fbpx

Corey Simon popisuje, proč bylo vymazání sociálních sítí nejlepším rozhodnutím jeho života

Zveřejněno: 12. 6. 2020

Nedávno jsem v namačkané tramvaji stála nad sedící dívkou, která si právě změnila profilovou fotku na Facebooku. Celou cestu z Karlova náměstí na Anděl pak snad každou půlminutu nervózně kontrolovala, kolik nových lajků její příspěvek má. S povděkem jsem si vzpomněla na vlastní dospívání, kdy naštěstí nikdo nemohl jedním kliknutím zhodnotit, zda je můj obličej dostatečně reprezentativní.

Současní dospívající to ale mají jinak. S mobilem v ruce se snad narodili a digitálnímu světu často dávají přednost před tím opravdovým. Přesto se i mezi nimi najdou výjimky. Rebelové, kteří přidávání selfíček a komentování postů na Instagramu považují za ztrátu času a za své „podivínství“ se vůbec nestydí. Jedním z nich je i Corey Simon, který byl do svých sedmnácti jako všichni ostatní a na internetu trávil každou volnou chvíli. To se ale rozhodl změnit.

Jsem tím, koho ignorují, protože už dál nedělá to, co je považováno za „relevantní“.

„Pamatujete na děti ve školce, se kterými si nikdo nechtěl hrát? Přesně tak se dnes kouká na děti, které nepoužívají sociální média. Jsem hrdý na to, že teď jsem ,tím dítětem‘ taky. Jsem tím, koho ignorují, protože už dál nedělám to, co je považováno za ,relevantní‘. Naštěstí. Stejně jsem byl pro ně vždycky až moc dobrý,“ říká trochu neskromně. Zároveň lituje, kolik hodin ze svého mladého života už na „sockách“ vyplýtval.

„Mobil jsem dostal ve třinácti. Teď je mi sedmnáct a půl. Klidně můžu říct, že na sociálních sítích jsem za tu dobu strávil tři hodiny denně. Takže 17,5 – 13 = 4,5 x 365 = 1642 x 3... To je 4927 promrhaných hodin,“ vypočítává. Mladý muž se ale rozhodl nad zmeškaným časem zbytečně neplakat a odhodlal se k činu. Všechny své sociální sítě bez milosti vymazal. A pak sepsal sedm důvodů, proč by ostatní měli udělat totéž.

1. Návrat do dětství

Jestli si ještě někdy vzpomenete na to nadšení a nedbalost o názory ostatních, které jste jako děti cítili, Corey to všechno díky svému rozhodnutí prý zase zažívá.

Život je teď jako čistý kanvas a já jsem Pablo Picasso, který se chystá ztvárnit své veledílo.

„Nevím, jak přesně ten pocit popsat. Ale je to něco, co mi hodně chybělo. Když jsem sociální média pravidelně používal, vždycky jsem se staral o to, co si o mně lidé budou myslet – mám říct svůj názor, nebo se spíš snažit zapadnout? Jsem rád, že odpověď na tuhle otázku už znám. Život je teď jako čistý kanvas a já jsem Pablo Picasso, který se chystá ztvárnit své veledílo.“

2. Dostatek času

Taky věčně nestíháte? Corey už viníka odhalil. „Můj mobil mě věčně vyrušoval a užíral čas. Chodil jsem často pozdě do práce a neměl čas ani na posilovnu. Teď jsem ale neuvěřitelně produktivní a vždycky všechno zvládnu,“ pochvaluje si.

3. Žádné deprese z porovnávání

Už dávno je dokázáno, že sociální sítě mohou vést k depresím nebo minimálně k pocitům méněcennosti. Člověk má tendenci se pořád srovnávat s dokonalým obrázkem, který tam druzí prezentují.

Corey o tom ví své: „Pamatuju, jak jsem skroloval Facebookem a myslel si: Kéž bych to měl taky... nebo Ten se má... a další směšné povzdechy. Ale už to tak nemám. Není na světě nikdo, kým bych byl radši než sám sebou.

4. Větší štěstí a motivace

Když Corey ještě používal sociální média, byl prý líný a v depresi. Od té doby, co digitální svět opustil, chodí každý den do posilovny a podařilo se mu shodit pětinu tělesné váhy. Dobře se cítí i na duchu. „Činnost a tvoření mě dělají šťastným – takže od té doby, co se tomu víc věnuji, se samozřejmě cítím mnohem lépe.“

5. Spolehlivý filtr na přátele

Poté, co si smazal sociální sítě, ztratil Corey 80 % kamarádů. Prý už podle nich není „in“. Nic si z toho ale nedělá. „Bylo dobré se těch lidí zbavit. Chci se přátelit jen s těmi, kteří jsou progresivnější než já – od nichž se můžu učit a vzhlížet k nim. A do té kategorie nikdo z mých bývalých přátel nezapadal.“

6. Radost z maličkostí

„Nevím, jestli je to tím, že jsem zvolnil a jsem schopný se dívat na věci z odlišných perspektiv. Ale dokážu si mnohem víc vážit toho, co pro mě ostatní lidé dělají. Mám snad tu nejlepší mámu na světě a nikdy předtím jsem ji nedokázal ocenit tak, jak si zasloužila. Víte, jaké je štěstí probouzet se v posteli, mít pitnou vodu a střechu nad hlavou? Neuvěřitelné,“ popisuje Corey další pozitivum svého rozhodnutí.

7. V kontaktu s realitou

Corey si navíc uvědomil, že kvůli digitálnímu světu byl odříznutý od toho reálného. „Nejenže jsem tam trávil většinu volného času, ale ani v reálných sociálních interakcích jsem nebyl plně ,přítomný‘. Spíš jsem se zajímal o skrolování na Facebooku,“ uznává. Prý se bál, že když si sociální sítě vymaže, stane se z něj podivín, který nikdy nechodí ven. „Paradoxní je, že jím jsem právě už byl, když jsem na tohle myslel,“ říká.

Corey si sociální sítě smazal v roce 2017 a článek napsal tři měsíce poté. Jestli mu předsevzetí žít bez nich vydrželo až dodnes, ví... Corey a možná ještě bůh. Tehdy každopádně tvrdil (Corey), že to bylo nejlepší rozhodnutí v jeho životě.

Související…

Netflix mění děti v nedočkavce, kteří nevědí, co dřív. Nebo je i něčemu učí?
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Medium.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...