fbpx

V dnešní době se každý z vás může dostat do situace, kdy nemá dostatek volných finančních prostředků a musí tuto nastalou záležitost řešit půjčkou. Ve chvíli, kdy o ní přemýšlíte i vy, pak je nutné se nejprve důkladně rozmyslet. Základem by vždy mělo být pečlivé srovnání jednotlivých nabídek. Hledět byste přitom měli na celou řadu parametrů. Jaké z nich jsou nejdůležitější?

Zveřejněno: 11. 6. 2022

Půjčky a úvěry dnes v České republice poskytuje řada subjektů, přičemž nejde jen o klasické bankovní ústavy. Velmi populární je například půjčka na cokoliv bez registru, již poskytují zejména nebankovní společnosti a soukromé osoby.

V první řadě je tedy důležité si zjistit základní vlastnosti. Zmíněná půjčka na cokoliv je obvykle poskytována na základě předložení (kopie) občanského průkazu, dále se pak zpravidla vyžaduje potvrzení o výši příjmu, což ale nemusí platit u vybraných krátkodobých půjček, kde stačí poctivě uvést, odkud a v jaké výši vaše pravidelné příjmy pocházejí.

U větších půjček a úvěrů musíte dále počítat s tím, že po vás budou chtít výpis z účtu, a to většinou za poslední 3 měsíce, na základě čehož se zjistí, zda vám skutečně chodí pravidelně peníze od zaměstnavatele, případně z proplacených faktur, ale i z důchodu, mateřské atd.

 

U větších půjček a úvěrů předkládáte výpis z účtu, bezúčelová půjčka vyžaduje ještě náhled do registru dlužníků. U menších půjček stačí předložit občanský průkaz a potvrzení o výši příjmu.

Bezúčelová půjčka, u níž si lze vzít klidně až desítky tisíc korun, ještě vyžaduje náhled do registru dlužníků. Firmy a banky si tím chtějí ověřit, zda již máte nějaké jiné úvěry, potažmo je nesplácíte v řádných termínech. Ověřuje se tím tak vaše bonita, tedy důvěryhodnost a budoucí schopnost splácet půjčku zodpovědným způsobem.

Úroky a poplatky z prodlení

Vysloví-li se pojem nejvýhodnější půjčka, většinu z vás asi napadnou úroky. Je pravdou, že hrají významnou roli, ne vždy ale skutečně nejvýhodnější půjčka bývá jen a pouze o nízkých úrokových sazbách. Je totiž třeba si všímat také toho, zda je půjčka spojena s nějakým poplatkem za samotné sjednání (může se jednat třeba jen o zaslání jedné koruny jako potvrzení o vlastnictví bankovního účtu), za pozornost nepochybně stojí také penále. Když z nějakého důvodu nejste schopni splácet, může se i na první pohled dobrá půjčka změnit doslova na noční můru, protože se vám ihned zřetelně prodraží. Poplatky za prodlení tak mají hrát velkou roli při srovnávání vámi uvažovaných půjček a úvěrů.

Odklad splátek

S neschopností splácet souvisí další bod, na který je třeba brát zřetel. A tím je možnost odkladu splátek. Zdaleka ne všechny společnosti tuto možnost v rámci svých služeb nabízejí. Vezmete-li si úvěr, u něhož lze odložit splátky třeba až o 3 měsíce, vyvarujete se potíží například v situaci, kdy máte nenadálé rodinné výdaje, jste nějakou dobu nemocní a sníží se vám příjmy, potažmo se ocitnete v jiných problémech, kvůli nimž zkrátka nemáte dostatek peněz na včasné zaplacení dohodnuté částky ve stanoveném termínu.

Předčasné zaplacení a opětovné čerpání peněz

Výhodná půjčka se pozná ještě dle toho, že ji můžete kdykoliv splatit, a to bez poplatků navíc. Dříve si například banky účtovaly nemalé poplatky za to, že jste se chtěli zbavit úvěru dříve, protože jste zkrátka již měli dostatek volných finančních prostředků a půjčka vás už jen zbytečně zatěžovala. Tento nešvar dnes už mizí, takže drtivá většina bankovních ústavů a soukromých společností poskytuje půjčky s možností předčasného splacení zdarma.

V neposlední řadě se jako nejvýhodnější půjčka může jevit i taková, u níž lze opětovně čerpat peníze, aniž byste v daný okamžik měli splacenou celou předchozí sumu spolu s úroky.

Jak vidno, nejvýhodnější půjčka není jen o výši úrokových sazeb. Proto je vždy vhodné se poradit s odborníky, případně si alespoň provést srovnání produktů. Díky některým vybraným internetovým portálům vám to nezabere zas tolik času, leckdy jde o pouhé minuty a hned víte, zda je vámi zvažovaná půjčka opravdu dobrá, nebo je lepší se obrátit na jiného poskytovatele.

Související…

Petr Veliký zdanil Rusům vousy. Chtěl se tím přiblížit západní Evropě
Jan Handl

foto: Deposit Photos, zdroj: Akutní půjčka

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...