fbpx

Žáky a studenty čekají nejdelší prázdniny v historii. Co dělat, aby je nestrávili na mobilech? Pomoct může i kampaň Zůstaň nad vlivem

Zveřejněno: 22. 6. 2020

Teenager hypnotizující obrazovku svého počítače anebo mobilního telefonu. Každodenní obrázek, který se nabízí řadě rodičů při pohledu na svého potomka. V posledních týdnech a měsících je ale častější než dříve. Čas, který by jinak trávily děti ve škole, většinou tráví doma. Ztráta režimu pak svádí ke scrollování na sociálních sítích anebo brouzdání na internetu. Vypovídají o tom statistiky Linky bezpečí, na kterou se kvůli kyberkriminalitě na internetu obrátilo za březen o 55 % více dětí a mladistvých než v únoru.

Mírný vzestup zaznamenali pracovníci i v dubnu a květnu. „Je velmi důležité, aby měli děti, ale i dospívající pravidelný režim. Jakmile ze zaběhnutého kolotoče vypadnou, tak se začnou nudit a hledat jiné objekty svého zájmu,“ vysvětluje dětská psycholožka Anna-Marie Jičínská.

S teenagery komunikujeme jejich jazykem a tonalitou. Nesnažíme se kázat ani moralizovat, ale pouze upozorňovat a vysvětlovat.

Zatímco za normální situace by režim dětí určovala škola, teď si ho musí nastavovat děti samy, potažmo jim s ním pomáhají jejich rodiče. I přesto, že někteří studenti do svých školních lavic už usedli, řada z nich je od 11. března, kdy vláda všechny školy uzavřela, doma. Zbylí chodí do školy jen párkrát týdně. Příliš volného času pak svádí k zapnutí počítače anebo her na mobilním telefonu.

Jak najít s dětmi společnou řeč

Zákaz telefonu anebo přístupu na počítač ale není podle psycholožky nejlepším řešením, které můžou rodiče udělat pro to, aby u svých dětí závislost snížili. „Teenageři si prochází pubertou. Potřebují se vymezovat vůči rodičům, být nezávislí, mít kolem sebe kamarády a zažívat první lásky. Namísto zákazů je lepší zapracovat na kvalitní komunikaci mezi členy v rodině, toleranci a respektování potřeb druhých,“ vysvětluje Anna-Marie.

Dohodnout se a najít společné řešení, které by vyhovovalo všem generacím, ovšem někdy bývá problém. „V posledních třech měsících na Lince bezpečí skutečně evidujeme zvýšený počet dětí a mladistvých, kteří volají kvůli neshodám v rodině. V březnu a v dubnu se jejich počet zvýšil téměř o 30 procent. V květnu byl nárůst dokonce 50 procent,“ říká sociální pracovnice Linky bezpečí Lucie Zelenková.

Zdali čísla porostou i v následujících měsících, zatím jasné není. Faktem ale zůstává, že na uplynulé tři měsíce navazují letní prázdniny, které byly až dosud nejdelším obdobím v roce, kdy děti trávily čas doma se svými rodiči, aniž by chodily do školy.  Kvůli koronaviru se ale tato doba prodlouží minimálně na šest měsíců. 

Kampaň Zůstaň nad vlivem pomáhá se závislostí

Na větší riziko rozvinutí závislosti u dětí a mladistvých reaguje i celostátní informační kampaň Zůstaň nad vlivem, která už od začátku března publikuje na svých sociálních sítích obsah zaměřený na hrozby spojené se závislostí. „S teenagery komunikujeme jejich jazykem a tonalitou. Nesnažíme se kázat ani moralizovat, ale pouze upozorňovat a vysvětlovat,“ popisuje fungování projektu předsedkyně Asociace nestátních organizací Helena Rampachová.

Součástí kampaně je navíc i mapa pomoci s rozsáhlou nabídkou center, na která se můžou teenageři v případě potřeby obrátit. Najdou tam centra, která jim poradí, jak řešit závislost například na alkoholu, drogách anebo sociálních sítích.

Související…

Hvězda TikToku Adam Kajumi: V karanténě objevuju nový koníček – vaření
Michaela Šedo

foto: Shutterstock, zdroj: Zůstaň nad vlivem

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...