fbpx

Jak bojovat proti depresi? 1 fotografie
zdroj: Unsplash

Určitě jste se již seznámili s tím, že deprese opravdu není pouhá depka, ale jde o vážné psychické onemocnění. Možná vám připadá, že slovo deprese, se dnes používá čím dál častěji. Ve skutečnosti je tato choroba neustále opřádána mýty a kvůli tomu i podceňována

Zveřejněno: 24. 6. 2022

Vědci se neustále pokouší popsat nebo definovat depresi. Většina knih a článků se snaží popsat onemocnění jako závažnou poruchu nálady. Nejde o pouhou špatnou náladu, kterou vám přivodí šéf v práci nebo učitelka ve škole. Jenže tento fakt neplatí u všech případů. Každý jsme jiný, a protože jde o chorobu, která ovlivňuje naše chování a emoce, si musíme uvědomit, že se u nás projeví jinak.

Může se projevit v jakémkoliv věku (od dětství do pokročilého věku). Primárně ovlivňuje emoční a myšlenkové procesy a může zahrnovat spoustu příznaků. Ale i tak známe tři hlavní příznaky:

  • Špatná nálada a nedostatek zájmu
  • Neschopnost prožívat šťastné emoce
  • Únava a nedostatek energie

Jak se zbavit deprese

Špatná nálada a smutek čas od času přepadne každého, ale nesmí to přejít k depresi. Ale jakmile vám hezké dny dají vale, musíte si přiznat problém. Jak se zbavit deprese ví jen málo lidí. Každopádně jsme pro vás sestavili seznam věcí, které vám pomohou.

Zacvičte si

Když na vás přijdou tmavé myšlenky, může se zdát, že lehnout si na gauč je to nejlepší. Mnohem lepší je jít pracovat a vyvíjet nějakou činnost. Ke cvičení nemusíte zrovna chodit do posilovny. Stačí si doma zvolit pár cviků nebo si jít zaběhat. K tomu si pořiďte chytré hodinky, které vám změří počet kroků. Tak si můžete zvolit každodenní počet kroků. Tím vaše dny získají trochu na stabilitě.

Meditujte

Nejde o to, že byste si hráli na mnichy, ale umět se zrelaxovat a zmírnit psychický stres je vážně umění. Jen si to představte, relaxace a různé techniky k uvolnění vás zbaví napětí v těle. Ale nečekejte, že samotná meditace vás zbaví deprese!

Udělejte si svůj den

Pokud se vám zdá, že jste přetížení a ve stresu, můžete si vzít den volna a doslova se rozmazlovat. A dělejte vše, co vás baví. Nebo si vezměte dovolenou na celý týden a kupte si letenky do Karibiku. Můžete se vydat na návštěvu oblíbeného wellness centra, vydat se do muzea nebo si s kamarády dejte dobrý oběd v restauraci.

Zažeňte samotu

Když se cítíte psychicky pod psa, nejraději byste se schovali pod peřinu a poslouchali smutné filmy a písničky. Místo toho běžte do kina mezi lidi, do restaurace. Jeďte navštívit své příbuzné nebo zavolejte někomu, kdo vás může rozveselit a případně vás i navštívit.

Běžte na slunce

Chytat vitamín D je dobré nejen pro vaši pokožku, ale i pro tvorbu hormonů. Krásný hřejivý pocit, který vámi prostupuje, vám prostě navrátí úsměv na tvář. Pokud se cítíte nešťastně, posaďte se na slunné místo. Vystavení se slunečnímu záření stimuluje produkci serotoninu – hormonu štěstí. To vám pomůže i při vašich meditacích, neboť dodává klid a soustředění!

Nadopujte se zdravými potravinami

Sladkému pečivu nebo uhlohydrátů se zbavte, stejně jako alkoholu, drog a cigaret. Do jídelníčku zařaďte ovoce a zeleninu a mléčné výrobky, ty vám dodají i energii. Ale každý sám nejlépe ví, po čem mu je dobře a co by naopak měl vysadit. Každopádně proti depresi se hodně využívá zelený čaj, mandle, oříšky, chřest, borůvky, avokádo, banány a losos.

Žijte tak, abyste měli naplněný život. Co to znamená, si musí uvědomit každý sám. Pro někoho je lékem utrácení peněz, pro někoho vymetání mejdanů a dalšího adrenalinové sporty. Popřemýšlejte o tom, zda by vás nenaplnil všední život, který byste mohli prožít v klidu se svou rodinou! Co vy nato?

Související…

TOP 5 destinací pro digitální nomády
Komerční článek

foto: Pixabay, zdroj: Flymeto

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...