fbpx

Zveřejněno: 14. 4. 2017

Navzdory staré škole, kde nás učili sedět vzpřímeně, dnešní statistiky prokazují, že pevné držení těla je vlastně horší. Jakákoliv neměnná pozice, nezávisle na tom, jak blízko se blíží „optimu“, totiž způsobuje svalovou únavu. Skutečně si myslíte, že vaše ergonomická židle je to pravé řešení?

Ergonomie nastoluje skutečnost, že se u stolu musíte především cítit pohodlně. Všechny takové výrobky pro vás ovšem nemusí být vůbec vhodné. Patrně se jedná o dobrý marketingový nástroj, na který lidé ještě slyší. Problém je, že v současnosti neexistují zákony, které by nařizovaly kontrolu používání označení „ergonomický“. To znamená, že kdokoliv může nazvat jakýkoliv výrobek ergonomickým - od toasteru přes špendlíky pro děti až k nemlžícím se zrcadlům. Sedadlo bez označení „ergonomické“ je dnes prakticky neprodejné, což dobře ví každý obchodník. Zákazníku - laikovi je pak tento atribut doslova vnucen jakožto hlavní kvalitativní kritérium pro jeho výběr. Tuto skutečnost lze přiřadit k nejčastějším pochybením kupujících při výběru vhodných pracovních sedadel.

ergonomie shutterstock 159890216

Častým problémem bývá nesprávné držení těla, především pak sed s kulatými zády předklonem či předsunem hlavy.

Nejsme stvořeni pro strnulost

Tou dobrou zprávou je, že se většině pracovních, opakovaných zátěžových poškození dá předejít. Dodržováním několika základních pravidel si můžete zlepšit pohodlí i produktivitu a snížit riziko chorob a poranění. Pamatujte si: ergonomické principy se nejefektivněji aplikují na základě prevence. Správné rozmístění součástí pracovního prostoru (např. dle ergonomie navržený pracovní prostor) přirozeně povzbudí uživatele k osvojení bezpečného držení těla s minimálním zdravotním rizikem. Naše těla byla stvořena k pohybu. Ostatně aktivita víc než cokoliv jiného poskytuje výživu naší páteři, udržuje klouby promazané a ohebné, zlepšuje cirkulaci a odstraňuje škodliviny z našich svalů.

Podle Petra Skřehota, odborníka na ergonomii z Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, je u zaměstnání vsedě všeobecným problémem nesprávné držení těla, především pak sed s kulatými zády předklonem či předsunem hlavy. To má za následek silné zatížení šíjových svalů, zhoršení úhlu pohledu, nerovnoměrné využívání meziobratlových plotének a v neposlední řadě i poškození zažívacího a dýchacího ústrojí vlivem tlaku na žaludek. Z dlouhodobých zdravotních rizik je nutno zmínit i psychosomatická onemocnění jako například syndrom vyhoření, sníženi obranyschopnosti organismu, nebo zvýšená fluktuace pracovníků.

Chce to pohyb!

Neseďte dlouhou dobu v ohnuté nebo zkroucené pozici. I když neustálý pohyb není samozřejmě záměrem, časté změny pozic jsou životně důležité pro zachování zdraví. Napětí svalů způsobené kontaktem s tvrdými předměty je velice nebezpečné a způsobuje problémy s cirkulací a ve vážnějších případech i poškození nervů. Kontaktní napětí ovlivňuje měkkou tkáň prstů, dlaní, předloktí, stehen, holení a nohou. Tento kontakt může bránit toku krve, pohybu šlach a svalů a funkci nervů. Napětí se může přenášet do rukou a zápěstí. Podobně je v nebezpečí spodní strana stehen.

ergonomie shutterstock 275814131

Nesprávný sed může způsobit mnoho zdravotních potíží.

Odpočívejte!

Doporučení zní: dělat přestávky. Mělo by jít o skutečné pracovní pauzy, krátké cvičení či protažení nebo jiná několikaminutová změna činnosti.

Důležité je samozřejmě i zařídit ergonomickou kancelář. Většina lidí ví o tomto oboru jen velmi málo. Když si lidé sestavují své pracovní místo, určují velikost, provedení a umístění pracovního slotu bez znalosti ergonomických zásad. Proto si v příštím článku o ergonomii řekneme, jak si správně vybavit domácí home office! Do té doby můžete na portálu věnovanému zdravému pracovišti nastudovat užitečné zásady ergonomie. 

Čtěte také: Jak najít práci a neohnout přitom záda?S šikanou v práci má zkušenost téměř čtvrtina lidí Tři věci, které musíte zvládnout při Home Office.

foto: Shutterstock, zdroj: Česká ergonomická společnost (ČES)

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...