fbpx

Na místo ředitele Základní školy Františky Plamínkové bylo vyhlášeno výběrové řízení. Současná ředitelka se do něj odmítá přihlásit, i když ji k tomu městská část vyzvala. Ředitelka tvrdí, že už mají radní v merku někoho jiného

Zveřejněno: 30. 1. 2020

Ještě na konci roku 2019 to byla obyčejná škola, jakých jsou v Praze stovky. Stačilo ale rozhodnutí Prahy 7 ze 17. prosince loňského roku, kdy vyhlásila konkurz na místo ředitele, a spustila se obří aféra. Jarmila Macečková, současná ředitelka školy, to bere jako vyjádření nedůvěry v její práci. Ovšem radnice Prahy 7 tvrdí, že konkurz vyhlášen být měl a celou kauzu považuje za uměle vyvolanou. Podle jejích zástupců jde o příležitost k tomu, aby současná ředitelka obhájila svoji pozici. Ta se ale odmítla do nového konkurzu přihlásit. A rodiče žáků za ředitelkou stojí.

Funkční období ředitele je na šest let. Prezidenta volíme na pět let a zastupitele na čtyři roky. Pořádání konkurzů doporučuje loni vydaná metodika Ministerstva školství, povinnost vyhlašovat konkurz ale zřizovatelé nemají. „Vyhlásit konkurz na ředitele školy ke konci jeho šestiletého funkčního období je pravomocí zřizovatele. V rámci ČR k tomu různí zřizovatelé přistupují různě. Někde vyhlašují konkurzy jen na některá místa, někde k tomu přistupují plošněji. Je právem zřizovatele rozhodnout, jak k tomu přistoupí,“ říká Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora.

Devítičlenná školská rada doporučila poměrem pět ku čtyřem hlasům setrvání současné ředitelky ve funkci.

V některých krajích pak dělají dokonce konkurzy plošně, například ve Zlínském či Libereckém kraji. „I tam ale obvykle zřizovatelé potvrzují stávající ředitele, protože znalost prostředí i zajištění kontinuity jednoznačně dosavadního ředitele favorizují,“ říká Michal Kaderka, gymnaziální a vysokoškolský pedagog, který s radnicí spolupracuje.

Konkurzy na všech školách?

Pro Prahu 7 jsou pak konkurzy „nástrojem udržování a zvyšování kvality vzdělávání“. Odvolávají se přitom právě na metodiku MŠMT. Na zářijovém zasedání Výboru pro vzdělávání, sociální oblast a zdravotnictví Prahy 7 členové výboru doporučili konkurzy na ředitelská místa vypisovat. U ředitelů a ředitelek, kterým skončí funkční období, probíhá zhodnocení jejich dosavadní činnosti a směřování dalšího vývoje školy, zvažuje se také názor školské rady.

„V případě, že je poměr hlasů jejích členů jednoznačný, velmi k tomu přihlížíme,“ říká radní Prahy 7 Hana Šišková. „Toto proběhlo v případě Základní školy Františky Plamínkové a stejný postup bude zachován i v dalších případech končícího funkčního období ředitelů na našich školách.“

Do konkurzu nepůjdu

Jenže devítičlenná školská rada doporučila poměrem pět ku čtyřem hlasům setrvání současné ředitelky ve funkci. Rozhodnutí rady ale není pro magistrát závazné a má charakter doporučení. A radnice se i přesto rozhodla konkurz vyhlásit. „Téměř polovina členů komise dala najevo, že by upřednostnila prověření práce paní ředitelky v konkurzním řízení, což by zřizovatel neměl ignorovat. Ten poměr je jiný než u ostatních škol, kde podobné hlasování dopadá devět k nule či osm k jedné,“ říká Hana Šišková. „Konkurz je příležitostí pro nové kandidáty, ale také pro stávající ředitele, aby svou pozici obhájili před nezávislými odborníky.“

Musí někoho mít do té funkce připraveného, protože jinak nevyhlásí na takovou školu konkurz.

Současná ředitelka školy Jarmila Macečková sice právo vyhlásit konkurz uznává, přesto se ale do něj přihlásit nechce. „Už téměř rok vnímám tlak a nedůvěru ze strany zřizovatele, nezájem o výsledky školy. Například zpráva České školní inspekce byla odeslána školské radě i zřizovateli již 2. července 2019 a teprve 20. ledna 2020 požádala rada školu o seznam přijatých opatření,“ říká ředitelka Macečková.

Ta si s radnicí nerozumí dlouhodobě, ve výroční zprávě za školní rok 2018/19 uvedla: „Končí mi funkční období a do konkurzu nepůjdu.“ Na otázku Flowee, zdali věděla o chystaném konkurzu, pak odpověděla: „Ano, již rok jsem ze všech stran na tento fakt upozorňována. Vždy se jednalo o osoby blízké paní radní Šiškové, zaměstnance městské části či některé rodiče.“

Spor ohrožuje i koalici na Praze 7

Spor až do dnešní doby nabyl neuvěřitelných rozměrů. V diskuzní skupině Letenská parta, která sdružuje přes 20 tisíc lidí, se stal nejdiskutovanějším tématem ledna a snad i posledního roku. Nebývalou pozornost vzbudil i v médiích. „Radnice vykopla ředitelku, rodiče ji brání, učitelé hrozí odchodem,“ píše Blesk. „Rodiče se obávají o osud školy a zdůrazňují, že se současnou koncepcí školy, jejím směřováním i kvalitou výuky jsou spokojeni,“ uvedly Lidovky.

