fbpx

Po mnoha letech, kdy nejen v České republice hrozila deflace, dochází po celém světě k růstu cenové hladiny, tedy k inflaci. V České republice aktuálně inflace dosahuje téměř 6 % a lidé se oprávněně bojí o znehodnocení svých úspor. Jak s inflací úspěšně bojovat?

Zveřejněno: 25. 11. 2021

O inflaci se nejčastěji hovoří jako o růstu cenové hladiny – tedy o zdražování. Trochu stranou zůstává fakt, že inflace představuje snížení kupní síly peněz. Necháte-li si tedy své úspory doma v hotovosti nebo na běžném účtu bez úročení vkladů, v absolutním vyjádření máte sice stále stejnou částku, reálně si ale za své peníze postupem času koupíte stále méně.

Ani spořicí produkty nestačí

Jedním z nejjednodušších řešení je převedení vašich úspor do tzv. spořicích produktů. Máte-li uloženy peníze na spořicím účtu, banka vám za ně bude na účet pravidelně připisovat úrok, a částka na účtu se tak bude zvyšovat i v případě, kdy již nebudete vkládat na účet žádné nové finance. Pro nezbytnou životní rezervu, kterou by měl každý mít ihned k dispozici, je spořicí účet skvělou volbou.

Investování nemusí mít jen podobu přímého investování na burze, které je potenciálně rizikové a vyžaduje vysokou úroveň znalosti finančních trhů.

Mezi další populární spořicí produkty se řadí například stavební spoření, termínované vklady či doplňkové penzijní spoření. Zpravidla nabízí o něco vyšší zhodnocení, finance ale nemáte v případě potřeby možnost okamžitě vybrat. Do těchto produktů je tedy vhodné uložit přebytečné finance, které nepotřebujete, a chcete využít vyššího úročení s minimálním rizikem ztráty úspor.

Investování na finančních trzích

Jednou z variant, díky které může váš výnos překonat současnou inflaci, je investování finančních prostředků do výnosnějších aktiv. Těch je celá řada, k nejznámějším patří dluhopisy, akcie či komodity.

Investování nemusí mít jen podobu přímého investování na burze, které je potenciálně rizikové a vyžaduje vysokou úroveň znalosti finančních trhů. Mnoho společností včetně největších českých bank nabízí standardizované investiční produkty, tzv. podílové fondy, které samy odpovědně spravují. Předem tak znáte odhadovaný výnos a míru rizika konkrétního produktu.

Kryptoměny jako alternativa

Jedním z novějších způsobů boje s inflací je nákup kryptoměn. K tomu může posloužit například kryptoměnová burza. Na rozdíl od klasických národních měn, jako je euro, americký dolar či česká koruna, které jsou koncipované jako inflační, je velká část kryptoměn včetně nejznámějšího bitcoinu koncipována jako deflační.

Jednotlivých kryptoměn je tedy omezené množství. Mimo jiné díky tomu by měly v čase růst na hodnotě. Pamatujte ale na to, že jde o velmi rizikový produkt, pomocí kterého sice můžete rychle zhodnotit své finance o desítky procent, stejně tak ale můžete o své finance snadno přijít.

Související…

Kryptomilionář chce v Nevadě vybudovat blockchainové město
Zdeněk Strnad

foto: Pexels, zdroj: Coinmate

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...