fbpx

Všechno, co potřebujete vědět o orgasmu, ale je vám trapné se ptát 1 fotografie
Foto: Shutterstock

Může vás orgasmus zabít? Existuje bod G? Kolik kalorií spálíme při vyvrcholení? A je k orgasmu potřeba láska?

Zveřejněno: 29. 12. 2022

Na rozdíl od mužského orgasmu je ten ženský stále spojen s mnoha otázkami. Na některé z nich nezná odpověď ani většina žen. Ta zásadní, nad kterou si vědci dlouhodobě lámou hlavu: proč ženy vlastně dosahují orgasmu? U mužů je to jasné – jejich orgasmus slouží k reprodukčním účelům. U žen to tak jednoznačné ale není. Jednou z možných odpovědí je, že orgasmus u žen už v dnešní době žádný důvod nemá. To potvrzuje i studie z roku 2016, podle které může být ženský orgasmus pozůstatkem z dob, kdy hormony spojené s orgasmem byly nezbytné pro to, aby žena mohla ovulovat.

Co se přesně děje s naším tělem při orgasmu?

Jedná se o fyzické a emocionální vyvrcholení sexu, které se projevuje mimovolnými stahy svalů v oblasti pohlavních orgánů, konečníku a dolní části pánve, které je doprovázeno náhlým uvolněním endorfinů. Předpokládá se, že ženy i muži prožívají během orgasmu podobné pocity, protože penis a klitoris jsou tvořeny stejnou tkání a jsou spojeny s mozkem a míchou pudendálním nervem. Mnoho žen je schopno po konečné fázi prožít další orgasmus, zatímco muži obvykle potřebují před dalším vyvrcholením delší odpočinek. Podle vědců lze styk rozdělit do 4 fází:

  • Excitace, kdy vzrušení už není jen záležitost psychologie, ale rozšiřuje se do celého těla
  • Plateau, během kterého vzrušení narůstá. Může se také zvýšit srdeční frekvence, krevní tlak a zrychlit dech. 
  • Orgasmus, který díky uvolnění endorfinů vyvolává intenzivní pocity rozkoše. U obou pohlaví orgasmus spočívá v mimovolných svalových stazích v konečníku, dolní části pánve a pohlavních orgánech.
  • Konečná fáze, během níž vzrušení klesá.

Jak dlouho může trvat orgasmus a kolik času k němu potřebujeme?

Studie, kterou provedl v 90. letech český klinický psycholog Stanislav Kratochvíl, zjistila, že 40 % žen tvrdí, že jejich orgasmus trvá 30 až 60 sekund, nebo dokonce déle. Novější výzkumy však odhadují, že ženský orgasmus může trvat 20 až 35 sekund. Mužský oproti tomu trvá pouze několik sekund a muži většinou potřebují dvě až deset minut pohlavního styku k dosažení orgasmu. U žen je časový rozptyl výrazně širší, některé ženy dosáhnou orgasmu po 30 sekundách stimulace, většina z nich vyvrcholí (pokud vyvrcholí) po 20 minutách.

Bod G: kde je a existuje vůbec?

O bodu G promluvil poprvé v roce 1950 německý gynekolog Ernst Gräfenberg. Od té doby patří k jedné z nejčastějších polemik. Část odborníků tvrdí, že se jedná o samostatnou oblast vagíny, jiní si myslí, že bod G je součástí klitorisu. Objevuje se také názor, že spor o existenci a umístění bodu G je výhodný pouze pro výrobce erotických hraček.

Objevuje se také názor, že spor o existenci a umístění bodu G je výhodný pouze pro výrobce erotických hraček.

Předpokládá se, že bod G se nachází na přední stěně pochvy, asi 2–3 centimetry od vchodu. Při doteku může být v tomto místě cítit hrbolek a jeho stisknutí může vyvolat podobný pocit, jako když máte plný močový měchýř. Po chvíli však tento pocit zmizí. V určitých polohách může dráždění bodu G poskytovat intenzivní pocity, nicméně jeho stimulace není k dosažení orgasmu nezbytně nutná.

Kolik kalorií spálí tělo při orgasmu

Budete zklamaní – pouze 3 (slovy tři) kalorie. Je třeba na to ale nahlížet pozitivně, aspoň máte pádný důvod nezůstat u jednoho. Půlhodina středně vášnivého sexu znamená zbavit se 63 kalorií, přitom půlhodina běhu znamená 288 kalorií dolů. Takže jde vlastně jen o to, kolik máte času. 

Při jednom orgasmu spálí tělo pouhé tři kalorie. Což je dostatečný důvod k tomu, abyste nezůstali jen u jednoho.

Je vaginální orgasmus mýtus?