A podle Deníku dokonce hrozí kvůli konkurzu rozpad koalice na Praze 7. „Argumentace vedení městské části, že výsledek hlasování byl těsný, považujeme za neuspokojivý a nedemokratický,“ cituje Deník prohlášení Pirátské strany (Piráti jsou na Praze 7 ve vládnoucí koalici), podle kterého není celý proces zcela transparentní, existuje podezření z porušení jednacího řádu a zpochybňují i skutečné motivy radní pro školství Hany Šiškové z hnutí Praha 7 sobě. A ředitelka sama pak dodala pro PrahaTV: „Musí někoho mít do té funkce připraveného, protože jinak nevyhlásí na takovou školu konkurz.“

Kdo bude ředitele vybírat?

Radnice Prahy 7 všechny úvahy o účelovém konkurzu pochopitelně odmítá a odvolává se na složení konkurzní komise, které je dáno vyhláškou – dva členové jmenovaní zřizovatelem, jeden člen jmenovaný krajským úřadem dva odborníci doporučení Českou školní inspekcí, jeden člen pedagogického sboru školy a jeden člen školské rady. „Radnice nemá šanci zařídit, aby vyhrál kandidát, kterého by si přála,“ říká Michal Kaderka.

Inovativní vzdělávání, alternativní forma výuky, metody výuky dle zřizovatele… Na to potřebují ve vedení školy „loutku“. Tou já rozhodně nebudu.

„Mrzí mě, že se takové fámy šíří, a bohužel mohou odradit vážné zájemce,“ komentuje obvinění a spekulace Hana Šišková, která upozorňuje na to, že rada městské části sama požádala ředitelku, aby se konkurzu zúčastnila. „Je čistě na ní, jak se rozhodne. V každém případě vyzýváme všechny, kdo mají zájem, ať se do konkurzu přihlásí, ať je možné vybrat nejlepšího kandidáta. O to v konkurzu jde.“ 

Ředitelka školy ale veškerou argumentaci městské části odmítá. „Argumenty zřizovatele jsou úsměvné. Jako zásadní důvod vnímám tendence vstupovat do řízení školy a do vzdělávání a na to nemá zřizovatel právo. Inovativní vzdělávání, alternativní forma výuky, metody výuky dle zřizovatele… Na to potřebují ve vedení školy ,loutku‘. Tou já rozhodně nebudu,“ říká ředitelka Macečková a dodává, že do současného konkurzu se už přihlásit rozhodně nemíní.

Tradice versus progresivita

Spor mezi ředitelkou školy, která má podporu rodičů i značné části pedagogického sboru školy, a městské části jako zřizovatele, je možno interpretovat několika způsoby. Škola, ve které se mimo jiné jako v jedné z mála chodí ve stejnokrojích, je považována za ukázkový příklad tradičních a ozkoušených metod výuky, kdežto noví zastupitelé se (nejen ve školství) netají tím, že žádná tradice není natolik silná, aby měla garantováno své přežití, aniž by musela obstát v konfrontaci s jinými směry. Městská část Praha 7 neporušila žádný zákon, naopak se až rigidně držela všech možných nařízení, přesto je však výsledkem konflikt a nestabilní situace, která žákům určitě neprospívá.

Má zřizovatel školy právo vstupovat do jejího řízení?

 

Přihlášky do konkurzu ne ředitele měli zájemci každopádně možnost podávat do 29. ledna. „Různé fámy a nepravdy konkurz bohužel velmi poškozují,“ říká Hana Šišková. „Je nám to velice líto, jsme přesvědčeni, že společným zájmem nás všech by mělo být co nejlepší vedení pro naši školu a její další kvalitní rozvoj ku prospěchu dětí.“

To je samozřejmě pravda, ovšem kompromisní řešení se zdá být v tuto chvíli spíše nepravděpodobné. A to, na kterou stranu se postavíte, záleží na tom, jak sami sobě odpovíte na základní otázky: Má zřizovatel školy právo vstupovat do jejího řízení? Je vhodné vyhlašovat konkurzy na místa ředitelů a vystavit je tak konkurenci? Nebo je pozice úspěšných ředitelů neotřesitelná, a pokud škola funguje a má důvěru rodičů, nemá nikdo právo do její činnosti zasahovat? Nezbývá než počkat, kdo se do konkurzu přihlásí, zda bude onou loutkou, a jestli třeba pak pár rodičů své děti ze školy neodhlásí. 

Související…

Letná očima místních: Rozhovor o svérázu čtvrti, kterou utvářejí svérázní lidé
Klára Ponczová

foto: TV Praha 7, zdroj: Základní škola Fr. Plamínkové

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...