fbpx

Tři tipy, čím efektivně ohřívat vodu 2 fotografie
zdroj: Pexels

Chata, chalupa, dům či byt nebo třeba dílna či „pracovní kuchyň“, kde jednou za čas ve velkém zavařujete ovoce a zeleninu. Všude je potřeba voda, jak ale vyřešit, kde se co bude hodit s ohledem na rodinný rozpočet?

Zveřejněno: 2. 7. 2022

V zásadě lze ohřívače vody rozdělit na zásobníkové a průtokové. Zásobníkové shromažďují vodu, která se ohřeje a zůstane v zásobníku až do té doby, kde začnete vodu spotřebovávat.  Jakmile vodu využijete, trvá chvíli, než se další voda opět ohřeje na požadovanou teplotu.

Typickým příkladem je bojler, kde se kumuluje voda a ohřívá se na požadovaný počet stupňů. Po určitém množství spotřebované vody vám ale začne téci studená – to znamená, že jste objem bojleru vyčerpali a další „várka“ vody se musí teprve ohřát.

Zásobníkové ohřívače vody se hodí do rodinných domů, ale i na chatu či chalupu, kam často jezdíte. Nejprve se však poraďte s odborníky a vypočítejte si, kolik reálně za den spotřebujete teplé vody. Podle toho si pak pořiďte bojler o konkrétním objemu.

pexels karolina grabowska 5240743

Průtokové ohřívače vody se naopak hodí do garáže, na chatu nebo zkrátka tam kam nejezdíte tak často. Nemusíte tím pádem čekat, než se nahřeje voda v bojleru, ale máte teplou vodu kdykoliv potřebujete. A co je výhoda? Nestane se vám, že budete zrovna v koupelně s napěněným šamponem na hlavě a dojde teplá voda. Mezi průtokové ohřívače vody patří třeba karma nebo malé zásobníkové ohřívače vody.

Možnost kombinace

Jedná se o takzvaný kombinovaný bojler – buď jej můžete zavěsit na zeď (nástěnný) nebo existuje klasický stacionární. Tyto bojlery využijete ať už vlastníte malý rodinný domek nebo velký dům, kde je běžná spotřeba teplé vody stovky litrů. Záleží jen na tom, která paliva preferujete. Kombinované bojlery se vyrábí pro všechny typy energií a paliv.

Moderní vychytávka…

…jménem „baterie s elektrickým ohřevem vody“. Funguje jako běžná vodovodní baterie, ale funguje jako průtokový ohřívač. Výhodou je, že nemusíte nikde nic instalovat. Pouze našroubujete baterii a ona sama zvládne ohřát tekoucí vodu – snadno se ovládá a teplotu můžete regulovat pomocí páček.

Související…

Ekonomické vytápění domova i bazénu – co víc si přát?
Komerční článek

foto: Pexels, zdroj: Topení levně

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...