fbpx

Zveřejněno: 18. 4. 2017

Farmaření bylo základním kamenem lidské civilizace ještě před vynálezem kanalizace. S vývojem lidstva se vyvíjí i farmářství. Díky nespočetným inovacím, dronům a CRISPR/Cas9, upravování genů (nejjednodušší způsob manipulace DNA, která umožňuje lékařům a vědcům upravovat jednotlivé genomy) jsme ve farmaření dosáhli naprosto nepředstavitelného pokroku. A nyní i nepředstavitelných výšek s vertikálními farmami. 

Vrchol moderního zemědělství se nachází v Kearny, New Jersey na farmě Bowery. Tato zemědělská společnost tvrdí, že dokáže vypěstovat stokrát více jídla na metr čtvereční než běžné farmy. Zde totiž využívají „syntetický“ způsob pěstování. V Bowery instalovali speciální LED zářivky, které napodobují denní světlo, a nádoby naplněné vodou s vysokým obsahem živin. Díky tomu dokáží pěstovat až 80 různých druhů rostlin. Obrovskou výhodou je, že plodiny v takových podmínkách rostou až 2,5krát rychleji než na běžném poli. Farma začala své produkty prodávat v New Yorku od 6. března za cca 100 Kč za balíček vážící zhruba 140 g. Nabídka zahrnuje například různé druhy salátů, kapustu nebo rukolu. 

vertikalni farma shutterstock 423451273

Vertikální farmy by mohly být řešením otázky upadajícího zemědělství.

Budoucnost zemědělství

Nejúžasnější věcí na Bowery je to, že odstartovala další generaci farmaření. Ačkoli tradiční farmy pravděpodobně hned tak nezmizí, ty vertikální představují více automatizovaný proces, menší dopad na životní prostředí a celkové snížení nákladů. 

Automatizované přístroje přesouvají vodu k rostlinám na základě patentovaného softwaru FarmOS. Tento unikátní systém je schopný zpracovávat informace o prostředí uvnitř farmy a podle toho je upravovat. Nádoby s rostlinami jsou podle možností naskládané až ke stropu a úroda je po celý rok stejná, což ještě zvyšuje účinnost celého procesu.

Tradiční zemědělské firmy vyčerpávají půdu, plýtvají vodou, mohou podporovat nárůst hmyzu odolného proti pesticidům a přispívají ke skleníkovému efektu. Tato praxe se stává neudržitelnou a díky urbanizaci se snižují plochy, kde by mohli zemědělci fungovat. 

Ačkoli tradiční pěstování rostlin zřejmě zcela nevyhubíme, je na místě se zamyslet nad celosvětovými a lokálními výhodami vertikálního zemědělství, ke kterému se přiklání čím dál více nových společností, které dnes již najdete po celém světě. 

vertikalni farma shutterstock 451732198

3D ilustrace vertikální farmy

Poněkud modernější JZD

Myšlenka vertikálního pěstování rostlin není žádnou novinkou. Spolu s ubývající užitnou plochou a stále nižšími dotacemi pro zemědělce je jasné, že jde o pomalu skomírající segment. Jenže ze vzduchu lidstvo žít nemůže. Proto přišli vědci, konkrétně profesor Dickson Despommier a jeho žáci z Columbia University z New Yorku, s návrhem mrakodrapu, který by sloužil nejen jako obrovský „skleník“ pro pěstování rostlin, ale také jako chovná stanice pro zvířata. Tímto způsobem by mohla být pokryta zemědělská nezávislost měst a vyřešila by se tak spousta problému jednou ranou. Od dopravy, místa, energetické soběstačnosti... tyto budovy by měly solární panely na střeše.

Vertikální zemědělství opravdu může přinést mnoho pozitivních změn, a i když je pouze v začátcích, už dnes se o něj zajímají země po celé planetě. 

Čtěte také:  

Už víte, kde se staví město snů? 

Budeme jezdit i na lógr?

Byliny patří do spirály!

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...