fbpx

Zatímco v roce 2019 chybí v Praze bydlení pro 42 tisíc lidí, v roce 2030 se toto číslo může při dnešních podmínkách na trhu podle Central Group vyšplhat na pětinásobek. Na byt bude marně čekat 210 tisíc lidí

Zveřejněno: 22. 8. 2019

„Když nemůže developer stavět, nemůže logicky prodávat,“ tak začíná čerstvá tisková zpráva Central Group, největšího rezidenčního stavitele nové bytové výstavby v České republice. Právě tato firma podle zprávy prodala v prvním pololetí letošního roku v Praze nejvíc nových bytů, konkrétně 386. Ani "vítěz" ale nemůže být z tohoto čísla úplně nadšený. Meziročně totiž jeho prodej poklesl téměř o 10 procent. I to je důkaz, že se o potřebě výstavby bytů hlavně mluví, ale nic moc se neděje.

Kdo za to může?

Na vině je podle Central Group blokování nové výstavby a zdlouhavé povolovací procesy v hlavním městě. Zatímco v prvním pololetí loňského roku prodali developeři v Praze celkově 2 750 bytů, za šest měsíců letošního roku hlásí pokles prodeje o 250 bytů.

Letos se v celé Praze prodá zřejmě rekordně nízký počet nových bytů. Jejich počet se podle predikcí Central Group bude pohybovat někde mezi 4 600 a 4 800.

Central Group podle svých slov v současnosti v Praze vlastní 1,5 milionu metrů čtverečních brownfieldů a pozemků určených k výstavbě, na kterých může vzniknout kolem 30 tisíc nových bytů a hned několik zcela nových městských čtvrtí. Jenže jeho investice se v bydlení právě kvůli zdlouhavým procesům proměňuje jen velmi pomalu.

Ještě méně bytů

Pokles pražského trhu vlivem nedostatku projektů v nabídce bude podle všech ukazatelů pokračovat i nadále. Letos se tak v celé Praze prodá zřejmě rekordně nízký počet nových bytů. Jejich počet se podle predikcí Central Group bude pohybovat někde mezi 4 600 a 4 800.

Zpomalení dosavadního strmého růstu cen zajistí jen masivní nabídka nových bytů na trhu.

Loni to přitom bylo 5 000 bytů, v předchozím roce pak 5 500 a ještě o rok dříve 6 650 bytů. „V letošním roce bychom mohli dát na trh zhruba 600 a prodat přibližně 800 bytů. Při zdravé situaci na trhu bychom však dokázali letos prodat i více než dvojnásobek,“ tvrdí výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Pod 100 tisíc za m² 

I přesto, že ceny pražských nemovitostí šplhají nahoru, stále je možné najít byty pod 100 tisíc korun za metr čtvereční. Alespoň Central Group prý průměrnou nabídku drží pod touto magickou cenou. Průměrná nabídková cena za metr čtvereční je prý o 8,5 procenta nižší, než je průměr trhu. „U některých našich rodinných bytů 3+kk se s cenovkou dostáváme dokonce pod hranici 90 tisíc korun za metr čtvereční,“ upřesňuje Tomášková.

central graf

Nepříliš optimistická infografika od Central Group ukazuje, jak to bude s byty v Praze vypadat v roce 2030


Průměrná nabídková cena nových bytů v Praze přitom už dnes činí 107 834 Kč za metr. „Všichni vědí, že zpomalení dosavadního strmého růstu cen zajistí jen masivní nabídka nových bytů na trhu. Pokles cen se však nedá očekávat, a to i kvůli enormnímu nárůstu cen pozemků, stavebních prací a materiálů,“ doplnila Tomášková.

Hlavním důvodem rostoucích cen je podle Central Group zablokovaný proces povolování nových bytů, kdy povolení dostane v průměru jen 2 500 nových bytů ročně. Potřebný by však byl až čtyřnásobek. Už teď se totiž deficit nových bytů odhaduje na víc než 20 tisíc, a to jenom v Praze. V chystaných projektech je přitom v různé fázi přípravy a povolování nyní kvůli zdlouhavým procesům zablokováno přes 100 tisíc bytů.

Související…

Bude fungovat "udržitelná" alternativa k Airbnb? Na trh se dere Fairbnb
Milada Kadeřábková

foto: Central Group, zdroj: Tisková zpráva Central Group

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...