fbpx

Šikana na Instagramu a proč asi s tím nikdo nic nedělá? Dalších 5 fotografií v galerii
Děti patří na sociálních sítích mezi nejohroženější druh.

59 % teenagerů zažilo šikanu online. A spousta z nich na Instagramu.

Zveřejněno: 6. 11. 2018

To, co byl pro mileniály Facebook, je pro generaci Z Instagram. Podle nedávné studie Pew Research Center používá platformu s více než miliardou aktivních uživatelů měsíčně přes 72 % teenagerů.

Jeden z pěti

59 % teenagerů zažilo šikanu online. Podle výzkumu Ditch the Label z roku 2017, neziskovky zaměřené na snížení projevů šikany, pak minimálně jeden z pěti lidí mezi 12 a 20 lety zažil šikanu na Instagramu. Spodní hranice, od které je možné sociální síť používat, je 13 let, ale vzhledem k tomu, že posunout si datum narození o pár let zpátky zvládne i sedmileté dítě, jsou podobné limity pouhou formalitou a na Instagramu se pohybují často děti, kterým nebylo ještě ani 10 let.

Jednou z nejohroženějších skupin jsou teenageři a ti k sobě umí být dost krutí i offline, když se k tomu pak navíc přidá rychlost a velikost distribučního mechanismu sociálních sítí, hrubé komentáře a urážlivé obrázky se během několika hodin dostanou ke statisícům uživatelů. Šikana na Instagramu se šíří jako virus a nikdo s tím nic nedělá. Obvyklý argument zní, že sociální sítě přece "jen" poskytují prostor, a to, že se v něm pak lidé chovají jako zvířata, už není vina sociální sítě. Ovšem i tenhle virtuální prostor by měl mít svá pravidla a regulace a autoři samotní by měli na jejich dodržování dohlížet.

akce insta influenceru2

"Zóna bez šikany", hlásá nápis na bráně z balónků.


„Šikana na Instagram určitě nepatří, naším cílem je naopak budovat laskavou a podporující komunitu. Jakákoli forma zneužívání je v absolutním rozporu s naší online kulturou, do které už roky investujeme. Totiž takovou, ve které se všichni při sdílení obrázků a videí ze svých životů cítí pohodlně a bezpečně.“ Toto jsou slova jednoho z mluvčích Instagramu z letošního září. Jeho firma si velmi dobře uvědomuje, že s nevhodným chováním by se mělo začít něco dělat. Před pár týdny spustil několik nových nástrojů na snížení násilí a šíření laskavosti. Do boje proti šikaně tak vytáhl s novým způsobem identifikace a hlášení násilí na fotografiích anebo také efektem, s jehož pomocí mají lidé šířit laskavost ve Stories. Jak přesně tyhle nástroje fungují?

Je tohle násilí? Ať rozhodne stroj

Instagram začal využívat technologii strojového učení, aby odhalil šikanu na fotkách a popiscích. Fotky označené jako potenciálně škodlivé jsou pak odesílány týmu pro řízení komunitní činnosti ke kontrole. V květnu kromě toho aplikace spustila ještě filtr urážlivých komentářů, který odhaluje a následně skrývá urážlivé komentáře vedle fotek, ale dokonce i z vyhledávání a nově i živého vysílání. Filtr vám zároveň umožní zcela zabránit určitým lidem, aby vaše fotky komentovali, případně je úplně zablokovat, aby k vašemu profilu neměli přístup.  Na Instagramu taky můžete nastavit filtr, který bude zakrývat komentáře se slovy, která si sami zvolíte, jako například "hnusná", "tlustá" atp.

Související…

Nenápadná podlost instagramové krásy
Tereza Hermochová

Jenže stroj neodhalí dvojsmysly, nevhodné vtipy, psychologické útoky. Ne všechno násilí jde na první (strojem analyzovanou) dobrou odhalit. Instagram navíc kromě Číny a Severní Korey funguje ve všech zemích na světě a v každé z nich je za nevhodné a urážlivé považováno něco jiného. To je problematické i v okamžiku, kdy něco nezachytí filtr, a vy se to pokusíte sami nahlásit. Instagram v současné chvíli neumožňuje uživatelům dovysvětlit, proč zrovna tohle považují za zraňující nebo útočné. Spousta nevhodného obsahu pak kvůli nepochopení zůstává dál online.

