fbpx

Zveřejněno: 19. 5. 2017

Pití kávy nám prospívá nebo škodí? Odpověď na tuto otázku se nám po desetiletí snaží poskytnout odborníci, opírající se o různé vědecké teorie. Jedna z posledních každopádně kávě dává zelenou! Kofein v ní obsažený působí podle jejích autorů proti některým typům rakoviny, konkrétně prostaty.

Nálezy zmíněné studie byly následně potvrzeny v laboratorních testech, ze kterých vyplynulo, že kávová substance kofein může mít antikarcinogenní účinek. Pro účely studie bylo po dobu čtyř let pozorováno 7 000 mužů. „Analýzou jejich spotřeby kávy a jejím srovnáním s případy výskytu rakoviny prostaty během dané doby jsme u těch mužů, kteří vypili více než 3 šálky denně, zaregistrovali snížení výskytu onemocnění o 53 procent,“ řekl George Pounis z IRCCS Neuromed z italské Pozzillie.

rakovina prostaty shutterstock 377371999

Nový výzkum prokázal, že muži, kteří vypijí 3 šálky kávy denně, sníží riziko výskytu rakoviny prostaty až o 53 %.

„Na základě sledování, jak se chovají rakovinné buňky, si dovolujeme prohlásit, že příznivý účinek pozorovaný u účastníků studie je připisován samotnému kofeinu,“ přidala se Maria Benedetta Donati z Institutu pro výzkum, hospitalizaci a zdraví Care (IRCCS) Neuromed.

Výsledky mluví jasně

Studie publikovaná v Mezinárodním žurnálu rakoviny (International Journal of Cancer) tak vrhá světlo do oblasti, která stále podléhá vášnivým diskusím, a tou je role kávy, konkrétně kofeinu, ve vztahu k rakovině prostaty. „Vztahu mezi rakovinou prostaty a kofeinem se přitom v uplynulých letech věnovala řada vědeckých studií. Vědecké důkazy však nebyly považovány za dostatečné pro vyvození závěrů. Navíc byly výsledky v některých případech protichůdné. Naším cílem proto bylo zvýšit znalosti v této oblasti a poskytnout jasnější pohled,“ dodal Pounis.

kava shutterstock 326070713

Příznivé účinky kofeinu na lidské zdraví se prokázaly i u astmatiků a nemocných Alzheimerem.

Rakovinné buňky zmizely

Následovala studie laboratorní, tedy potvrzení výsledku testováním účinku kávových extraktů na buňky rakoviny prostaty přímo v laboratoři. Výzkumníci se zaměřili zejména na extrakty obsahující kofein a extrakty bezkofeinové. Pouze první z nich významně snížily proliferaci rakovinných buněk (hojné množení, bujení), což je jev, který se u extraktů bez kofeinu neobjevil. „Měli bychom však mít na paměti, že studie se týkala centrální populace Itálie,“ poznamenala Licia Iacoviello z IRCCS Neuromed. Vliv na výsledky studie má jistě i tamější způsob přípravy kávového nápoje, tedy pod vysokým tlakem, s velmi vysokou teplotou vody a bez použití filtrů. Právě tato metoda, odlišná od těch z jiných částí světa, by mohla vést k vyšší koncentraci bioaktivních látek. Bylo by proto dobré, aby někdo prozkoumal i tento aspekt,“ dodala odbornice.

Kávou proti astmatu i Alzheimeru

K podobným závěrům došla i mnohem rozsáhlejší studie Harvardské školy veřejného zdraví, která trvala delší dobu a zahrnula mnohem větší vzorek mužů – po dobu 20 let studovala na 50 000 mužů. Výsledky jsou téměř totožné až na malý detail. Americká studie říká, že muž musí vypít více než 6 šálků kávy denně. Tento rozdíl bychom připsali zmíněnému italskému způsobu přípravy kávy – kdo kdy ochutnal italskou kávu, potvrdí vám, že je silnější. Příznivé účinky kofeinu na lidské zdraví se navíc prokázaly i u astmatiků, nemocných Alzheimerem či aterosklerosou. Za těmito účinky ale vědci vidí i jiné složky kávy, nejen kofein samotný.

Čtěte také: 

Kolik kafí denně je optimum? A při kolika umřu?

Čím a jak doplnit energii namísto energy drinků?

Rakovina z masa? Ne tak rychle!

 

 

 

zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...