fbpx

Poptávka zmenšuje hlavně garsonky a byty 2+kk. Trend je jasný – rodiny, které by chtěly větší byty, na pražské ceny nemají

Zveřejněno: 7. 9. 2019

Developerské firmy Central Group, Trigema a Skanska Reality se pustily do společné analýzy bytového trhu v Praze. Vyplynulo z ní, že Pražané kupují stále častěji malé byty. Zajímají se hlavně o garsoniéry a byty 2+kk, které oproti 59,2 procentům v roce 2016 letos tvoří celých 70 procent z celkového počtu prodaných bytů. Největší zájem mezi kupujícími je pak o ty úplně nejmenší. Byty velikosti 1+kk letos za první pololetí tvořily 30 procent všech v Praze prodaných nových bytových jednotek. Může za to demografický vývoj i současná situace na pražském bytovém trhu.

V zájmu veřejnosti

Poptávka po malých bytech logicky, byť se zpožděním, ovlivňuje i podobu nových developerských projektů a rozměry plánovaných bytových prostor. „S ohledem na to, že každý metr čtvereční bytu dnes v Praze stojí v průměru přes 100 tisíc korun, je logické, že kupující kladou velký důraz na efektivitu dispozic. To nahrává firmám, které mají dlouholeté zkušenosti s navrhováním uživatelsky příjemných a především efektivních bytových prostor,“ uvedla v tiskové zprávě výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

O malé byty mají kromě nezadaných nebo ovdovělých zájem taky rodiče, kteří se často rozhodují svůj větší byt přenechat mladým a sami jdou do menšího.

Podobně jako velcí developeři přemýšlí i někteří majitelé domů a rozdělují větší byty na malé. Kromě toho, že se jim takové rekonstrukce z ekonomického hlediska jednoznačně vyplatí, odpovídají i zájmu veřejnosti. Značně totiž přibývá single domácností mezi mladší i starší generací a nevypadá to, že by se tento demografický trend měl v dohledné době měnit. O malé byty navíc mají kromě nezadaných nebo ovdovělých zájem taky rodiče, kteří se často rozhodují svůj větší byt přenechat mladým a sami jdou do menšího.

Menší a nejmenší

Zatímco po odeznění ekonomické krize se velikosti bytů postupně zvětšovaly, v posledních letech se pod vlivem růstu cen opět zmenšují. Ze statistik Central Group vyplývá, že průměrné 1+kk má nyní kolem 30 m2. Přitom ještě před čtyřmi lety to bylo skoro o pět metrů více. Podobné je to i u dispozice 2+kk, kde je nyní průměr 54 m2  oproti 60 mv roce 2015. 

Zatím se ale pražský průměr nepřibližuje k mikrobytům, které nabízejí vše na několika málo metrech čtverečních. Oblíbené jsou však už teď například v Tokiu nebo New Yorku. I když i na pražském trhu se nedávno objevil kuriózní sklepní ubytovací prostor 1+kk, který měl po rekonstrukci pouhých osm metrů čtverečních. To je však v našich podmínkách (zatím) situace spíše výjimečná.

Trendy současnosti

„Lidé, kteří kupují nové bydlení, požadují určitý standard, ten se u bytů 1+kk pohybuje mezi 25 a 30 m2,“ řekla Tomášková. Menší byty 1+kk a 2+kk lidé preferují pro vlastní bydlení i jako investici na dlouhodobý pronájem. „Po nájemním bydlení je aktuálně v Praze velká poptávka. Byty koupené na investici z trhu nemizí, ale posilují právě nabídku v nájemním sektoru,“ vysvětlila Tomášková.

Zájem cizinců v posledních letech mírně poklesl, v současnosti je mezi kupujícími z ciziny asi polovina Slováků.

Do bytových investic se Češi pouští stále častěji. Podle developerů takto investují hlavně movité rodiny nebo jednotlivci, kteří to považují za bezpečný vedlejší zdroj příjmu. Naopak zájem cizinců v posledních letech mírně poklesl, v současnosti je mezi kupujícími z ciziny asi polovina Slováků. Země postsovětské republiky pak stále častěji nahrazují investoři ze zemí EU. Příklon k menším bytům v posledních letech ale není dán jen investiční poptávkou. Tím nejpodstatnějším faktorem je již zmiňovaná změna demografického vývoje.

Související…

Prognóza největšího developera: Letos se v Praze prodá rekordně málo bytů
Klára Ponczová

foto: Archiv Central Group, Trigema a Skanska Reality, zdroj: Central Group, Trigema a Skanska Reality

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...