fbpx

Praha je ideální destinací, každý si zde najde to své. Hlavní otázkou ale je, kolik času si na průzkum Prahy vynahradit?

Zveřejněno: 15. 11. 2022

Praha je oblíbená všemi typy cestovatelů: od mladých párů, které sem často cestují za zábavou, přes rodiny s dětmi, které hledají jak kulturní vyžití, tak i procházky klidnějšími částmi Prahy spojené s návštěvou míst pro děti, a v neposlední řadě i zralejšími cestovateli, kteří přijíždí obdivovat památky a odpočinout si.   

praha1

zdroj: Shutterstock


Stačí na Prahu jeden den?

Hlavní jádro s bohatou historickou minulostí je dobře schůdné, takže pokud máte ve městě jen jeden den, měli byste stihnout vidět všechny jeho hlavní pamětihodnosti.

 Ovšem Praha je městem se spoustou památek a ještě větším množstvím zajímavých podniků a atrakcí. Proto pokud vám čas dovolí a máte chuť prozkoumat i odlehlejší části mimo hlavní centrum, doporučujeme vypravit se na výlet alespoň na 3 dny.

Co vše se dá stihnout za 24 hodin?

Pokud máte na Prahu jeden den, ujistěte se, že jste dobře vybavení. Na co nezapomenout?

  • Vyznačte si v mapě místa, která chcete navštívit.
  • Kupte si celodenní jízdenku na snadnější a pohodlnější přejezdy.
  • Vytipujte si po cestě několik podniků, kde můžete zahnat hlad něčím kvalitním a dobrým zároveň. Není nic horšího, než se špatně najíst.
  • Pohodlně se oblečte. Pokud víte, že budete celý den brouzdat městem, připravte si pohodlné oblečení, ve kterém je vám dobře. Dobře padnoucí boty, ve kterých vydržíte celý den, spodní prádlo, o kterém nevíte a svršek podle předpovědi počasí jsou naprostý základ.
  • Nezapomeňte si výlet hlavně užít!

Z Letné na Pražský hrad

Letenský park je oblíbeným místem nejen pro turisty, ale také pro místňáky. Místo je proslulé krásným výhledem na centrum města a Vltavu. Ideální místo pro ranní procházku, než se vydáte poznávat historii a Prahy. Z parku na Letné můžete snadno dojít až na Pražský hrad, který můžete navštívit buďto zevnitř, kdy doporučujeme koupit vstupenky online, nebo se projít pouze venku a pokochat se neuvěřitelným výhledem na Prahu. 

praha2

zdroj: Shutterstock


Dále pokračujte na Malou Stranu, idylickou část Prahy, která je proslulá svou barokní a renesanční architekturou. Můžete zde navštívit také kostel svatého Mikuláše, Valdštejnskou zahradu a slavnou, graffiti pokrytou zeď Johna Lennona.

Překročte řeku do samotného srdce města

Při žádném výletu do Prahy nesmíte minout jeho hlavní ikonu, Karlův most. Jakmile si užijete okolí Pražského hradu, je na čase přejít na druhý břeh a prohlédnout si zbytek města!

Z mostu se vám naskytne neuvěřitelný výhled zpátky na Pražský hrad. Na mostě určite nebudete sami, pokud byste si ho však přece užili jenom pro sebe, doporučujeme vyrazit brzy ráno. Během dne je most plný umělců kreslících karikatur a obchodníků  prodávajících suvenýry, no a v neposlední řadě turistů. Zůstává to tu rušným centrem jako tomu bylo ve středověku!

Další významnou pražskou atrakcí, kterou nemůžete při toulkách historickou Prahou minout je orloj na Staroměstské radnici, který pochází z roku 1410 n. l. Nejenže ukazuje čas, ale můžete na něm vidět i časy východu a západu slunce, měsíční cykly a staročeský čas a je to třetí nejstarší orloj svého druhu na světě. Staroměstské náměstí je nejstarším náměstím v Praze, jehož počátky sahají až do 12. století! Nesmíte minout také Pražský poledník, který označoval pravé poledne v době, kdy se Praha řídila vlastním časem.

