fbpx

Od 1. prosince 2016 se na trhu pohybují jen licencované firmy schválené Českou národní bankou, které najdete v Seznamu registrovaných poskytovatelů. Nekalých lichvářských praktik se u nich obávat nemusíte. Samozřejmě vás ale můžou nepříjemně překvapit, a to hlavně vysokými úroky, případně sankcemi z prodlení

Zveřejněno: 24. 3. 2021

Dnešní nabídka půjček je opravdu široká. Kde si tedy úvěr můžete vzít? V zásadě se vám nabízejí tři možnosti – banka, nebankovní společnost nebo peer to peer půjčky. Záleží nejen na vaší bonitě a požadované částce, ale i na tom, jestli preferujete jednoduché online řešení nebo bezpečí bankovní instituce.

Tradice a důvěryhodnost

Klasické banky v nás i v současné době vyvolávají pocity bezpečí. Důvěřujeme jim a vnímáme je jako stabilní instituce, které se o naše finance dobře postarají. Často je to tím, že mají dlouhou historii, krásná sídla a ke klientům se chovají s úctou. Přitom se ale snaží zavádět inovativní systémy, aby zaujaly i mladé a moderně smýšlející zákazníky, které nalákají spíše na mobilní aplikaci než na osobní setkání na pobočce.

Problém naopak často nastává u výše poplatků. Zejména pokud chcete půjčku splatit předčasně, refinancovat nebo provést jakékoli jiné změny.

Spoustu bankovních operací včetně schválení půjček tedy dnes už vyřídíte online. Pokud navíc máte v dané bance běžný účet, vše půjde poměrně rychle a svoje peníze můžete mít během několika dní.

Bezpečnost za poplatky

Problém naopak často nastává u výše poplatků. Zejména pokud chcete půjčku splatit předčasně, refinancovat nebo provést jakékoli jiné změny.

Na taková moderní řešení zkrátka banky v České republice ještě nejsou připravené a zřejmě bude ještě pár let trvat, než se situace změní. Dobré je znát také RPSN, neboli celkové roční náklady na půjčku.

Nejen pro ty, kterým banka nepůjčí

V současnosti už nebankovní instituce nevyhledávají jen ti, kteří v bance neuspěli. Jednou z jejich největších výhod je rychlé a bezstarostné vyřízení, které většinou probíhá online. A pokud jde o nízké částky a krátkodobé půjčky, rychlost bývá často rozhodujícím faktorem.

Jen od subjektů s licencí

Možná si ještě pamatujete “divoké devadesátky” a úvěry od různých podezřelých společností. Dnes už naštěstí ani nebankovní půjčky nemůže poskytovat každý. Od 1. prosince 2016 se na trhu pohybují jen licencované firmy schválené Českou národní bankou, které najdete v Seznamu registrovaných poskytovatelů.

Na pozoru byste se měli mít i před extra rychlými online půjčkami, které vypadají až příliš výhodně.

Nekalých lichvářských praktik se u nich obávat nemusíte. Samozřejmě vás ale můžou nepříjemně překvapit, a to hlavně vysokými úroky, případně sankcemi z prodlení. Na pozoru byste se měli mít i před extra rychlými online půjčkami, které vypadají až příliš výhodně. Často u nich hrozí vysoké penále při zpoždění se splátkou.

I nebankovní instituce jsou dnes pochopitelně zahrnuté v internetových srovnávačích, proto doporučujeme si je tímto způsobem prověřit. Zabere vám to maximálně několik minut, ale do budoucna si můžete ušetřit spoustu starostí.

Moderní peer to peer půjčky

Hitem posledních let je takzvané nepřímé úvěrování známé spíše jako peer to peer půjčky. Jejich princip je velmi jednoduchý a vychází z novodobé sdílené ekonomiky, kdy lidé půjčují lidem za pomoci zprostředkující platformy. Žadatelé o úvěr si tento systém oblíbili hlavně díky individuálnímu přístupu, jednoduchosti a flexibilitě. A investorům zase může přinést zajímavý výnos i dobrý pocit, že někomu pomohli při plnění jeho snu.

Díky tomu, že jde o bezúčelové půjčky, se dají použít téměř na cokoliv. Lidé si tak od lidí půjčují nejen na studium nebo podnikání, ale i na vybavení domácnosti nebo například na robota s umělou inteligencí, což by jim v bance nejspíš neprošlo.

Pozor na prověřování bonity

Možná vás ale překvapí, že tak moderní poskytovatelé budou poměrně podrobně ověřovat vaši schopnost splácet a někteří z nich budou chtít znát vaši celkovou finanční situaci.

Každá firma má samozřejmě pravidla nastavená trochu jinak, ale obecně je potřeba u peer to peer půjček minimalizovat rizika pro všechny zúčastněné strany.

Související…

Víte o všech možnostech, jak si výhodně půjčit peníze?
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: BezvaMoney

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...