fbpx


Zveřejněno: 21. 4. 2017

Už jsme si řekli, k čemu jsou nám emoce: je to mechanismus, který nám umožňuje okamžité rozhodování. Ale impulzivní jednání nás ve společnosti často může dostat do maléru. Problémem je například strach, úzkost anebo vztek.

I když vám to tak možná nepřipadá, vztek může být velice užitečný nástroj. Produkuje ve vašem těle obrovské množství energie, kterou můžete využít. Z biologického hlediska nám umožňuje větší efektivitu při boji: naše smysly jsou vybičované na maximum, často reagujeme rychleji, než myslíme. Když je tato energie dobře směrovaná, může nás posunout vpřed. Řekněme například, že nemůžete dokončit úkol. Začnete se vztekat. Pokud energii nasměrujeme dobře, tedy na úkol, můžete ho dokončit rychleji. Jestli ale začnete pochodovat po místnosti a třískat vším kolem sebe, jenom ztratíte čas.

vztek shutterstock 573335539

Skrývání vzteku je škodlivé i pro vás samotné, protože pokud jej neprojevíte, stěží vám může někdo pomoct.

Řešte problémy nahlas

Kdo se nebrání vzteku, nebrání se emocím. Je pro něj snazší pocítit štěstí, lásku aj. Jennifer S. Lerner z Harvard Kennedy School vyzkoumala, že: „Pociťování vzteku spouští optimističtější pohled na svět, pociťování strachu naopak negativnější.“ Nejzhoubněji vztek působí u lidí, na nichž ho nepoznáte. Ti hněv hromadí v sobě. Když svoji zlobu nemůžou projevit přirozenou cestou, najdou si nepřirozenou – jsou např. zákeřní. „Skrývání vzteku v intimních vztazích bývá škodlivé,“ připomněl psycholog Roy Baumeister. Nakonec je to také důležitý ukazatel – když jste vzteklí, znamená to, že je tu problém, který potřebujete vyřešit. Pokud svůj vztek neprojevíte (nebo okolí neinformujete, že ho cítíte), stěží vám někdo pomůže.

Soustřeďte se na emoce

Ze všeho nejdřív musíte porozumět sami sobě. Vztek vzniká jako reakce na problém. Ale problémem může být i jiná emoce, kterou prožíváte – smutek, strach, samota. Tyto pocity jste v sobě z nějakého důvodu uzavřeli. Soustřeďte se na ně. Když je vyřešíte, vztek zmizí. Dovolte si hněv cítit a nechte ho vyjít ven. Jenom ho správně nasměrujte: do práce, běhání, fyzického tréninku. Je užitečné své okolí informovat o tom, že se zlobíte, ale pokud vám to protějšek nedovolí, nikdy svůj vztek nesměřujte proti němu. Hlavně se projevům rozhořčení nebraňte, tím ho jenom kumulujete uvnitř. Pamatujte, hněv se nemusí manifestovat jenom agresivitou, ale třeba i slzami. A pláč představuje velice efektivní způsob, jak ze sebe vypustit emoce.

beh shutterstock 255001651

Běh je skvělým prostředkem jak vyventilovat hněv.

Vyvarujte se návalům vzteku

Je několik způsobů, jak se mu vyhnout. Jedním z nich je fyzická aktivita, jako je běhání nebo jiný pravidelný trénink. Pohyb vám do těla vyplavuje endorfiny, které vám zlepšují náladu, a navíc vypouštíte energii ven. Pak už vám jí totiž nezbývá tolik, abyste se mohli zlobit. Jste prostě unavení. Důležité je, abyste měli pohodlí. Máme na mysli především dostatek spánku, zdravé stravy, vzduchu i slunečního světla. Další funkční strategií je začít trénovat jógu a meditaci – tyto praktiky pomáhají lidem uvědomovat si své tělo i emoce, ale zároveň od nich mít určitý odstup, takže tolik nepodléháte jejich potřebám.

Naučte se zvládat stres

I když máte nejlepší úmysly a snažíte se zvládnout vztek konstruktivní cestou, váš protějšek pro vás nemusí mít pochopení. Důležité je, abyste se udrželi pod kontrolou. Agrese začíná být nebezpečná v okamžiku, kdy se vám vymkne z rukou. Seznamte se s různými dechovými cvičeními na zvládání stresu, meditací, jógou a dalšími technikami, které vám pomůžou se uklidnit. A opravdu jich není málo. 

Čtěte také: 

Víme, proč emoce dočasně vypínají některé části našeho systému

Potlačené emoce ničí vztah, tvrdí zakladatelka tantrické masáže

Pokud nedokážeme prožít bolest, ochuzujeme se i o životní radost 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...