček dokonce sama uvádí jako dobrý příklad a šíří ho dál i do jiných městských částí. 

desitka

My ty letáčky roznášíme, rozdáváme, lepíme je na dveře, v ulicích na sloupy. Jedno z nejdůležitějších pravidel je, aby vše probíhalo bezkontaktně. Pokud tedy někdo potřebuje nakoupit, měl by si dopředu připravit seznam, měl by mít odhad, kolik to bude stát, a platit by to měl až oproti účtence, kterou mu dobrovolník donese i s nákupem. 

Kde v Praze 10 jsou odběrová místa pro dezinfekce nebo roušky a kolik jich je?

Máme zřízeno 10 míst, jako příklad můžu uvést rodinné centrum v Malešicích nebo Divadlo ve Vršovicích. Tam je k dispozici velké množství dezinfekce, kterou lze stáčet do vlastních přinesených nádob, a je možné si požádat i o roušky. Ale jednodušší bude zavolat na naši linku 267 093 800 a domluvit se na tom, že vám to donesou právě dobrovolníci.

Na Praze 10 tedy máte vlastní telefonní linku. Magistrát ale zřídil centrální linku pro seniory na čísle 800 160 166. Proč jste se rozhodli ještě pro tu svoji?

Pro mě je velikou motivací pomáhat přesně v tom místě, kde žijeme, a tím pádem vlastně bylo potřeba koordinovat pomoc přímo u nás. No, a když pomáháte tam, kde jste doma, máte k tomu trochu jiný vztah. Což vede třeba k tomu, že dobrovolník dojde někomu na nákup, a potom si toho souseda seniora "adoptuje".

p10 letak

Pak už od nás tento senior vlastně nepotřebuje žádnou pomoc a dobrovolník mu pravidelně chodí na nákupy nebo s pejskem anebo pro léky. Prostě sousedská pomoc. Tady se opravdu začali v jednom domě lidi propojovat a začali se o sebe zajímat. To je něco, z čeho já mám obrovskou radost.

Co byste seniorům ve vašem obvodu vzkázala? 

Ať jsou dobré mysli, ať se udržují v kondici a že jsme tady pro ně, máme tady pro ně linku, kam můžou zavolat a kde jim rádi pomůžeme. A velmi se těším, až pro ně zase budeme moct dělat akce, na které jsou tady u nás zvyklí.

Které akce to třeba jsou? 

Jsou to různé akce typu karneval, na jaře máme oblíbený květinový bál, který jsme bohužel museli zrušit, ale daří se nám to nahrazovat jinými akcemi. Udělali jsme třeba koncert v domově pro seniory, v atriu hrál Cirk La Putyka a místní senioři ho sledovali z oken. Tak doufám, že jim to udělalo radost. Je každopádně potřeba, abychom to všechno spolu společně zvládli.

Související…

Radní Milena Johnová: Senioři by si měli udržet kontakt s blízkými a dobrou náladu
Zdeněk Strnad

zdroj: Renata Chmelová, Praha10.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...