fbpx

Byty na Starém Městě si Pražané nemohou dovolit, můžou za to krátkodobé pronájmy a pomalý stavební proces, píše světový ekonomický deník

Zveřejněno: 18. 2. 2020

Každý rok přijede do Prahy skoro osm milionů turistů. To je zhruba šestinásobek počtu obyvatel hlavního města Česka. Gotické památky jako Karlův most, orloj nebo chrám Matky Boží před Týnem přitahují do užšího centra města každý den tisíce turistů. Problém je, že tito lidé chtějí také blízko památek bydlet. Tedy problém je to hlavně pro Pražany. Na ně už se nějak v centru města nedostává.

Je pravda, že turisté jsou pro majitele nemovitostí v centru z jedné strany učiněným požehnáním. Investice do bytů se jim vracejí hlavně díky krátkodobým pronájmům. Auditorská společnost Deloitte spočítala, že čtvrtina bytů na Starém Městě se pronajímá přes internet, jen na Airbnb je na Praze 1 dostupných okolo pěti tisíc bytů. A spousta místních (těch, kteří krátkodobě nepronajímají) si myslí, že život v centru Prahy začíná být cenově naprosto nedostupný.

Zakázat? Částečně či úplně

Občanská sdružení tvrdí, že pokusy města přibrzdit rozmach investorů do „Airbnb bytů“ jsou nicotné a nemají téměř žádný dopad. To se může brzy změnit. Primátor Zdeněk Hřib, podle kterého Airbnb proměnilo Prahu v „distribuovaný hotel“, zvažuje jako jiná evropská města zavedení limitů na počet nocí, po které bude možno nemovitost pronajmout. A uvažuje se údajně také o zákazu krátkodobého pronájmu bytů úplně.

Podle Deloitte je Praha jedenácté nejdražší evropské město, co se pronájmů týče. Přitom se do Prahy stěhuje každý rok okolo 40 tisíc cizinců.

V současné době žádná omezení neplatí, „takže se většina nemovitostí na Starém Městě prodává investorům, kteří je obratem pronajímají dále“, říká Cyril Dejanovski z realitní kanceláře Svoboda & Williams. Důsledkem toho je, že se centrum města stává „nedostupné pro normální lidi“, dodává Ben Maudling ze společnosti Savills.

Kam se hrabe Londýn

Ceny nemovitostí ve městě stouply za poslední rok o 10 procent, tvrdí Dejanovski. Nejvíce se podle něj platí za byty v centru u řeky, tam můžou ceny vystřelit až přes 320 tisíc korun za metr čtvereční. Podle společnosti Savills je obvyklá cena za „běžný kvalitní byt“ v Praze 1 a 2 okolo 170 tisíc korun za metr čtvereční. Za průměrný byt v širším centru o velikosti 70 metrů pak Pražan dá hrubý roční příjem za 14,8 roku, počítáno při měsíčním příjmu 42 478, kterého ale většina lidí nedosáhne. Podle Nationwide, jedné z největších světových realitních společností, je průměrná cena podobného bytu v Londýně „jen“ 8,8násobkem tamní průměrné roční mzdy.

A nájmy jsou samozřejmě velmi drahé taky. Podle Deloitte je Praha jedenácté nejdražší evropské město, co se pronájmů týče. Přitom se do Prahy stěhuje každý rok okolo 40 tisíc cizinců, většinou ze sousedního Slovenska, ale také z Ukrajiny nebo Vietnamu.

Češi si podle Financial Times historicky zakládají na tom, že bydlí ve svém. Pouze 30 procent pražských bytů je dlouhodobě pronajímáno.