Srdíčka kolem hlavy

Doplněk do videí představil Instagram spolu s nejprodávanější náctiletou autorkou, tanečnicí a herečkou Maddie Ziegler, která má na Instagramu přes 12,5 milionů followerů. Pokud začnete Maddie sledovat, automaticky tím kamerový efekt získáte. Filtr funguje tak, že vás v selfie módu zaplaví srdíčky a vyzve vás, abyste označili kamaráda, kterého chcete podpořit. Ten dostane upozornění, že jste ho zmínili ve své Story. On pak může udělat to stejné: označit někoho dalšího. Radost a láska se tak šíří vesele dál.

kindness camera effect 3 images

„Založili asi 10 stránek zaměřených proti mně, na kterých mě kritizovali, pomlouvali a jinak pošpiňovali,“ říká patnáctiletá Annie, která trpěla úzkostí už jen z toho, že měla svůj mobil v kapse a věděla, co jí online komunita provádí. Mary se serveru Atlantic pro změnu svěřuje s tím, že ve třídě založili skupinový chat na Instagramu s názvem "Celá třída kromě Mary," kde jediné, co dělali, bylo, že ji pomlouvali. Takovou šikanu filtrování komentářů a video se srdíčky nezastaví.

Efekty jen na efekt

Instagram je však přesvědčený, že dělá dost, a pořád dokola opakuje to samé. „Naším cílem je být tou nejbezpečnější platformou online,“ nechala se letos v září slyšet Karina Newton, vedoucí veřejné politiky na Instagramu. Dodává, že se nejedná o planá slova, a jako příklad uvádí letošní událost "Kindness prom," organizovanou k příležitosti spuštění vylepšeného filtru proti násilí, kde se náctiletí influenceři cpou hamburgery a celý večer tancují pod balónkovou bránou s nápisem "zóna bez šikany a násilí", a pak to samozřejmě sdílejí online.

Na první pohled to tak vypadá, že aktivity zaměřené proti šikaně a nepřátelství dělá Instagram spíš pro vlastní PR, než aby někomu skutečně pomohl. To potvrzuje i Alex, současný zaměstnanec Instagramu, který si přeje být uváděn pod genderově neutrálním pseudonymem: „Na Instagramu existuje iniciativa nazvaná ‘laskavost’, jejímž cílem je redukovat násilí a šikanu, ale moc lidí na ní nepracuje. Většina těchto snah, ať už jde o filtry nebo umožnění sledování toho, kolik času s aplikací trávíte, se dělá spíš pro PR než pro cokoli jiného.“

dominika myslivcova

Šikana na Instagramu se nevyhýbá ani Česku. Často se s ní na svém profilu setkává například slavná česká influencerka Dominika Myslivcová: „S šikanou na Instagramu se setkávám dennodenně v podobě sprostých a urážlivých komentářů. U mých příspěvků je to občas dost rozjeté, někteří si do pusy fakt nevidí! Ale já jsem typ člověka, který se dokáže povznést, a za ty roky své kariéry už mám hroší kůži. Komentáře od lidí, které ani neznám, se mnou už naštěstí nedělají vůbec nic. Není to sice nic příjemného číst urážky adresované mé osobě, ale můj názor je, že to píšou stejně jen lidé, kteří nejsou spokojení se svým životem, a proto se vybijí na někom, koho ani neznají. Jejich názor je mi upřímně úplně jedno.“ Na druhou stranu dodává, že ne všichni lidé to snáší tak v klidu a s nadhledem jako ona. 

Častou objetí českých hejtrů je také instagramová hvězdička Týnuš Třešničková, na které si po jejím nedávném úrazu hejtři doslova smlsli. Od toho dne na svém profilu nezveřejnila jedinou fotku.

tynus tresnickova

Kontakt – nula

Společnost, u níž se letos očekává zisk téměř osmi miliard dolarů z prodeje reklamy, za to svým uživatelům nevrací vůbec nic zpátky, říká Sara Mills, módní instagrammerka s více než půl milionem fanoušků. Dodává, že ať už řešila cokoli, na Instagramu se jí nikdy nepodařilo kontaktovat jediného člověka, který by jí s čímkoli pomohl. „Co se týká možnosti zakrývání hejtů, nemyslím si, že nenávistnému chování zabrání, spíš mám naopak pocit, že ho ještě posiluje. Se všemi těmi snahami a promyšlenou psychologií, která nás nutí trávit víc a víc času u aplikace, sdílet víc fotek,  nebo už jenom to, jak promyšleně volí barvy tlačítek... člověk by si myslel, že by mohli trochu pozornosti zaměřit taky na to, jak přimět lidi, aby se k sobě navzájem chovali jako lidské bytosti.“

foto: Shutterstock, zdroj: The Atlantic

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...