fbpx


Zveřejněno: 8. 5. 2017

Kalkulačka na caffeineinformer mi zjistila, že moje optimum je 7 kafí denně a umřu při 176 šálcích. :) Nejvíc se mi ale líbí pohled ajurvédy.

Dnes už kafe moc nepiju, ale dlouho jsem pil tak jedno kapučíno denně. Postupně jsem začal cítit, jak mně to rozhodí vnímání a jak se mi rozbuší srdce. A kravské mléko mi dělalo večer povlak na jazyku. Asi jak jsem zjemnil stravu, meditoval, dělal jógu?

Experimentoval jsem chvíli s kafem bez kofeinu a taky s rostlinnýma mlíkama v kapučínu. Potom se mi podařilo úspěšně přejít k Chai Tea Latte a od něj asi po 2 letech k černému čaji. Zjistil jsem, že je pro mě důležitá ta chvíle klidu v kavárně spíš než ten danej nápoj.

Ale teď k věci, jak je to teda s kafem?

---

kafe shutterstock 129339416

Za přiměřenou dávku jsou považovány 3 šálky kávy denně, pro někoho však žádný.

Kolik kafí denně je optimum?

– překvapivě pro mě většina zdrojů říká, že káva v rozumné míře je zdraví prospěšná. Zlepšuje náladu, bdělost, pozornost a schopnost soustředění, duševní výkon. Povzbuzuje srdce, mozek, nervy, ledviny i svaly nebo nás chrání před některými nemocemi. Za přiměřenou dávku jsou považovány 3 šálky kávy.

– odpůrci naopak tvrdí, že káva způsobuje neklid, stimuluje nadměrně tělo i mysl a zhoršuje spánek. Zvyšuje krevní tlak, a tím i riziko vzniku srdečních chorob. Optimum je podle nich 0 šálků denně.

– můj přítel Tim Mitchell – odborník na Ajurvédu, indický léčebný systém, mi řekl k této otázce nádhernou odpověď. Jako u většiny otázek to záleží na tom, jaký jste, kde jste, v jaký čas dne, jaké je počasí, atd. Ale především, jak se právě cítíte. A je zbytečné ptát se na to někoho jiného. Nikdo mě nezná lépe, než já sám. Někomu těžkopádnému, v depresi či bez motivace prospěje černá malá káva bez cukru. Většině lidí prospěje kapučíno ráno pro oživení. Někomu hubenému či s úzkostí nebo hlavou nabitou myšlenkami doporučuji buď žádnou kávu, nebo jen pomalé laté. Káva je velmi silná medicína, stimulant a více než 1–2 bude mít vedlejší účinky jako každý lék.

– Můj názor je, že káva může být lékem i jedem, záleží na situaci a na tom, že vnímáte, jak se vaše tělo cítí.

Co vy a káva? Vsadím se, že si spousta z vás na ni nenechá moc šáhnout  :)

Na zdraví

 

Čtěte také:

Ajurvédský detox vám doslova vykartáčuje střeva

Skrytá rizika Bikram jógy. Pokud máte slabé srdce, ani na ni nemyslete

Jste unavení? Restartujte svůj organismus

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...