Metropole má velmi vysokou zaměstnanost a sídlí v ní regionální zastoupení globálních společností, jako je třeba Microsoft nebo DHL. „Praha má skvělou kulturu a je to mimořádně hezké město, ve kterém se dostanete kamkoliv jednoduše pěšky nebo hromadnou dopravou,“ říká Maudling. „Kromě toho je to také hlavní evropské centrum pro automobilový průmysl, logistiku a vzdělávání.“

K bydlení to není

Dodává, že životní styl v centru města se v poslední dekádě dramaticky změnil. Objevila se spousta nových prodejců a restaurací, včetně třeba dvou stovek obchodů v nákupním centru Palladium, které sídlí v budově z 18. století. V centru se ovšem ani tak bydlet moc dobře nedá: „Na Starém Městě nemáte kde zaparkovat, není tam žádný supermarket,“ dodává Dejanovski.

Lidé začínají vyhledávat spíš bývalé průmyslové čtvrti poblíž centra, jako například Karlín s hipsterskými bary, restauracemi a byty u řeky. Průměrná cena za metr čtvereční nemovitosti se tu pohybuje od 100 do 120 tisíc korun, uvádí Savills. Nebo jsou tady Holešovice. „Jsou tam, kde byl Karlín před pěti lety,“ říká Dejanovski. Airbnb se ovšem začíná roztahovat i na místa, která jsou od tradičních turistických atrakcí vzdálená, například na Vinohrady nebo Žižkov.

Ach, ty stavební předpisy

Češi si podle Financial Times historicky zakládají na tom, že bydlí ve svém. Pouze 30 procent pražských bytů je dlouhodobě pronajímáno. Jenže vzrůstající ceny domů a bytů a omezení hypoték žene lidi stále více do pronájmů. „Dobrých bytů na pronájem je nedostatek. Jsou to typicky paneláky ze sedmdesátých a osmdesátých let. Mladí manažeři a cizinci si ale chtějí pronajmout spíš moderní byty,“ říká Maudling. A tak se začínají objevovat projekty, které jsou přímo určeny k investičním pronájmům.

Žijeme mezi jeleny, divokou zvěří a za půl hodiny jsme v centru. To je naprosto skvělé.

Nepoměr mezi poptávkou a nabídkou by mohla vyřešit intenzivní výstavba, Českou republiku ale dusí extrémně komplikované a velmi pomalé stavební předpisy. „Získat stavební povolení trvá osm až devět let. Za tu dobu se trh změní a musí se měnit i plány,“ dodává Dejanovski. „Malí developeři se soustředí na rekonstrukce, kupují byty a domy na Starém Městě a rozdělují je na menší jednotky.“ Jako příklad uvádí Orelskou 13, budovu ve stylu art-nouveau s 19 byty ve stále oblíbenějších Vršovicích. Poslední volné malé byty začínají na částce 4,5 milionu korun.

Vršovice mají klasický pražský styl, a přitom si „udržují relativně příznivé ceny“, říká Jana Korpová-Harris, ředitelka Luxury Property Show. Podle ní se teď investoři soustředí na oblasti s novými obchodními centry, jako jsou například Vysočany. „Pro místní nejsou ty oblasti atraktivní kvůli dojíždění do centra, oblíbili si je ale investoři do bytů na pronájem,“ dodává Korpová.

Baráček za Prahou

Spousta expatů proto bydlí raději mimo Prahu. Tim Young, britský zakladatel startupové společnosti, žije ve velkém rodinném domě na břehu Vltavy, kousek na sever od Prahy. Koupil ho v roce 2004 za 5,6 milionu korun, další tři miliony investoval do rekonstrukce. Dům má ovšem nyní hodnotu už 11,2 milionu korun. „Žijeme mezi jeleny, divokou zvěří a za půl hodiny jsme v centru. To je naprosto skvělé,“ říká Tim a dodává, že se cítí bezpečněji než ve Velké Británii a zároveň je dostatečně daleko od Airbnb.

Zdá se tedy, že pro Pražany ani ty, kteří by ve městě chtěli trvaleji bydlet, už centrum určené není. Ať už je to kvůli cenám, kvůli Airbnb nebo neschopnosti stavět, tak to zatím vypadá, že obyvatelé Prahy budou mít i v budoucnu svá obydlí opravdu blíž jelenům než „vybydlenému“ centru.

Související…

Levné ubytování v Praze existuje
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Financial Times

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...