fbpx

Téma zaujalo jak čtenáře, tak média, která psala nejen o knize, ale i obecně o problému dětí ztracených v online světě

Zveřejněno: 19. 8. 2019

„Je praktická, přehledná a pro všechny dospělé, kteří nejsou dostatečně počítačově gramotní, více než užitečná. A pokud mají ratolesti, jež tráví hodiny na Facebooku, Instagramu a tak, měla by se pro ně stát povinnou četbou,“ píše o knize Dítě v síti recenzentka Alena Slezáková na zpravodajském portálu idnes.cz.

Knížku Dítě v síti vydal v nakladatelství Mladá fronta v březnu 2019 magazín Flowee jako manuál pro rodiče, kteří chtějí porozumět digitálnímu světu mladé generace. Malé děti jsou totiž tou nejzranitelnější a nejsnáze ovlivnitelnou cílovou skupinou digitálních predátorů a marketingových magnátů. V digitální džungli hrozí dětem stejná nebezpečí jako v té městské. Jen jsou na první pohled hůř vidět. Knihu sepsali spolupracovníci Flowee Daniel Dočekal, Anastázie Harris či Lubomír Heger a také ředitel našeho magazínu Jan Müller. Jen za necelé tři měsíce, co se kniha objevila na pultech, se jí prodalo přes 1 000 výtisků.

Dítě v médiích

Server iDnes není zdaleka jediné místo, kde o knize napsali. Recenze vyšly v řadě dalších předních českých onlinových i tištěných médiích. V Technickém týdeníku napsal o knize známý popularizátor vědy a techniky Milan Bauman. „Kniha je přehledným a praktickým návodem, jak přistupovat k výchově a vzdělávání dětí během současné expanze informačních technologií. Zabývá se mnoha paradoxy dnešní ,doby datové‘, která nabízí dětem i dospělým nejen úžasné příležitosti, ale i dosud netušená rizika. Jinak řečeno, zasvěceně popisuje nejen současný stav dětského digitálního prostoru, ale především úskalí, se kterými se nejen děti mohou v on-line světě setkat. Mnohým dětem může možná prostřednictvím jejich rodičů kniha zachránit bezstarostné dětství.“

dite v siti obalky

Tématu "dětí v síti" se ve svých výtiscích věnovaly časopise Marie Claire nebo Moje psychologie


Rozhovor s jedním z autorů knihy, expertem na digitální média Danielem Dočekalem, zveřejnil portál Rádia Wave. Další rozhovor s Danielem vyšel i v tištěné podobě, a to v Lidových novinách. O knize mluvil také ve vysílání Českého rozhlasu, v rozhovoru s Martinem Veselovským v DVTV nebo na webovém portálu E15. Článek na stejné téma Daniel napsal i pro magazín Reportér.

O knize se zmínily i web e-bezpečí, deník Metro, Novinky, televize Nova, tištěné časopisy Vlasta, Marianne, Marie Claire, Moje psychologie, Klub knihomolů, server Blogerky.czmagazín Aktuálně a další média. A o knize jsme přednášeli také na konferenci Lidé v síti v Brně. 

Nejsme jediní

Knížka pomohla rozproudit diskuzi na téma nebezpečí, která mohou na internetu na děti číhat. Hospodářské noviny například nedávno vydaly článek o tom, že ze sítí blázní čím dál více lidí. Negativní vliv technologií na svou psychiku zaznamenal i autor článku, redaktor Hospodářských novin Filip Sýkora. Kvůli neustálému používání chytrého telefonu a sociálních sítí se mu během jednoho období nedařilo delší dobu soustředit a neustále utíkal k Facebooku či Twitteru.

dite v siti ln x

Nejen zmínka o knize, i téma samotné začalo zajímat řadu médií

„Je dobře, že se někdo věnuje tématu, které je i v dnešní době stále podceňované, ale o to závažnější,“ řekla nám ke knize eurokomisařka Věra Jourová, která nad celým projektem Dítě v síti převzala záštitu. „Internet je skvělá věc, která nás všechny přibližuje, existují na něm ale třeba i hry nebo sociální sítě, které nás dokážou odcizit. A to i děti od rodičů a rodiče od dětí. Pokud rodiče nebudou vědět, co dělají jejich děti na internetu, neměli by být v klidu. Dítě je na sítích ve stejném nebezpečí jako samo na ulici. A v některých případech ještě ve větším.“

Samotná koupě knihy Dítě v síti problém zneužívání a závislosti na počítačových technologiích pochopitelně neřeší. Patří ale k základní počítačové gramotnosti.

Kniha Dítě v síti je po knize Průvodce budoucností z roku 2018 druhým počinem z edice Flowee, kterou vydává nakladatelství Mladá fronta. Grafické zpracování knihy je výsledkem spolupráce art direktorky Flowee Michaely Zajíčkové a grafického studia HMS design. Kniha je k prodeji na pultech knihkupectví Knihy Dobrovský, v e-shopu Alzy či na Megaknihy.cz

„Samotná koupě knihy Dítě v síti problém zneužívání a závislosti na počítačových technologiích pochopitelně neřeší. Patří ale k základní počítačové gramotnosti. Pokud se s ní rodiče seznámí, může zabránit vážným škodám na tělesném i duševním zdraví dítěte,“ napsal o knize autor předmluvy, lékař celostní medicíny Jan Hnízdil, který knihu s autory také pokřtil. Na křtu se podílela i spoluautorka mediálních projektů na téma kyberzávislostí Nikol Moravcová, zpěvačka a herečka Nelly Řehořová, zpěvačka a skladatelka Eliška Mrázová a youtuber Luboš Kulíšek

A co bude dál? 

Na problém nadužívání technologií upozorňuje i akce #denoffline, kterou pořádá náš magazín už druhým rokem. Loni se účastníci Dne offline na jeden den odpojili od technologií, především od mobilů a sociálních sítí. Zapojily se i známé osobnosti jako herec Tomáš Hanák, podnikatel Tomáš Čupr, biskup Václav Malý nebo youtuber Kovy. Letos akce proběhne 21. září. „Propagujeme tak myšlenku, že abychom zvládli žít v on-line světě, musíme umět zůstat off-line. To je klíčová schopnost dnešního člověka. Chtěli bychom, aby se Den offline stal tradičním svátkem a aby se na ten den vypnuli třeba i mobilní operátoři nebo Seznam,“ popisuje Jan Müller. A dodává, že loni se k akci vypnutím svých webových stránek připojily například i deník Metro nebo společnost Lidl.

V listopadu proběhne konference Dítě v síti se záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, na které promluví odborníci z oblasti digitálního vzdělávání a technologií. Než se tedy s námi odpojíte, nebo vyrazíte na listopadovou konferenci, můžete si třeba pročíst rozsáhlý přehled influencerů #flowee100, které sledují české a slovenské děti. Je to velmi různorodá směsice, najdete zde známé hvězdy sportu či hudby, ale také prakticky neznámé hvězdy čistě sociálních sítí. Představili jsme také účty influencerů a youtuberů, kteří šíří obsah, jenž nabádá k nebezpečnému nebo přímo protizákonnému jednání, ale také těch, kteří se vyžívají ve vulgárním slovníku nebo dětem prodávají sázky.

#FLOWEE100 ŽEBŘÍČKY

Dítě v síti má také vlastní e-mailový newsletter. Pokud ho chcete odebírat, přihlaste se prosím zde.

Související…

Kdy už na něm konečně zbohatneme? ptají se hvězdy TikToku. Zatím marně
Jan Handl

foto: Michaela Cásková, zdroj: Dítě v síti

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...