fbpx

Nový dokument, který získal americký deník, ukazuje, jak snadné je sledování více než 12 milionů lidí. Co z toho pro nás plyne a jak se proti sledování bránit?

Zveřejněno: 27. 1. 2020

„Lidé souhlasí s tím, že jsou sledováni. Data jsou anonymní a zabezpečená.“ Tak nějak ospravedlňují své jednání firmy, které na základě dat z mobilů shromažďují informace o našem pohybu. Díky nově získaným informacím a sledování praktik lokalizačních společností ovšem reportéři New York Times zjistili, že ani jedno z těchto prohlášení v mnoha zemích už dávno neplatí.

Americký deník vzbudil v prosinci 2019 velký ohlas veřejnosti i odborníků zveřejněním prvního článku ze série One Nation, Tracked. V něm popisuje sledování chytrých telefonů na základě datového souboru, který obsahoval podrobné lokalizační údaje z mobilů více než 12 milionů obyvatel ve Spojených státech.

Data nepochází od telekomunikační nebo obří technologické společnosti ani z vládního dohledového provozu. Pochází z lokalizační datové společnosti.

Údaje z let 2016 a 2017 „byly poskytnuty Times Opinion prostřednictvím zdrojů, které chtěly zůstat v anonymitě, protože nebyly oprávněny tato data sdílet a mohly za to být vystaveny přísným sankcím“, vysvětlili reportéři Stuart A. Thompson a Charlie Warzel. Tyto zdroje uváděly, že „jsou znepokojeny tím, jak by mohla být data zneužita, a proto se rozhodly informovat veřejnost i zákonodárce“.

Nejdůležitější zpráva

Čtenáři deníku i ostatní novináři ihned na zprávu upozornili na sociálních médiích. Laura Rosenbergová, ředitelka Aliance pro zabezpečení demokracie, například tweetovala: „Toto je ten nejdůležitější článek, který byste si dnes měli přečíst.“ Podobně psal na svůj twitterový profil i Aaron Zitner z Wall Street Journal. „Toto je jistě nejvýznamnější zpráva, která dnes byla zveřejněna, a její uvedení je nejvyšší formou vyprávění příběhů. Pomyslete si, co s touto technologií už dělá autoritářský stát.“

Dnes je naprosto legální všechny tyto informace shromažďovat a prodávat.

Článek zveřejněný v sekci nazvané Projekt ochrany soukromí ukazuje vizualizace dat z Central Parku, nádraží Grand Central a burzy v New Yorku, z centra San Franciska, letoviska Mar-a-Lago na Floridě, Bílého domu a Pentagonu.

„Data recenzovaná Times Opinion nepochází od telekomunikační nebo obří technologické společnosti ani z vládního dohledového provozu. Pochází z lokalizační datové společnosti, jedné z desítek, které tiše a pečlivě shromažďují přesné pohyby lidí pomocí softwaru vpraveného do mobilních aplikací,“ vysvětlili Thompson a Warzel.

Sledování bez omezení

Reportéři však nebyli „otřeseni“ jen zjištěním, co všechno mohou společnosti podle lokalizace dat zjistit. Také zdůraznili, že toto sledování lidí se řídí pouze interními politikami jednotlivých firem a „morálními zásadami“ jejich zaměstnanců. Jak ostatně uvedli v článku: „Dnes je naprosto legální všechny tyto informace shromažďovat a prodávat. Ve Spojených státech stejně jako ve většině zbytku světa neexistuje žádný zákon, který by omezoval to, z čeho se nyní stal obrovský a lukrativní obchod se sledováním lidí.“

Podle reportérů Times obsahují lokalizační data, která nazvali „deníkem každého vašeho pohybu“, miliardy datových bodů s blíže neidentifikovatelnými informacemi. Avšak spojit pravá jména s tečkami, které se na mapách objevují, je podle nich i přesto směšně jednoduché. Aby to dokázali, zahrnul Thompson a Warzel do svého článku hned několik příkladů.

Žádná anonymita

„Na ministerstvu obrany jsme si například všimli vedoucího úředníka, který jedno odpoledne procházel protestním pochodem Women´s March, a to od prostranství National Mall až po Národní muzeum americké historie,“ informovali. „Jeho žena tam byla toho dne také, což jsme zjistili poté, co jsme ho sledovali až do jeho domova ve Virginii. Její telefon, stejně jako telefony několika dalších sousedů, rovněž vysílal údaje o poloze.“

Vědět o tom, že máte seznam míst, kde jsem byla, i fakt, že to souvisí s mým mobilem, je děsivé.

„Datová stezka daného úředníka také vedla ke střední škole, domovům přátel, na návštěvu letecké základy Joint Base Andrews, pak do zaměstnání v Pentagonu anebo ke slavnostnímu ceremoniálu v Henderson Hall s prezidentem Barackem Obamou v roce 2017 (tam bylo sledováno téměř tucet dalších telefonů),“ pokračuje report. Reportéři dokonce mluvili s některými lidmi, které dokázali identifikovat. Jedním z nich byl například Ben Broili, manažer pro doručovací službu dronů Amazonu Prime Air, nebo Marry Millbenová, virginská zpěvačka, která vystupovala před třemi americkými prezidenty.

