fbpx

Živíte se v online prostředí? Jestli vás v České republice nic nedrží, je nejvyšší čas změnit vody a vyrazit do zahraničí.

Zveřejněno: 24. 6. 2022

Přinášíme Top 5 destinací pro digitální nomády, kde je kvalitní internet, dobré ceny a hlavně přátelské prostředí pro cizince. Můžete si vybrat jednu destinaci nebo navštívit třeba všechny, záleží jen a jen na Vašem rozhodnutí. 

Thajsko

Do Thajska míří digitální nomádi z celého světa. Letenky Praha – Bangkok seženete již okolo 15 000 Kč, ovšem když jsou slevy klidně i okolo 10 000 Kč. Někdy se vyplatí odletět například z Londýna nebo okolních zemí. Sledujte servery, kde srovnávají ceny letenek od více společností a určitě brzy narazíte na nějakou výhodnou slevu.

Proč je Thajsko rájem digitálního nomádství? Je tu krásná příroda, moře a většinu roku také příjemné počasí. Navíc tu máte neustále co dělat – různé festivaly, party, akce, turistika. Země nabízí skvělé dopravní spojení a služby na vysoké úrovni. Je tu zavedený vysokorychlostní internet, který často předčí západní země. Najdete tu i spoustu coworking míst a internetových kaváren, když by se vám nechtělo pracovat přímo z domova. 

flowee.cz top 5 destinaci pro digitalni nomady 01

Chrám Grand Palace v Bangkoku (zdroj: Pixabay)


Výhodou této země jsou i příznivé ceny. Životní náklady tu nejsou nijak vysoké, takže příjmy z online businessu vám zde bohatě postačí. Thajsko navíc nabízí speciální víza pro digitální nomády. Mezi nejoblíbenější cíle patří Bangkok, Chiang Mai a potom ostrovy jako Koh Samui, Koh Phangan nebo Phuket.

Vietnam

Jestli jste fanoušci Asie, ale chcete se vyhnout mezi mileniály „provařenému“ Thajsku, vyzkoušejte Vietnam. Cesta z Prahy stojí podobně jako do Thajska, ale několikrát do roka probíhají velké slevy a levné letenky vás do cílové destinace dostanou klidně za 8000 Kč.

Vietnam rovněž nabízí krásnou přírodu a úchvatné historické památky, stejně jako zajímavé akce a festivaly, během kterých poznáte místní kulturu. Nemluvě o věhlasné pouliční kuchyni. Také Vietnam je k digitálním nomádům vstřícný. Je tu kvalitní internet a když budete chtít změnit prostředí, jednoduše zajdete do coworkingu.

Vietnam je pro Čechy poměrně levný, tím spíš, jestli budete žít z příjmů z online světa. Místní ekonomika se rychle rozvíjí a úřady budou jen rády, když do toho přispějete svým dílem. Kromě Ho Či Minova Města vyzkoušejte také Hanoi, Hoi An nebo Nha Trang.

Tchaj-wan

Tchaj-wan je místo budoucnosti – investují se tu ohromné peníze do technologií a infrastruktury. Jestli jste vždy chtěli žít ve velkém moderním městě, Tchaj-pej je to pravé pro vás. Výhodou je, že to tu není zas tak drahé, jako například v Singapuru nebo Hong Kongu. Navíc, na rozdíl od Číny tu nemusíte řešit cenzuru a omezení internetu.

Internet má na Tchaj-wanu rychlost blesku, i další digitální vychytávky jsou tu bez problémů dostupné. Najdete tu hodně coworking míst. A když si budete chtít udělat volno, vydejte se na výlet do okolí. Bohatá kultura, starodávná města i krásná příroda vás uchvátí.

flowee.cz top 5 destinaci pro digitalni nomady 03

Tchaj-Pej, Tchaiwan. (zdroj: Pixabay)


Země je bezpečná. Místní jsou k cizincům velice vstřícní a většinou umí dobře anglicky. Zdravotnická péče je na špičkové kvalitě, to samé platí o ostatní občanské vybavenosti a službách. Není problém tu získat dlouhodobější vízum k pobytu a k práci, tím spíš, když uvidí, že do země přinášíte peníze.

Mexiko

Lákají vás exotické dálky, ale Asie zrovna ne? Vyzkoušejte Mexiko. I to patří mezi oblíbené destinace digitálních nomádů. Místní kultura, kuchyně, příroda a historické památky vás okouzlí. Navíc, Mexičané se rádi baví, a tak se tu neustále něco děje od hudebních po různé církevní svátky (i ty provází zajímavá podívaná).

V Mexiku je potřeba dbát na bezpečnost. Není to nic šíleného, přesto byste měli používat zdravý rozum a poslouchat, co doporučují místní. Internet je tu na celkem dobré kvalitě, ovšem v některých odlehlejších místech by mohl být problém.

Digitální nomádi míří hlavně do Mexico City (zde je opravdu velká nomádská komunita se vším všudy), dále na poloostrov Yucatán, do Tulum, Playa del Carmen, Puerto Vallarta nebo do města Oaxaca. Tato místa jsou bezpečná a mají vysoký standard života. Ceny jsou tu přijatelné. Počítejte s tím, že ve větších městech bývá celkem znečištěný vzduch – ne každému je to příjemné. Tak raději zvolte něco u moře.

Portugalsko

Destinace pro digitální nomády najdete i v Evropě. Takové Portugalsko patří mezi nejoblíbenější. Bohatá kultura a starodávné památky, příjemné počasí, skvělá kuchyně a víno, surfování. Navíc, do přírody není nikde daleko, a tak jestli máte rádi hiking, v Portugalsku budete jako ryba ve vodě.

Najdete tu vše, co jako digitální nomádi potřebujete. Tak jednak zde můžete zůstat, jak dlouhou chcete, jelikož je tato země součástí Evropské unie. Připojení k internetu je na skvělé úrovni, pokrytí je snad ve všech koutech Portugalska. Za druhé – ve městech je spousta coworkingů, i ostatní služby a zdravotnictví jsou na vysoké úrovni.

flowee.cz top 5 destinaci pro digitalni nomady 05

Algarve, Portugalsko. (zdroj: Pixabay)


Cizinci pracující v online prostředí míří hlavně do Porta, Lisabonu, dále do města Braga nebo Ponta do Sol na Madeiře, kde je tzv. vesnice digitálních nomádů. Oproti ostatním jihoevropských státům nabízí Portugalsko příjemně nízké ceny, a tak zde není problém vyjít.

Související…

S home office nejste za vodou: Šéf vás může doma týrat víc než v práci
Kateřina Hájková

foto: Pixabay, Shutterstock, zdroj: Flymeto

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...