Ženy jsou díky různým erotogenním zónám schopny dosahovat orgasmu i stimulací jiných částí těla než jen pohlavních orgánů. Například dráždění bradavek dokáže způsobovat v mozku stejné vzrušení jako stimulace pohlavních orgánů. Podle některých vědců prý existuje až 12 druhů ženského orgasmu a ano, nejčastěji ženy dosahují vrcholu prostřednictvím stimulace klitorisu. Jen 18 % žen je schopno dosáhnout čistě vaginálního orgasmu. Podle některých vědců navíc vaginální orgasmus ani neexistuje. Výzkumný tým bioložky Giulie Puppo a jejího otce, sexuologa Vincenza Puppa, přišel s názorem, že i orgasmus, který některé ženy považují za vaginální, je ve skutečnosti způsobený klitorisem. To, co nazýváme klitorisem, je totiž jen jedna jeho část, zbytek jeho těla a kořeny jsou skryty a při vaginálním styku dochází k dráždění právě těchto skrytých částí.

Může nás orgasmus zabít?

Většina vědeckých článků o úmrtí v důsledku sexu se zaměřuje na muže. Z těch vyplývá, že tzv. „smrt v sedle“ je velmi vzácná. V jedné studii, která zahrnovala 5559 případů náhlého úmrtí u mužů, se méně než 20 z nich odehrálo během sexuálního aktu. Navíc v případě těchto smrtí bývá viníkem spíše námaha spojená se sexuální aktivitou než samotný orgasmus. Další faktory, které riziko úmrtí při sexu zvyšují, jsou nevěra, neznámé prostředí, plný žaludek a alkohol.

Pokud muž zemře při sexu, může za to spíše námaha organismu než orgasmus. 

Orgasmu bychom se ale určitě neměli bát. Naopak se zdá, že je zdraví prospěšný. Výzkumy naznačují, že mezi jeho přínosy patří prodloužení délky života, zvyšování imunity, pozitivní vliv na reprodukční zdraví a zvládání bolesti a možné snižování rizika srdečních onemocnění a rakoviny. Existují dokonce určité důkazy, že pozitivní dopady pro ženy má i mužský orgasmus. Antigenní proteiny ve spermatu partnera totiž posilují imunitní systém. Zdá se, že čím více sexuálních partnerů žena má, tím nižší je u ní riziko rakoviny prsu.

Je k orgasmu potřeba láska?

Orgasmus je složitý psychologický a biologický proces a každá žena ho dosahuje a prožívá jinak. Některé ženy potřebují cítit lásku k tomu, aby mohly při sexu dosáhnout vrcholu, zatímco jiné ne. Vztah s partnerem může, ale nemusí ovlivnit schopnost dosáhnout orgasmu při sexu. Existují případy, kdy ženy měly orgasmus i při znásilněníStudie z roku 2018 zjistila, že nejvíce ženy dosahují orgasmu v lesbických párech. 86 % lesbických žen uvedlo, že při sexu obvykle nebo vždy dosahují orgasmu, zatímco u bisexuálních žen to bylo jen 66 % a u heterosexuálních žen 65 %.

Jak zvýšit šanci na dosažení vrcholu?

Z výše zmíněného průzkumu z roku 2018 také vzešlo, že ženy častěji dosahovaly orgasmu, pokud měly dostatek orálního sexu, měly déle trvající sex, uváděly vyšší spokojenost ve vztahu, požádaly o to, co v posteli chtějí, provozovaly sexting nebo sex po telefonu, vyjadřovaly si s partnerem či partnerkou během sexu lásku, uspokojovaly své sexuální fantazie nebo vyzkoušely nové sexuální polohy. K tomu, aby žena dosahovala orgasmu při sexu s partnerem, pomáhá i to, pokud sama masturbuje. Může díky tomu zjistit, co jí je příjemné.

Jaký vliv má na orgasmus náš věk?

Podle studií zažívají ženy nejintenzivnější orgasmy po 35. roce života. Předpokládá se, že kolem tohoto věku mají již dostatek sebepoznání, sebedůvěry a sexuálních zkušeností, aby při sexu mohly prožívat maximální rozkoš. Některé ženy tvrdí, že začaly prožívat nejsilnější orgasmy po menopauze. To může souviset s tím, že sex již nemají spojený se strachem z nečekaného otěhotnění, a mohou se tak lépe uvolnit. Obecně platí, že sexuální funkce začínají po třicítce klesat, někteří lidé ale jsou schopni dosáhnout orgasmu i po devadesátce. Je to tedy opět velmi individuální.

Jak zjistím, jestli můj partner nepředstírá orgasmus?

Tady je odpověď jednoduchá: nezjistíte to. Dělají to muži, dělají to ženy – nikdo nechce, aby jejich parteři nebyli spokojení. U mužů je to kvůli ejakulaci trochu problém, Jediný způsob, jak to zjistit, je zeptat se. Ale uvědomte si jednu věc: pokud někoho podezíráte, že orgasmus předstírá, budete mu věřit, když vám řekne, že tomu tak není?

Související…

Orgasmus a ženy: Lesbičky ho dosahují častěji, znají svá těla
Kateřina Hájková

 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...