fbpx

Petr Veliký zdanil Rusům vousy. Chtěl se tím přiblížit západní Evropě 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Ruský car Petr I. Veliký (1672 až 1725) byl tak zaujatý modernizací své země podle evropských norem, že nařídil všem mužům, aby zahodili dlouhé kabáty a oholili si vousy. Když jeho tvrdý postoj vyvolal pozdvižení, zmírnil pravidla a místo toho zavedl na vousy daň. Rusové tedy museli za výsadu nosit plnovous platit

Zveřejněno: 8. 6. 2022

Vousy mají dlouhou tradici v celé ruské historii. Porost na obličeji byl pro Rusy tak důležitý, že staré ruské zákony z 12. století vyměřovaly trest za jeho poničení čtyřikrát vyšší než trest za krádež koně nebo useknutí prstu. Byla to prostě mužská pýcha a vousy byly také úzce spjaty s náboženskou vírou. V pravoslavné církvi bylo hladké oholení považováno za rouhání.

Vzpoura v impériu

Když se Petr I. Veliký pustil do ambiciózního projektu uvést ruskou společnost do souladu se západoevropskými modely změnou její ekonomiky, vlády, kultury a náboženských záležitostí, podcenil odpor obyvatel. Je ovšem nutno dodat, že za jeho vlády vstoupilo Rusko mezi skutečné evropské velmoci.

Problémem byl možná jeho počáteční razantní přístup k nové legislativě, kvůli kterému bylo těžké nové zákony překousnout. Na recepci konané na jeho počest nedlouho po návratu ze západní Evropy Petr Veliký údajně osobně oholil vousy všem svým zděšeným hostům a zmocnil policii, aby násilně a veřejně holila ty, kteří to sami odmítli.

Bohatým obchodníkům bylo účtováno 100 rublů ročně, měšťanům 60 rublů ročně a rolníkům dvě půlkopějky pokaždé, když vstoupili do města.

Velmi záhy si však uvědomil, jak extrémně nepopulární toto opatření je. Čelil takovému odporu ze strany šlechty, rolníků a ruské pravoslavné církve, že byl nucen ustoupit, a místo toho, aby nutil své poddané, aby si vousy holili, se rozhodl, že ti, kdo si chtějí vousy ponechat, musí platit speciální daň. Vybíraná daň závisela na postavení vousatého muže. Bohatým obchodníkům bylo účtováno 100 rublů ročně, měšťanům 60 rublů ročně a rolníkům dvě půlkopějky pokaždé, když vstoupili do města.

Ti, kteří daň zaplatili, byli povinni nosit u sebe povolenku na vousy. Jednalo se o stříbrný žeton pro šlechtice a měděný pro prosté občany. Žeton zobrazoval spodní část mužského obličeje s nosem, ústy a vousy. Daň byla velmi nepopulární a obtížně vymahatelná, zrušila ji až carevna Kateřina Veliká v roce 1772. Možná právě jen díky umírněnější Kateřině dnes mnoho ruských mužů nosí vousy s hrdostí a bez poplatků.

Související…

Papež Pius II. napsal erotický román. Inspirovaly ho osudy českého šlechtice
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: Ancient Origins

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...