fbpx

Německo si všímá obrovského nárůstu počtu mobilů u předškoláků a mladších školáků. Trend považují lékaři za nebezpečný

Zveřejněno: 2. 12. 2019

V Německu prudce narůstá počet nejmladších uživatelů chytrých telefonů. Ty mezi předškoláky a školáky pronikly v takové míře, že předseda Svazu dětských lékařů Thomas Fischbach adresoval rodičům naléhavou výzvu: „Čím déle se vám podaří děti před mobily ochránit, tím lépe!“

Vrchní pediatr Fischbach v rozhovoru s Neue Osnabrücke Zeitung varuje rodiče školních dětí před tím, že koexistence dítek s chytrými telefony může vyvolat "permanentní zahlcení podněty", což vede k podráždění a poruchám koncentrace. A to se projeví na školních výkonech.

Čím déle se rodičům podaří koupi chytrého telefonu odložit, tím lépe.

„Rodiče přestávají vést děti k tomu, aby se nějak smysluplně zabavily. Může to mít katastrofální důsledky pro dětský vývoj. Čím déle se jim podaří koupi chytrého telefonu odložit, tím lépe,“ soudí dětský lékař.

Musí mít internet?

Spolkový Úřad pro informační společnost, telekomunikace a nová média (vystupující pod akronymem Bitkom) nedávno uveřejnil hrozivou statistiku, podle níž se za posledních pět let více než zdvojnásobil počet uživatelů chytrých telefonů mezi nejmladšími.

Zatímco ještě před pěti lety užívalo chytrý mobil několikrát do týdne "jen" 20 procent předškoláků a 52 procent jedenáctiletých, letos to dělá již 54 procent předškoláků, respektive 82 procent dětí ve věku jedenácti let. „Žádný smartphone před 11. rokem!“ apeluje Fischbach na rodiče. „A když už nějaký koupíte, nemusí mít hned přístup na internet.“

Související…

Neurolog Martin Stránský na Forum Media: Smartphony jsou asi to nejhorší, co se vymyslelo
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: EuroNews

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...