fbpx

S Adamem Kajumim o vládních opatřeních, o tom, co se děje během koronaviru na síti, a o lidech bez roušek

Zveřejněno: 26. 3. 2020

Světem hýbe koronavirus. No, vlastně koronavirus spíš znehybněl svět. Česká republika je v karanténě, slovo rouška patří k nejskloňovanějším slovům vůbec a hashtag #rouskyvsem se (nejen) na Instagramu v druhé půlce března stal tím nejpoužívanějším. Koronavirus zasáhl sociální sítě jak pozitivně, tak negativně. Zatímco někteří se snaží na pandemii vydělat, jiní zadarmo šijí roušky, podpořeni zástupy influencerů burcujících k tomu, aby je lidé nosili a poctivě dodržovali karanténu. Jak prožívá karanténu na sítích i mimo ně, jsme se zeptali úspěšného influencera a musera Adama Kajumiho.

Existuje něco, co sis během karantény uvědomil?

Díky karanténě dávám větší důraz na rodinu, se kterou jsem se dřív moc nestýkal. Uvědomuju si, jak jsou v krizových situacích ti nejbližší opravdu při mně, a chci jim to vrátit. Zároveň také pozoruji společenské chování – na internetu, na ulicích. Celou situaci jsem konzultoval se svými rodiči, kteří jsou zdravotníci, a shodli jsme se na jednom – opatření jsou namístě. Je ale potřeba mít jasný krizový plán a neměnit zásadní rozhodnutí den co den, aby nevznikala zbytečná panika.

Jsi teď na sociálních sítích častěji než dřív?

Paradoxně většina influencerů vzala karanténu jako perfektní způsob, jak si zvednout svá čísla. Já to mám trochu jinak. Společně s mými rodiči se spíš snažíme pomoct lidem okolo nás, a to darováním zdravotnického materiálu nebo třeba jen uklidňováním především starších lidí. Pokud jde o mé koníčky, tím myslím hlavně ježdění autem, tak jsem to pojal také trošku jinak.

Mezi velkými davy lidí se v běžném dni stejně nepohybuji, to zase z jiných důvodů. Jinak tomu nebude ani v době karantény.

Kdykoliv a kamkoliv jedu, tak se tam automaticky snažím upozorňovat lidi, co nemají na sobě roušku, aby si ji nasadili, potažmo zakoupili, pokud ji nemají vůbec. Reakce jsou různé. Někdo poděkuje, někdo se hádá. Dokud tu ale budou lidé, kteří se mou připomínkou poučí a příště si tu roušku vezmou, má to smysl.

Nouzový stav má trvat nejmíň měsíc. Co to pro tebe jako influencera bude znamenat?

U mě se nic zásadního nemění. Mezi velkými davy lidí se v běžném dni stejně nepohybuji, to zase z jiných důvodů. Jinak tomu nebude ani v době karantény. Akorát omezím pohyb mimo domov či auto úplně na minimum. Holduju novému koníčku přímo z domova – vaření. Nejvíce se mě situace dotkne v jiných podnikatelských aktivitách. Kvůli uzavření hranic a domácí karanténě zaměstnanců velkých firem se mi ekonomicky pozastavuje několik mých činností.

Jsou podle tebe opatření dostatečná? Je něco, co bys udělal jinak?

Jak jsem zmínil na začátku, považuji za potřebné, aby vláda měla v těchto situacích jasný plán. Na druhou stranu, ať vláda rozhodne jakkoliv, vždycky to u řady lidí bude špatně. Kdyby se neudála žádná opatření, ocení to všichni zaměstnanci a podnikatelé či OSVČ. Když jsou zavedena jistá omezení, budou přesně tito lidé vždy naštvaní a já se mezi ně řadím. Na druhou stranu nevidím v tuto chvíli jiné řešení.

Jak to vypadá na Tik Toku během karantény?

TikTok se v průběhu karantény také lehce proměnil. Je vidět, jak zde více působí slavné osobnosti, jako Jason Derulo či Justin Bieber, kteří do této doby žili akčnější životy a nyní přišli na tuto zábavu. Můžeme tu také častěji vidět lidi tancující trendy kreace z domova.

ADAM KAJUMI (1999)

Český influencer, videobloger a hudebník afghánského původu. V roce 2019 byl považován za jednoho z největších českých muserů, tedy osobu tvořící prostřednictvím hudební aplikace TikTok.

Nicméně mojí oblíbenou částí jsou vtipy a recese ohledně koronaviru, které sám na svůj TikTok dávám pro ulehčení situace. Přijde mi to jako vhodný způsob, jak se v těchhle krizových chvílích odreagovat.

zdroj: Adam Kajumi

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...