„Vědět o tom, že máte seznam míst, kde jsem byla, i fakt, že to souvisí s mým mobilem, je děsivé,“ řekla reportérům Millbenová. „Jaké je poslání společnosti, která těží z toho, že ví, kde jsem? Zdá se mi to dost nebezpečné.“

Apely na vládu

Nezisková organizace ACLU reagovala na zprávu Times výzvou k akci cílenou na Kongres. „Tato investigace novinářů odhaluje katastrofální následky života ve společnosti, kde mohou firmy měnit naše mobilní telefony na sledovací zařízení s nulovým zákonným omezením či dohledem. Akce ze strany zákonodárců má již roky zpoždění.“

„Potřebujeme silné zákony, které zabrání aplikacím sbírat nedůležitá a zároveň citlivá lokalizační data, která jsou přidávána do databází,“ dodala organizace. „Zákon by měl zároveň zajistit transparentnost v tom, jak společnosti data využívají a prodávají, a dovolit jednotlivcům firmy, které soukromí porušují, zažalovat.“

Nejlepší obranou je prevence z naší vlastní iniciativy.

Nedávno bylo v Kongresu předloženo hned několik rozsáhlých návrhů na ochranu soukromí. Podle článku začínají navíc reagovat jednotlivé americké státy svými vlastními zákony. „Zákon o ochraně spotřebitele v Kalifornii vstoupí v platnost v roce 2020 a bude obsahovat nové způsoby ochrany obyvatel, jako je například možnost požádat společnosti o vymazání jejich údajů nebo možnost zabránit prodeji těchto dat. Avšak kromě několika málo nových požadavků může zákon ponechat toto odvětví do značné míry nezatížené.“

Zodpovědnost firem

Ačkoli byl článek Times ve většině případů chválen za to, že přispěl k národnímu povědomí o otázkách, které se týkají osobních údajů v digitální sféře, musel čelit také určité kritice ze strany některých odborníků. Například Lindsey Barrettová, právnička a pedagogická pracovnice Institutu pro veřejné zastupování na Georgetownské univerzitě, označila zprávu za „odhalující a důležitou“, zároveň ji kritizovala za to, že ukazuje tuto problematiku „spíše jako selhání jednotlivce než záměrný projekt korporací a jejich aktivátorů“.

„Formulace je důležitá,“ dodala Barrettová. „Trvání na předpokladu, že lidé si přejí být sledováni, dává technickým lobistům, kteří tyto sebepodporující argumenty vytváří, více důvěryhodnosti, než si zaslouží.“

Tři kroky k ochraně telefonu

Přestože v Evropské unii platí přísnější regulace než v Americe (podle GDPR například všeobecně platí takzvané „právo být zapomenut“ i online), stále si nemůžeme být jisti, do jaké míry jsou data z aplikací, které běžně používáme, chráněna. Faktem tedy stále zůstává, že nejlepší obranou je prevence z naší vlastní iniciativy. Níže najdete tři způsoby, jak možnost sběru dat o své poloze co nejvíce snížit.

1. Zákaz sdílení polohy

Tou nejdůležitější věcí, kterou můžete ještě dnes udělat, je znemožnit sdílení vaší polohy s aplikacemi. Na iPhonu to uděláte tak, že v nastavení v kolonce Soukromí najdete Lokační služby. Zde můžete upravit nastavení pro každou aplikaci zvlášť. Pro systém Android toto můžete upravit opět v nastavení, v záložce Biometrika a zabezpečení – Oprávnění aplikací – Poloha.

Opravdu není nutné, aby aplikace předpovídající počasí ve vašem městě věděla, kde přesně se během dne pohybujete.

Je dobré vědět, že mnoho aplikací může skvěle pracovat i bez toho, že by znaly vaši přesnou polohu. Například opravdu není nutné, aby aplikace předpovídající počasí ve vašem městě věděla, kde přesně se během dne pohybujete.

2. Zákaz inzertní ID

Vaše online aktivity jsou často sledovány pomocí identifikátoru, který se pro Android nazývá AdID (inzertní ID), pro Apple IDFA. Jedná se o jedinečné číslo vytvořené vaším telefonem a zasílané inzerentům a tvůrcům aplikací.

Protože se údaje o poloze odesílají společně s vaším ID, lze je spojit i s dalšími údaji o vás. Tuto funkci můžete zcela zakázat v nastavení ochrany osobních údajů. Konkrétně v Nastavení – Google – Reklamy.

3. Zákaz ukládání údajů o poloze

Pokud máte účet u společnosti Google, možná už firma uložila přehled údajů o poloze svázaných s vašimi zařízeními. Jejich dalšímu shromažďování můžete zabránit tak, že přejdete na ovládací prvky polohy ve svém účtu a vypnete sdílení polohy.

Související…

Anonymní chatovací aplikace pomáhají svobodě projevu. Ale i kyberšikaně
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...