fbpx

V Americe se inspirovali židovským šabatem, v Británii mají rozplánovány dny offline až do roku 2025

Zveřejněno: 4. 10. 2019

Soukromé i organizované digitální detoxy podstupují lidé na celém světě. Zda ale někde také mobilizují úplně celý národ, jako jsme se o to už podruhé pokoušeli my s výzvou #denoffline, ke které se nakonec připojily tisíce lidí a která byla podpořena množstvím významných osobností, jsme si nebyli jistí. A tak jsme provedli malý průzkum po internetu, který ukázal, že s pořádáním detoxikačních slavností nejsme zdaleka sami. Navíc je nám jasné, že kampaně na offline dny se velmi dobře dělají i online. Tedy než se odpojíte.

Svou verzi Dne offline, takzvaný Offline Day mají třeba ve Švýcarsku, kde letos pořádali národní detoxikační svátky hned dva. Specifikum je, že tato komunita neorganizuje den offline se začátkem od půlnoci, ale od soumraku. Ten první se tedy před čtyřmi lety konal od západu slunce 1. března do západu slunce 2. března. Další 2. až 3. srpna. Historicky čtvrtý se koná právě dnes, tedy 4. října.

Na své facebookové stránce National Offline Day pravidelně sdílí tipy na detoxikační rituály a povzbuzující (i provokativní) citáty a na mnohem oblíbenějším redditovém vláknu lidé denně diskutují o svých zkušenostech s „odpojováním“ a dávají si jednoduché offline výzvy. K připojení k Day offline lákají pod příslibem, že lidé hromadně zažijí JOMO neboli joy of missing out jako protiklad k FOMO, tedy strachu, že o něco přicházím.  

Něco jako šabat

Když se podíváme za oceán, objevíme velice oblíbený a už celkem zaběhlý rituál National Day of Unplugging, česky tedy Národní den odpojení. Ten vznikl na základě židovského svátku šabat, který kromě jiného na jeden den v týdnu zakazuje používání technologií.

offline

Americký National Day of Unplugging, očividná inspirace naším Dnem offline...


Za svátkem stojí nezisková organizace Reboot, která propaguje židovské tradice a vyznání. K výzvě se každopádně každý týden připojují tisíce lidí jakékoliv víry. Spojuje je totiž víra v to, že dávat si pauzy od všudypřítomných technologií může život udělat nejen zdravější, ale i šťastnější.

Celý měsíc off

Digitálními detoxy se aktivně zabývá i britská charitativní organizace pro zdraví Royal Society for Public Health. Ta vyhlásila takzvaný #scrollfreeseptember, tedy celý měsíc září bez sociálních sítí. Na webu má organizace rovněž množství informativních článků a videí.

V Anglii také každoročně probíhají klasické dny offline, konkrétně nazvané UK Unplugging Day. Tyto dny mají pořadatelé rozplánovány až do roku 2025.

Vypni se pro lásku

Po sociálních sítích také oběhl hashtag #logoffforlife, který chtěl motivovat zamilované, aby se odpojili na svátek svatého Valentýna, tedy 14. února. Kampaň taky upozorňuje na stále se zvyšující užívání seznamovacích aplikací, jako je Tinder, a snižující se schopnosti lidí seznámit se za „běžných“ okolností. Upozorňuje také na to, že časté užívání telefonů narušuje komunikaci ve vztazích, naslouchání a všímání si jeden druhého.

Existuje i nespočet komerčních digitálních detoxů. Jeden z těch luxusnějších lze zažít na Islandu přes organizaci Time to log off. Ta má i instagramový účet, kde pro svých více než 18 tisíc sledujících sdílí pravidelné tipy, jak žít šťastnější, zdravější a vyrovnanější život. Organizace má i vlastní podcast, blog a vyhlásila výzvu #summerunplugged, ke které autoři vymysleli sérii tipů, jak přežít léto bez online světa.

Související…

Jak to šlo na Den offline? K detoxikační akci se hlásili lidé, firmy i média
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock a National Day of Unplugging, zdroj: National Day of Unplugging

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...