fbpx

Vylepšete firemní cashflow pomocí pár jednoduchých kroků 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Zvlášť v dnešní době je vyrovnané cash flow pro hladký běh podnikání extrémně důležité. Všichni, včetně dodavatelů energií zdražují a klienti mají větší problém s proplácením faktur než v minulosti. Jak se vyhnout druhotné platební neschopnosti a mít cash flow pod kontrolou za všech okolností?

Zveřejněno: 24. 10. 2022

Neodmyslitelnou součástí vyrovnaného stavu financí a cash flow je přehled o financích a především výdajích. Prozkoumejte, za co vaše firma utrácí a zkuste škrtnout veškeré zbytečné výdaje. Může jít o nadměrné používání služebních aut, ale také třeba o příliš vysoký nájem, kde může fungovat domluva s majitelem nebo změna působiště. Podobných položek, na nichž lze ušetřit, určitě najdete spoustu. Věnujte pozornost i menším, pravidelným výdajům, které se mohou v průběhu roku vyšplhat i do desetitisícových částek.

Nečekejte, až vám klienti proplatí faktury

Máte často problém s tím, že čekáte na proplacení faktur od klienta a kvůli tomu vám stojí vaše faktury k proplacení, mzdy zaměstnancům nebo vám kvůli tomu unikají zajímavé podnikatelské možnosti?

Nechte si proplatit fakturu ihned se službou Cashbot. Ta vám fakturu proplatí do 30 minut, zažádat však můžete také například o rychlejší vyplacení dotací, vratek DPH i dalších peněz, které vám někde stojí a kvůli nim vám stojí i firma.

Peníze pak splatíte, jakmile se vám to bude hodit.

Zhodnoťte svou cenovou politiku

Zdražování je nepříjemné téma pro každého, ale v době, kdy zdražuje úplně vše, je chybou zaseknout se na cenách, které jste měli před pěti lety. Pokud zdražování oddalujete, abyste vyšli vstříc zákazníkům, může to být nepříjemná rána jak pro vaše cash flow, tak samotné podnikání. Inflace v dnešních číslech je neúprosná a pokud nezdražíte, můžete nepříjemně prodělat nebo dokonce zkrachovat. Nezapomínejte na to, že zdražují materiály, energie a určitě své produkty a služby nechcete prodávat za cenu, která sotva pokryje vaše náklady.

Věnujte pozornost skladovým zásobám

Posledním bodem ke kontrole jsou skladové zásoby. Zvlášť před Vánoci je důležité mít ve skladu pořádek. Zjistit, zda vaše zásoby pokrývají očekávanou poptávku, a současně se zbavit zboží, které vám už dlouho leží ladem a nikdo o něj nejeví zájem. Hodnocení by mělo být objektivní – peníze, které vám leží zbytečně v produktech vám brzy mohou začít chybět jinde. Nespoléhejte na to, že se vám je podaří prodat na poslední chvíli.

Související…

Holanďan nepotřebuje peníze, kartu ani telefon. Platí mávnutím ruky
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: Cashbot

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...