fbpx

Zeptali jsme se několika osobností, zda si dávají, ať už pravidelný či nepravidelný digitální detox a jak dokážou vyzrát na strach, že o něco na sítích přicházejí

Zveřejněno: 7. 10. 2019

Jestli chcete s něčím pohnout, sotva si můžete dovolit nechat se rozptylovat. Shodují se na tom různé osobnosti, které jsme oslovili při příležitosti nedávného Dne offline. Položili jsme jim všem tři otázky:

  1. Dáváte si někdy datový detox, na jak dlouho a jaký to má účinek?
  2. Jak zvládáte v denním životě příval oznámení a "FOMO" (čili "fear of missing out" – strach, že něco promeškám)?
  3. Máte pro situace, během nichž nechcete být vyrušován, nějaký fígl, mentální trik, o který se můžete podělit?

Michael Žantovský: Doporučuji zejména tlačítko "Do not disturb" na vašem mobilním telefonu. A ještě lepší fígl, který někdy používám, je zapomenout telefon doma.

Jan Zadák – investor, dříve člen vedení Hewlett-Packard, lektor ELAI:

  1. Většinu dnů mám rozdělenou na časové úseky, během nichž se něčemu konkrétnímu věnuji – schůzky, analýza investic, konzultace, přednášení, sport, rodina, stavba. V tom okamžiku se snažím „digitálně vypnout“ a plně se soustředit na danou činnost. 
  2. Jak už jsem uvedl, nemám problém digitálně vypnout na několik hodin, ale zároveň si obvykle třikrát až čtyřikrát za den zkontroluji e-maily, zprávy a hlavní zdroje informací, takže FOMO nenastává.
  3. Pomáhá mi to časové rozdělení. Mám jasný pocit, že vše zvládám, a to mi dává vnitřní klid. Večer před spaním nikdy neprocházím mobil a na noc ho v ložnici nemám.

Alžběta Houzarová – vedoucí komunikace produktů a služeb v Google, lektorka ELAI:

  1. Obecně se notifikace z nepracovních aplikací snažím maximálně utlumit i přes týden a soustředit se hlavně na práci a rodinu. O víkendu už mám skoro fyzický odpor telefon používat k čemukoli, co mě nebaví nebo netěší, takže si víkendový detox dávám skoro přirozeně.
  2. Základem je udělat si obrázek o svých návycích. K tomu už existuje spousta aplikací, novější verze androidů je mají přímo v nastavení. Dozvíte se, kolik času trávíte v jednotlivých aplikacích a kolik notifikací na vás útočí. Pak už je jednoduché si notifikace deaktivovat či ztišit a svoje návyky začít měnit.
  3. Neobjevila jsem zatím spolehlivější impulz k naprostému soustředění a maximální výkonnosti, než je pevný deadline v podobě zavírací doby školky.

Josef Šlerka – vedoucí oboru Studia nových médií na FF UK, lektor ELAI:

  1. Zhruba jednou do roka odjíždím na dovolenou bez svého pracovního telefonu a počítače. Takže ano, nějaký detox dávám. Byť třeba bez map v mobilu vlastně už neumím na dovolené být.
  2. Snažím se omezovat míru informací hlavně ze sociálních sítí. Na pracovním notebooku nejsem k žádné připojen. Ale já jsem v podstatě informační bulimik.
  3. Bohužel, nemám. Je to závislost jako každá jiná.

Pavlína Louženská – zakladatelka platformy #HolkyzMarketingu, lektorka ELAI:

  1. Nedávám. Ale jsou také dny, kdy telefon otevřu jen dvakrát denně. A to už skoro datový detox je. 
  2. Já vlastně chodím na tolik pracovních akcí, že pak už nemám pocit, že bych o cokoli přicházela. Jestli mám z něčeho strach, tak že nebudu trávit čas s lidmi, na nichž mi záleží.  Naučila jsem se oznámení vypínat a fungovat jen v určitých kontextech. Takže e-mail otevírám dvakrát denně – anebo když už jednou jsem v messengeru, tak vyřídím všechno najednou. Neskáču mezi messengerem, facebookem, twitterem a čímkoli jiným. 
  3. Stačí jen říct lidem kolem sebe, že mám v plánu být offline, pak už je to jednoduché. 

Petr Šídlo – ředitel Direct People, lektor ELAI:

  1. Nedávám. Možná někdy o prázdninách. 
  2. Mám vypnuté všechny notifikace, takže se do mobilu nebo notebooku dívám, jen když se rozhodnu. Musím však přiznat, že to někdy znamená docela často. Ve většině případů to ale funguje, zvlášť když potřebuji na něčem soustředěně pracovat. 
  3. To je velmi těžké, pracuji v obchodní pozici, být konstantně na telefonu pro kolegy a klienty je součást práce. Někdy jsem se opravdu zavřel v kavárně nebo doma a na dvě tři hodiny telefon vypnul. Je zajímavé, s jakými úzkostmi je to spojené. Pomohlo mi to porozumět, kde má člověk priority, některé věci ignorovat a snažit se soustředit na to důležité. Zbytek je takové smetí, které běží kolem. 

Michael Žantovský – ředitel Knihovny Václava Havla:

  1. Datový detox si dávám osm hodin denně – a to v době, kdy spím. Tehdy zásadně data nezpracovávám. 
  2. Neustálý příval oznámení během dne je trochu problém, ale po mnoha letech jsem se už zbavil strachu, že o něco přijdu. Vím, že mě to nakonec dostihne tak jako tak. 
  3. Mám několik triků pro chvíle, kdy nechci být vyrušován – doporučuji zejména tlačítko "Do not disturb" na vašem mobilním telefonu. A ještě lepší fígl, který někdy používám, je zapomenout telefon doma.

Související…

Šestnáct hlasů ke Dni offline: Jak krotí telefon novináři, režisér a investoři
Luboš Heger

foto: Shutterstock, zdroj: Den offline

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...