fbpx

Praha je na koronavir připravena. To jsou slova vedení hlavního města. Kvůli čínskému viru, který zabil už desítky lidí, jsou v pohotovosti všechny zdravotnické složky.

Zveřejněno: 28. 1. 2020

Není potřeba šířit paniku, Praha je na čínský koronavir připravena. To jsou slova vedení hlavního města, kterými reaguje na aktuální zdravotní riziko. 

"Chceme především uklidnit veřejnost v tom, že situaci v návaznosti na spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a s Krajskou hygienickou stanicí monitorujeme, vyhodnocujeme a v případě potřeby budeme okamžitě konat," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Letadla pod kontrolou

Jedním z opatření je např. monitorování všech letů a pasažérů, kteří na ruzyňské letiště směřují z Číny. "Já jsem v kontaktu s panem ředitelem Petrem Kolouchem, co se záchranky týče, která je vybavena jak informacemi, tak materiálem. Má manuál k tomu, jak postupovat, jak být v kontaktu s pacienty a chránit sebe, jak postupovat v případě přijetí pacientů s podezřením," řekla radní Milena Johnová.

Dnes je v hlavním městě na programu i mimořádná porada Integrovaného záchranného sboru. "Momentálně je mnohem pravděpodobnější, že vás v ČR bude více ohrožovat chřipka než čínský koronavirus, takže skutečně není potřeba nijak panikařit. Samozřejmě je vhodné zachovávat obecná hygienická opatření, jako je hygiena rukou, vyhýbat se lidem, kteří mají příznaky, případně se vyhýbat větším sešlostem. Ale to platí i pro tu chřipku," řekl primátor Zdeněk Hřib.

Jsme připraveni

"Nemocnice Na Bulovce je připravena takového pacienta okamžitě přijmout. A vzhledem k tomu, že je tam inkubační doba až 14 dní, by bylo samozřejmě monitorováno, s kým a kde se ten člověk pohyboval. Ti lidé, kteří se s takovým člověkem dostali do kontaktu, by byli následně testováni, zda jsou zdraví," řekl Petr Hlubuček.

Aktuální informace o možném výskytu koronaviru v hlavním městě najdete na metropolitním webu

Související…

Jak šla nebezpečná nemoc historií? V Africe začalo očkování proti malárii
Ivan Verner

foto: Profimedia, koláž Flowee, zdroj: PrahaTV

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...