fbpx

Kalendárium: Den duševního zdraví kadeřnic 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Kadeřnice si leckdy vyslechnou podobnou várku stížností jako profesionální terapeut. Proto i ony nesmí zapomínat na své duševní zdraví

Zveřejněno: 27. 5. 2023

Práce kadeřníka není procházka růžovým sadem. Nejenže stojíte osm hodin denně na nohou a snažíte se vyhovět někdy šíleným požadavkům zákazníků, ale zároveň se od vás očekává, že budete plánovat schůzky, prezentovat se na sociálních sítích, ale také naslouchat lamentování klientů a udržovat si osobní život; to vše při zachování zdravého rozumu. Taková nerealistická očekávání se mohou opravdu na vašem duševním zdraví samozřejmě podepsat.

Proto aplikace Booksy, která pomáhá tisícům poskytovatelů kosmetických a zdravotnických služeb rozvíjet jejich podnikání, vyhlásila 27. květen Národním dnem povědomí o duševním zdraví kadeřníků. Tento svátek má zajistit, že kadeřníky někdo vyslyší a že i oni budou mít bezpečný prostor, kde mohou mluvit o svých problémech. 

I terapeut potřebuje terapeuta

Fakt, že je šíření povědomí nutné, ostatně prokázal i výzkum, který Booksy provedla. Podle něj se u jednoho z pěti kadeřníků pravděpodobně vyskytuje úzkostná porucha. Zeptali se také klientů, jaký pocit ze svých kadeřníků mají. 

20 % klientů mělo dojem, že jejich kadeřník působí úzkostně
16 % klientů si myslelo, že jejich kadeřník má deprese
27 % klientů mělo pocit, že působí vystresovaně

Pravdou je, že kadeřníci jsou často pasováni do role terapeutů, a osobní problémy, které slyší, jsou téměř stejně rozmanité jako ty, kterými se zabývají odborníci na duševní zdraví. Některé země už tento specifický vztah zaznamenaly, a dokonce nyní nabízejí kadeřníkům specializovaná školení o tom, jak pomoci zákazníkům, kteří se jim svěří s náročnou životní situací.

Jak už ale bylo naznačeno na začátku, ani kadeřníci nesmí na své duševní zdraví zapomínat. Pokud tedy nějakého znáte, zavolejte mu a zeptejte se, jak se mu daří, nebo mu alespoň napište pěknou zprávu. Můžete mu v ní třeba poděkovat za to, že pokaždé tak trpělivě naslouchá vašim nářkům. 

Související…

Rozhovor: Kadeřník by měl být tak trochu terapeut i duchovní
Klára Ponczová

foto: Shutterstock, zdroj: Nationaltoday.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...