fbpx

Končí náš boj s covidem? Proti všem mutacím chrání i vzácný žraločí protein 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Podle výsledků nové studie vědců z americké University of Wisconsin-Madison dokážou protilátky odvozené z imunitního systému žraloků neutralizovat koronavirus SARS-CoV-2 a všechny jeho mutace

Zveřejněno: 28. 2. 2022

Vědci a výzkumníci po celém světě se už bezmála dva roky zabývají vývojem látek, které by dokázaly zastavit nebo alespoň omezit neustále mutující virus SARS-CoV-2. Teď se zdá, že vědci na univerzitě ve Wisconsinu přišli na způsob, který dokáže člověka ochránit i před pokročilejšími variantami, jako je třeba nyní již převládající mutace omikron. Naděje se kupodivu skrývá v útrobách žraloka.

Výsledky výzkumu, který byl publikovaný koncem roku 2021 v odborném žurnálu magazínu Nature, odhalily, že proteiny nalezené v imunitním systému žraloka by mohly proti různým variantám koronaviru SARS-CoV-2 bojovat s podobnou, ne-li vyšší účinností jako protilátky, které si v reakci na infekci samotnou nebo na očkování vytváří lidské tělo. „To, k čemu badatelé v rámci studie došli, zdůrazňuje užitečnost žraločích proteinů zvaných VNAR jako účinných terapeutik, jež působí proti různým koronavirům, což z nich může činit významný milník v boji s pandemií,“ píše se v abstraktu studie.

Žraločí proteinové protilátky jsou nejmenší přirozeně se vyskytující látky svého druhu, které byly doposud v přírodě nalezeny.

Aaron LeBeau, patolog z University of Wisconsin-Madison a spoluautor probírané studie, ve svém prohlášení mimo jiné uvedl, že „ se tyto malé proteiny podobné lidským protilátkám mohou dostat do zákoutí, kam se ty lidské nikdy nedostanou“. Zde mohou podle jeho slov vytvářet velmi unikátní tvary, což jim pomůže rozpoznat struktury v koronavirových proteinech. A právě to naše protilátky nedokážou. Proto také nedokážou tak účinně bojovat s různými variantami viru.

Nejmenší svého druhu

Ve studii se dále píše, že žraločí proteinové protilátky jsou nejmenší přirozeně se vyskytující látky svého druhu, které byly doposud v přírodě nalezeny. Možná, že i s tímto faktem souvisí jejich variabilita, a tím pádem účinnost v boji s covidem-19. Jejich schopnost neutralizovat koronavirus SARS-CoV-2 a spolu s ním i nemoc covid-19 podle badatelů z Wisconsinu dalece převyšovala schopnost lidských imunoglobulinů a dalších protilátek.

Virus navíc podle výsledků neutralizují zcela odlišnými a jedinečnými mechanismy než činí protilátky v lidském imunitním systému. Žraločí protilátky by se tedy mohly stát účinnými nejen proti současným variantám delta a omikron, ale i všem dalším. „Snažíme se připravit arzenál žraločích VNAR terapeutik, která by mohla být použita pro budoucí propuknutí dalších mutací. Je to určitá pojistka do budoucnosti,“ dodal v prohlášení ke studii LeBeau.

Související…

Už jste byli potřetí? Jaké jsou vedlejší účinky po posilovací dávce
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Nature

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...