fbpx

Už jste byli potřetí? Jaké jsou vedlejší účinky po posilovací dávce 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Už i řady lidí v Česku se týká nebo pomalu začíná týkat tematika posilovací proticovidové vakcíny. S tím souvisí i úvahy o možných vedlejších účincích. Lékaři předpokládají, že u většiny očkovaných budou podobné jako po druhé dávce

Zveřejněno: 3. 1. 2022

Podle zjištění odborné lékařské veřejnosti začíná účinnost dostupných proticovidových vakcín slábnout po půl roce od aplikace druhé dávky. A po této době přichází čas na podstoupení dávky třetí, posilovací. Lidé očkovaní v první vlně, tedy počátkem roku 2021, ji už většinou mají za sebou, zbytek populace čeká třetí dávka v dohledné době. Je potřeba se obávat?

Podobně jako u prvních dvou dávek se i tentokrát řeší vedlejší účinky. Výhoda je, že už svým způsobem víme, do čeho jdeme, což potvrzují i lékaři, kteří shodně prohlašují, že to, jak se po posilovací dávce budeme cítit, by se nemělo lišit od toho, co přišlo po dávce druhé.

Z 22 191 respondentů 7 tisíc (32 %) uvedlo, že se potýkali s nějakými nežádoucími reakcemi.

A potvrzují to i výsledky studie amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, jejíž autoři analyzovali data od více než 22 tisíc lidí, kterým byla třetí dávka aplikována mezi 12. srpnem a 19. zářím.

Nejčastější reakce

Z 22 191 respondentů 7 tisíc (32 %) uvedlo, že se potýkali s nějakými nežádoucími reakcemi. Více než 6 200 (28 %) lidí hlásilo, že se necítili dost dobře na to, aby byli schopni vykonávat denní aktivity, a to zejména den po aplikaci vakcíny. Vedlejší účinky však byly veskrze mírné a nedošlo k žádným neočekávaným jevům, jinými slovy k ničemu, co by lidé nezažili už po druhé dávce vakcíny.

Zatímco po druhé dávce mělo lokální (v místě vpichu) nebo systémové (celkové) vedlejší účinky 77,6 %, respektive 76,5 % lidí, po třetí dávce to bylo 79,4 % a 74,1 %, což jsou víceméně shodná čísla. Nejobvyklejší byly bolest v místě vpichu (71 %), únava (56 %) a bolest hlavy (43,4 %). Někteří uvedli, že je bolelo celé tělo, jen v 7 % se ale jednalo o bolest těžkou, která znemožňovala běžné fungování.

Co říkají odborníci

Internetový magazín Prevention oslovil odborníky, kteří se vakcinologií a infekčními chorobami ve své praxi dlouhodobě zabývají. Všechny jejich reakce vyznívají velmi pozitivně. „Vakcíny proti covidu se ukázaly jako bezpečné a byly podány stovkám milionů lidí,“ potvrzuje Amesh A. Adalja, odborník na infekční choroby z John Hopkins Center forHealth and Security. „Nepřekvapuje mě, že třetí dávka nevyvolává žádné významné vedlejší účinky,“ dodal.

„Celkově se prokázalo, že od třetí dávky by lidé z hlediska vedlejších účinků neměli očekávat nic horšího než od dávky druhé,“ potvrzuje John Sellick, odborník na infekční choroby a profesor medicíny na univerzitě v Buffalu.

Stejně přitakává i William Schaffner, specialista na infekční onemocnění a profesor na lékařské fakultě Vanderbilt University. „Vedlejší účinky budou pravděpodobně velmi podobné těm, které jste zažili po druhé dávce vakcíny. Je to ale individuální, někteří jich mohou zaznamenat dokonce méně, jiní více.“

Je potřeba se připravit?

Pokud jsme po druhé dávce nebyli úplně fit, měli bychom podle citovaných lékařů myslet dopředu a na den, kdy nám bude třetí dávka aplikována, i na ten následující si vzít pro všechny případy volno.

Když nic jiného, tak si aspoň odpočineme, což je nejen příjemné, ale také užitečné. Jak totiž víme, tak imunita se mimo jiné posiluje pravidelným a dobrým spánkem, jehož nedostatek tělo oslabuje a činí náchylnějším k řadě onemocnění včetně covidu-19.

Související…

Pandemie neočkovaných? Jak vidí přední čeští virologové problém odpíračů vakcín
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...