fbpx

Zuckerbergova firma vytváří rozhraní speciálního "mozkového počítače". Bude se jednat o gadget, který bude vypadat jako neinvazivní přenosné zařízení. Lidem umožní psát jednoduše tím, že si představí, že mluví. Je to cesta do pekel?

Zveřejněno: 27. 9. 2019

Chatovat po síti bez nutnosti psát, jen silou vlastní mysli? Ne, to nejsou Hvězdné války, ale nová realita, na jejímž vývoji aktuálně pracuje společnost Facebook vedená Markem Zuckerbergem. Představte si gadget, který funguje podobně jako Bluetooth, který ale máte přímo na hlavě. Odborníci předpovídají, že pokud se jej skutečně podaří vytvořit a zkonstruovat, mělo by se jednat o jeden z největších vynálezů moderní doby. Milionům zdravotně postižených by mohl poskytnout nový druh svobody interakce s technologií. Je tu ale ovšem takové malé nebo možná trochu větší "ale".

Brain-computer-interface, zkráceně BCI, by mělo být rozhraní o něco větší než Walkman, iPod nebo další podobný gadget dnešní doby. Kdo si není jistý významem termínu "gadget", nechť sezná, že se jedná o malý předmět, který většinou představuje horkou technologickou novinku na trhu.

Vydáme své mozky všanc?

 

Tristan Green, autor píšící pro The Nextweb, se ale ptá, zda se lidstvo jen neřítí do další katastrofy. Pokud necháme Facebook, Google a další společnosti, jejichž zisky jsou přímo ovlivněny reklamou, vyvinout rozhraní mozkového počítače, nevydáváme sami sebe všanc nebezpečí, o jehož rozměrech zatím nemáme představu?

Neděsí nás potom hračička, která nám dokonce dovolí nepsat, nemluvit a surfovat po síti jen prostřednictvím naší mysli?

Díky zkušeným vývojářům a jejich inteligentním algoritmům se již dnes lidé bez sociálních médií takřka nedokážou obejít. I na to jsme reagovali naší aktivitou Den offline. Neděsí nás potom hračička, která nám dokonce dovolí nepsat, nemluvit a surfovat po síti jen prostřednictvím naší mysli? Skutečně chceme dát Facebooku, Instagramu a spol. přímější přístup k našim mozkům, než mají doteď?

Související…

Jak se Facebook chystá na novou zpravodajskou sekci. Kdo bude zprávy vybírat?
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Next Web

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...