Ze Staroměstského náměstí je to už jenom kousek na Václavák. Hlavní centru městského dění a zároveň místem protestů a demonstrací. Na Václavském náměstí můžete navíc prozkoumat Národní muzeum, které v nedávné době prošlo významnou rekonstrukcí a rozhodně stojí za návštěvu na kterou však doporučujeme vyhradit si více času, proto se hodí v případě že máte na prohlídku Prahy více než jeden den. Od Národního muzea se můžete skočit podívat ještě na nedalekou Jezuitskou synagogu a svou památkovou procházku zakončit u slavné Prašné brány a Obecního domu. Pro rychlé nákupy můžete zajít do obchodního centra Palladium, které nabízí širokou škálu obchodů.

Vydejte se na večerní plavbu lodí

Nejlepší způsob, jak zakončit den v Praze, je bezpochyby u vody. Projít si náplavku, kterých je v Praze hned několik, mezi nejoblíbenější patří Rašínovo nábřeží, Dvořákovo nábřeží nebo Smíchovská náplavka, na všech místech si po dlouhém dni můžete dát si kafíčko nebo drink z některého podniků. Každý den po řece projíždí řada výletních lodí. Některé z těchto plaveb, které si lze rezervovat předem, nabízejí hodinovou vyhlídkovou plavbu po řece, jiné zase večeři o třech chodech. 

praha3

zdroj: Shutterstock


V letních měsících jsou také velmi oblíbená šlapadla a není se čemu divit. Umíte si představit krásnější zakončení dne, než se západem slunce na šlapadlech, kde se můžete kochat krásami Prahy a užívat si teplý letní večer, jen stěží!

Pokud máte více než 24 hodin

Jak jste už asi poznali, za jeden den stihnete obejít ty nejznámější ikonické památky a místa. Byla by ale škoda skončit pouze u nich. Pokud máte více než jeden den, rozhodně se musíte vydat i za hranice starého města. Ubytování v Praze určitě nebudete mít problém sehnat, město nabízí širokou škálu krátkodobého ubytování, proto můžete snadno vybírat přesně podle vašich preferencí. Ať už je to lokalita, noční život nebo dostupnost MHD.

Petřínská věž a zrcadlové muzeum

Pokud toužíte vidět město z ptačí perspektivy, Petřínská věž bude ideálním místem, jak zažít Prahu trochu jinak. Můžete se na místo vydat pěšky, nebo využít pohodlnější varianty, kterou je lanovka. K samotnému vrcholu věže vás bude dělit jen 299 schodů. Petřínská věž není pouze o rozhledně, najdete zde také zrcadlové muzeum, které nadchne jak děti, tak dospělé.

Zoo Praha

Pokud máte děti, návštěvou zoo rozhodně neuděláte chybu. A že ta pražská má co nabídnout. V Praze je hned po Pražském hradě a Petřínské věži třetí nejnavštěvovanější atrakcí. Mezi oblíbené lákadla patří pavilony goril, vzácný kůň Převalský nebo nádherné pavilony slonů.

Vyšehrad

Pokud zatoužíte po další dávce historie, Vyšehrad je místo pro krásnou procházku. Nejenže se vám naskytne nový pohled na Prahu, můžete zde navštívit také jeden z nejznámějších hřbitovů, na kterém jsou pochovány známé české osobnosti. V neposlední řadě zde najdete slavnou Katedrálu sv. Petra a Pavla, která je jedinečnou dominantou tohoto místa.

Stromovka

Milovníci přírody si najdou své ve Stromovce, která je ideálním místem pro zklidnění mysli v rušném centru. Můžete si zde uspořádat piknik, nebo se jen bezhlavě procházet a užívat si přírodu doslova uvnitř centra. Stromovka je také místem sportu, potkáte zde spoustu běžců, jogínů, frisbee skupinek nebo také vyznavačů nordic walkingu, kdy se z obyčejné procházky pomocí trekových holí na nordic walking stává skutečný workout!

praha4

zdroj: Shutterstock


Odpověď na otázku na jak dlouho se vyplatí navštívit Prahu je tedy převážně o preferencích. Pokud vás tlačí čas a Praha je pro vás pouze zastávkou na cestě, za jeden den stihnete projít největší ikonické památky a ještě si k tomu užít relax s nádhernými výhledy. Pokud si však chcete Prahu užít dosyta, objevit i méně známá místa, užít si atrakce, které město nabízí a prozkoumat i zajímavé restaurace, doporučujeme si na Prahu vynahradit alespoň 3 dny.

Související…

Tipy na výlet: Zkamenělý pastýř, který dál střeží své neviditelné stádo
Nový Fénix

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...