fbpx

Když kníže Horymír skočil na Šemíkovi z vyšehradské skály, a unikl tak před jistou smrtí, asi těžko tušil, že o mnoho set let později bude po jeho věrném oři pojmenován projekt, ze kterého však většina Pražanů skákat radostí nebude

Zveřejněno: 4. 3. 2019

Pražský Smíchov v současnosti patří k nejrychleji se rozvíjejícím čtvrtím hlavního města. A není se čemu divit. Atraktivní lokalita v blízkosti centra s množstvím nevyužívaných budov a pozemků skýtá velký potenciál. U místních obyvatel však připravované projekty vyvolávají spíše než nadšení vlny kritiky.

Jejím hlavním terčem je už několik měsíců plánovaný developerský projekt společnosti SEBRE nazvaný Šemíkův břeh. Komplex budov má nahradit současné sportoviště na smíchovské náplavce přímo proti Vyšehradu a Pražanům nabídnout nové byty, obchody s kavárnami a restauracemi i veřejně přístupnou promenádu podél Vltavy.

semik hmota 1

Takto by mohlo vypadat nábřeží, až jej zastaví Šemíkem


semik hmota 2

Takto vypadá nábřeží dnes


Za projektem, o němž se začalo jednat už v první polovině roku 2017, stojí architekt Stanislav Fiala a společnost SEBRE, se kterou dlouhodobě spolupracuje, a v Praze již několik projektů realizovali. Šemíkův břeh má transformovat dnes řídce využívaný areál golfového centra Erpet, přilehlé fotbalové hřiště a pozemní parkoviště.

Protesty místních

Místní obyvatelé však se zástavbou nesouhlasí. Podle nich zhorší celé prostředí, a navíc může vést k trendu zastavování dalších ploch kolem Vltavy. Během prvních jednání projekt nepodpořil ani Institut plánování a rozvoje (IPR) s odůvodněním, že severní část území se nachází v nechráněné záplavové zóně. Architekt Lukáš Vacek zase v debatě o developerském záměru uvedl, že se jedná o jednu z mála rezerv na území hlavního města, kterou by byla škoda zastavět.

Na téma projektu Šemíkova břehu se aktuálně chystá setkání Pražanů, které pravděpodobně vyvolá bouřlivou diskuzi. Akce se bude konat už v úterý 5. března od 18 do 21 hodin ve smíchovské faře na náměstí 14. října a zúčastní se jí zástupci městské části Praha 5, IPR, architekt projektu Stanislav Fiala, urbanista, hlavní investor, experti na dopravu... A nebude chybět ani redakce Flowee.

Související…

Markéta Lukášková: Praha není skanzen, nejlepšího starostu mají Řeporyje
Zdeněk Strnad

foto: Lepší Smíchov, zdroj: Lepší Smíchov

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...