fbpx

Relativně nová a nepříliš známá je na českém finanční trhu možnost zpětného odkupu nemovitosti. Nabízí ho zatím jen jedna společnost Záchranná síť. Je určena lidem, kterým hrozí, že kvůli dluhům přijdou o svůj byt nebo dům

Zveřejněno: 22. 1. 2021

V současné době, která postihla řadu lidí, ať už jde o firmy, OSVČ nebo zaměstnance, se mnozí z nás ocitli v těžké životní situaci. Vlivem vládních opatření a nutnosti uzavřít své provozovny přišli majitelé o firmy a i jiní lidé, kteří byli zaměstnaní v postižených sektorech (gastronomie, kultura, sauny a fitness nebo hotely a penziony), si byli nuceni vzít půjčku. Možná se to týká i vás? Nabízíme zde přehled variant, které se na českém trhu nabízejí.

Půjčka u banky

Je vhodná pro fyzické i právnické osoby, které měly dostatečné příjmy, nikdy se neopozdily se splátkou a nejsou v registrech neplatičů. Půjčka od banky má nízký úrok, kolem 3–5 % ročně. Pokud rozumně rozvrhnete své splátky a máte pravidelné příjmy, je to asi nejlepší řešení.

Půjčka bez registru

Půjčka bez registru ihned je určena lidem, kteří u banky z různých důvodů neuspějí. Na trhu jsou různé nebankovní společnosti, jež poskytují půjčku většinou na dobu 1 měsíce (Cool Credit, Ferratum, Crediton, Via SMS, Creditportal a další). Podle nového zákona musíte doložit příjem za období 3 měsíců zpátky (půjčky bez doložení příjmů tedy již neočekávejte). Pokud si půjčujete poprvé, můžete zvolit na online kalkulačce výši příjmu, zjistit si, jaké za půjčku budete platit poplatky a úroky a jaké sankce jsou za nedodržení měsíční splatnosti. Některé firmy poskytují i první půjčky zdarma. Ty jsou velmi výhodné na překlenutí dočasného finančního nedostatku.

Vždy je dobré si rozumně zvážit, kolik si půjčíte, na jak dlouho a jak budete zvládat částku splácet.

Pokud jste si již někdy v minulosti půjčovali a neplatili včas nebo vůbec, ocitnete se v registru. Tím se u ostatních firem zavírají dveře. Ovšem registrů je několik a některé společnosti nahlíží jen do některých registrů. Pak ještě máte na půjčku šanci.

Vždy je ale dobré si rozumně zvážit, kolik si půjčíte, na jak dlouho a jak budete zvládat částku splácet, protože jakákoliv časová prodleva se jen vymstí a vždy zaplatíte víc. V krajní nouzi to může jít až k vymáhání a finální exekuci. Některé firmy umožňují splátkový kalendář. Proto se vždy ujistěte, jestli nebankovní společnost tuto možnost nabízí. Důkladně si prostudujte podmínky a to, jestli je dokážete splnit – především měsíční částku a termín, abyste se nedostali do ještě větších problémů.

Hypotéka

Hypotéka je forma úvěru na bydlení. Odvíjí se od vaší finanční situace, výše příjmů, ceny pořizované nemovitosti. Určuje se doba splatnosti na 5–40 let. Čím rychleji ji splatíte, tím nižší je úrok, ale vyšší měsíční částka. K tomu je také vhodné využít online srovnání hypoték, kde najdete hypotéku s nejlepším úrokem a přehledně prohlédnete podmínky, úroky a fixaci (doba platnosti výše úroku) u jednotlivých bank. Podle toho si najdete ideální hypotéku právě pro sebe.

Některé společnosti vám pomohou s papírováním, smlouvami. Jako kupující platíte také daň z nemovitosti. Vždy musíte pro hypotéku doložit své příjmy a banky budou nahlížet do registrů. U nebankovních společností jsou podmínky s dokládáním příjmů mírnější, ale zase jsou dražší.

Podle omezení České národní banky (ČNB) si můžete půjčit maximálně devítinásobek svého ročního platu. Pokud si berete hypotéku ve dvou, tedy se spolužadatelem (partner, manžel/ka), sčítají se vaše platy dohromady. V současnosti si lze vzít hypotéku do výše 90 % z odhadní ceny zastavené nemovitosti. Je tedy nutné mít vlastní úspory ve výši 10 % ceny nemovitosti, nebo jinou nemovitost, kterou poskytnete bance jako další zástavu.

Zpětný odkup nemovitosti

Relativně nová a nepříliš známá je na českém finanční trhu možnost zpětného odkupu nemovitosti. Nabízí ho zatím jen jedna společnost Záchranná síť. Je určena lidem, kterým hrozí, že kvůli dluhům přijdou o svůj byt nebo dům, a ztratili by tak střechu nad hlavou. Společnost zjistí vaši situaci, cenu nemovitosti, odhadne nájem, který jí budete splácet, a dům od vás odkoupí, abyste mohli vyplatit své dluhy nebo exekuce a vaše bydlení nešlo do aukce velmi pod cenou.

Klient tak má okamžitě k dispozici peníze na vyplacení všech pohledávek (pokud jsou nižší než cena nemovitosti), domluví se na měsíčním nájmu (který bývá určován podle ceny nemovitosti), a zůstane mu tak čas na to, aby  mohl platit nájem a šetřil si na zpětný odkup domu nebo bytu (někdy znovu prostřednictvím hypotéky).

Půjčka pro živnostníky

Dalším produktem, který se v dnešní covidové a složité době, plné neustálých restrikcí, může mnohým lidem hodit, je půjčka pro živnostníky. Na trhu jsou různé nebankovní společnosti, proto je dobré si dobře prostudovat internet, zvážit různé nabídky, ideálně podle srovnávače půjček nebo vlastním výzkumem.

Existují půjčky pro OSVČ i větší firmy, pro začínající i zkušené, krátkodobé i dlouhodobé. Sledujte výši úroku, podmínky, částku a dobu splatnosti. Existují bankovní i nebankovní půjčky pro živnostníky. Lze si půjčit v řádu desítek tisíc, stovek tisíc a někde až milionů korun. Některé bankovní domy ani nevyžadují zajištění. Bankovní půjčky bývají výhodnější, tedy s nižším úrokem.

Každý živnostník má individuální situaci a potřeby, proto je důležité vždy přihlédnout ke konkrétní situaci, vaší finanční situaci a možnostem splácení. Půjčka pro živnostníky pomůže z krátkodobých finančních problémů, které si daný živnostník ani nezpůsobil vlastní vinou.

Určitě se ujistěte i o možnostech kompenzací, které vám nabízí stát. Pokud to jen jde, zkuste se s majitelem provozovny domluvit na odkladu nebo úlevě nájmů. Můžete to aspoň zkusit.

Související…

Půjčka bez doložení příjmů a bez registru dlužníků již neexistuje
Komerční článek

foto: VistaCredit, zdroj: VistaCredit

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...