fbpx

S Ondřejem Kolářem o tom, proč si Praha 6 objednává roušky sama, o krizových linkách a také o tom, proč je nejen v dnešní době důležité udržet si zdravý rozum

Zveřejněno: 21. 4. 2020

Jedním z nejdůležitějších komunikačních nástrojů v boji s koronavirem jsou speciální telefonní linky, které Praha a její části zřídily. „My jsme zkraje března posílili infolinku městského úřadu 800 800 001, která už fungovala, a proškolili jsme dvanáct zaměstnanců, aby věděli, jak odpovídat,“ říká Ondřej Kolář, starosta Prahy 6 za TOP 09.

Jaké máte s nouzovými telefonickými linkami zkušenosti?

Funguje to výborně. Máme jednak pracovníky radnice, jednak pracovníky pečovatelské služby, dobrovolníky, kteří nám pomáhají, a těm mockrát děkuji. To je obrovská pomoc, které si velmi vážíme, protože sami bychom to fakt nezvládli.

Je lepší teď mít chvilku spařenou pusu, než se válet na jednotce intenzivní péče s něčím, o čem pořádně ještě nikdo nic neví.

Lidé kvitují telefonické linky velmi  pozitivně a myslím si, že se nestalo za celou dobu, co fungují, že by tam někdo volal a měl potřebu někomu nadávat, to opravdu ne. Velmi děkuji i těm, kdo ta čísla využívají, že se chovají slušně. Velmi nám to pomáhá, protože i lidé, kteří pracují na radnici, jsou jenom lidé a ve chvíli, kdy slyší jenom nadávky, tak je to samozřejmě demotivuje. A já hlavně děkuji všem, že se k nám úředníkům i politikům na té obecné úrovni chováte mile, protože nám to strašně moc pomáhá v práci.

Jaké jsou nejčastější požadavky, s čím se na vás lidé nejčastěji obracejí?

Radnice má program jednak na rozvoz obědů, zdravotnických pomůcek, samozřejmě léků, ale nabízíme lidem třeba i psychologickou pomoc. Pro tu jsme vyhradili dvě telefonní čísla, na která můžou volat jak senioři, tak i ostatní, když se cítí nějak špatně nebo potřebují jakoukoliv pomoc či radu. Nabízíme tedy jak materiální pomoc, tak i duchovně psychologickou.

Jak funguje v současné době radnice Prahy 6?

Já používám takovou parafrázi, říkám: Když teď s námi přijdete projednávat studie zastavitelnosti, tak vás odmítneme, ale samozřejmě fungují veškeré běžné občanské agendy, jako jsou občanské průkazy, cestovní pasy, sociálka nebo živnostenský odbor. Samozřejmě jsme teď radši, když nám lidi zavolají předem a zeptají se, jestli opravdu s tím, co potřebují, musí nutně na úřad, nebo jestli je to něco, co se dá vyřídit na dálku.

Spousta agend se už totiž dneska na dálku vyřídit dá, proto bych poprosil ještě touto cestou, pokud potřebujete jít na radnici, tak zavolejte předem. Je to dobře i pro vás, protože je úřad omezen, což znamená delší čekací lhůty. A samozřejmě jsou potřeba i nezbytná bezpečnostní opatření.

Vy si prý jako Praha 6 nakupujete ochranné pomůcky sami. Je jich stále tak málo?

Praha 6 je zkrátka a dobře obec o velikosti krajského města. Tím, že mi krizové řízení vykonáváme i pro Nebušice, Lysolaje, Suchdol a Přední Kopaninu, tak nám najednou narůstá počet obyvatel ze 100 tisíc na 140 tisíc. A my se o ně musíme postarat o všechny. Naší povinností je postarat se o to, aby obec fungovala, to znamená, že musíme zajistit ty, kdo tu obec udržují v chodu. Ať už to jsou strážnici, policisté, hasiči, ale i zdravotní sestry, pečovatelky a také personál těch zařízení, která se starají o seniory či všechny, kteří potřebují pomoct.

Tím, že byl nedostatek, tak jsme samozřejmě začali shánět jako všichni ostatní. Podařilo se nám už nakoupit jednu várku 150 tisíc roušek a pěti tisíc respirátorů. Teď jsme se rozhodli nakoupit do zásoby na dalších padesát dnů další várku, přes 200 tisíc jednorázových roušek a šest tisíc respirátorů. On je totiž problém, že z těch ochranných pomůcek, které sežene stát, se toho na tu nejnižší úroveň obce dostane hrozně málo. Ve chvíli, kdy od státu dostanete pro vlastní potřeby sto kusů jednorázových roušek, tak vám to vůbec nepomůže. Jsme ale samozřejmě rádi, že nám hlavní město dalo na tyhle účely dotaci, konkrétně 30 milionů korun.

Co byste jako starosta i jako obyvatel Prahy 6 vzkázal lidem ze „šestky“?

Znovu všem děkuji, za to, že se chovají odpovědně, že nosí roušky a dodržují nařízení a pokyny vlády. V boji s nákazou je to nezbytný prvek. A já bych chtěl všechny poprosit, aby v tom vytrvali. Ano, ono je to nepříjemné, navíc když je teď teplo, tak se nám všem paří pusa, ale všechno zlé je k něčemu dobré.

Ondřej Kolář (1984)

Narodil se v Praze, od roku 1986 žije v Praze 6. Absolvoval mediální studia na Fakultě sociálních věd UK. V roce 2008 absolvoval International Legal Studies Program na Washington College of Law. Pracoval nejprve na New York University in Prague, poté krátce ve společnosti ČEZ, od roku 2007 pak v advokátní kanceláři DLA Piper Prague, LLP. Od loňského roku zastává post předsedy regionální organizace TOP 09 Praha 6. S partnerkou vychovává dva syny, závodně vesloval, zajímá se o umění, architekturu a mezinárodní vztahy, rád vaří.

Je lepší teď mít chvilku spařenou pusu, než se válet na jednotce intenzivní péče s něčím, o čem pořádně ještě nikdo nic neví. Chtěl bych všem hlavně popřát pevné zdraví a taky to, aby si udrželi zdravý rozum. A nevěřte všemu, co se říká. V éteru teď lítá spousta informací o tom, co to vlastně ten koronavirus je, ale ne všechny jsou pravdivé. Takže prosím, rozum nám koronavirus opravdu vzít nesmí.

Související…

Praha v boji proti koronaviru: Nová místa na testování i hlídání dětí zdravotníků
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, zdroj: Praha 6

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...