fbpx

S tiskovou mluvčí Městské knihovny Lenkou Hanzlíkovou o tom, jak se pobočky vrací zpět do běžného provozu a že představy o seniorech, kteří neovládají technologie, jsou jen zažitá klišé

Zveřejněno: 28. 5. 2020

Městská kulturní zařízení se postupně otevírají a jejich provoz se vrací do normálu. Jedním z těch, na které Pražané – především pak ti, kteří už doma během karantény všechno přečetli – čekali nejvíce, je Městská knihovna. Všechny její pobočky zatím otevřely v omezeném režimu, novinkou je také hodinová dezinfekční pauza.

„Určitě doporučuju, aby si lidé, než vyrazí do knihovny, zkontrolovali na našem webu, jestli má jejich provozovna otevřeno a jakým způsobem,“ říká Lenka Hanzlíková, tisková mluvčí Městské knihovny v Praze. „Každý den je hodinu pauza na sanitu a na úklid, abychom mohli vydezinfikovat prostory a často dotýkané plochy.“

Jak to je s knihami, které měly být vráceny během karantény?

Žádné takové knihy vlastně nejsou, protože jsme prodlužovali výpůjční lhůty. Takže pokud někdo měl na začátku karantény v době, kdy se knihovny uzavíraly, výpůjčku do dubna, tak se ta výpůjčka automaticky prodloužila. Takže se nic neděje, a to ani u výpůjček, které měly být vráceny před tím černým pátkem 13. března, kdy jsme zavírali. Není se tedy potřeba bát nějakých sankcí.

Senioři se velmi rychle učí. Velmi rychle a rádi poznávají nové věci, nové technologie jim nedělají vůbec žádný problém.

Lidé si výpůjční dobu ostatně mohou zkontrolovat na webu ve svém čtenářském účtu. Tam je právě to datum, dokdy se knihy mají vrátit. Mohou případně také zavolat nebo napsat e-mail. Určitě jim rádi řekneme, jak to s jejich výpůjčkami vypadá. 

Kdy se začnete vracet k běžnému provozu? 

Počítáme, že postupně od června, kdy v sálech hlavní knihovny začínají kulturní akce. Samozřejmě za dodržení všech opatření, to znamená rozestupy dva metry, tedy i sezení lidí ob řadu, maximálně sto lidí v sále... Plánujeme také open air akce, jak na Mariánském náměstí před hlavní knihovnou, tak na smíchovské náplavce, kde budeme otevírat Kobku 16

Jinak samozřejmě postupujeme podle doporučení, které vydává Ústřední knihovnická rada, a plánujeme, že do normálu v rámci rozsahu služeb bychom se měli vrátit do půlky června, jak nám to situace dovolí. Provozní doby ale budou omezené celé léto, na podzim uvidíme.

Ve Flowee se v souvislosti s koronakrizí často věnujeme seniorům. O jaké akce mají u vás největší zájem? 

Je jich hodně, seniorské pondělky, semináře nazvané Senioři píší Wikipedii nebo nabízíme i trénování paměti... Pravidelně nám tady taky hraje Armáda České republiky, přednášky tu dělá vynikající anglista Martin Hilský, v úterý od 16 hodin bývá Bio Senior. Myslím ale, že si senioři a nejen oni vyberou ze všech dalších akcí, které pořádáme. Není tedy určeno, že „teď, seniore, musíš přijít na toto“.

Mluvili jsme o tom, co všechno se u vás dá zařídit online. Jak jsou na tom podle vás senioři s využíváním moderních technologií?

Senioři se velmi rychle učí. Velmi rychle a rádi poznávají nové věci, nové technologie jim nedělají vůbec žádný problém. Dělali jsme si průzkum a běžně využívají Skype, Whatsapp, další služby... To je pouze náš zažitý pohled, že s tím mají problém. 

Co byste návštěvníkům, ať těm skalním, nebo i novým, vzkázala? 

Já doufám, že se se všemi uvidíme brzy v knihovně, že si k nám přijdou půjčit knížky a zajdou taky třeba na další služby, ať už je to třeba internet nebo nějaké akce. Takže se uvidíme. A hlavně na sebe dávejte pozor!

Související…

Radní Hana Třeštíková: Z krize jsme vyšli silnější a také více pospolití
Zdeněk Strnad

foto: Autor, zdroj: Městská knihovna v Praze

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...