fbpx

Kdy se konečně zbavíme roušek? Pravděpodobně příští rok, ale ne úplně 1 fotografie
Stále ještě typický obrázek z newyorského metra. Kdy se změní? (zdroj: Shutterstock)

Se stoupající proočkovaností proti covidu-19 se množí i dotazy, jak dlouho ještě bude nutné nosit ochranu úst. Některé státy v Americe již tuto povinnost zrušily třeba i v hospodách a kostelech, podle epidemiologa a poradce Bílého domu Anthonyho Fauciho je ale na místě opatrnost

Zveřejněno: 21. 8. 2021

Spojené státy mají proočkovaných již více než 35 procent populace a v souvislosti s tím se ozývají hlasy, které doporučují přejít na další fázi rozvolňování. Státy jako Texas, Florida, New Hampshire a Iowa již plošně zrušily nařízení nosit respirátory a roušky. Přední americký infektolog a poradce Bílého domu Anthony Fauci podle CNN zdůrazňuje, že než bude možné bezpečně přistoupit k takovým krokům, je nutné, aby drtivá většina Američanů dostala covidovou vakcínu.

Za plně očkované jsou přitom považováni ti, kteří mají dva týdny po druhé dávce vakcíny. Takoví jedinci se už bez roušky mohou ve Spojených státech pohybovat prakticky ve všech venkovních i vnitřních prostředích, tedy i v restauracích, fitcentrech i na bohoslužbách v kostelech. Ovšem v letadlech, autobusech, vlacích, veřejné dopravě a dalších přeplněných místech musí masku nasadit i oni.

Je těžké říci, kdy budeme moci ústenky odložit zcela, protože konec jejich pravidelného nošení je spojen s koncem pandemie.

Podle Richarda Watkinse, specialisty na infekční choroby a profesora interního lékařství na Lékařské fakultě Northeast Ohio Medical University, je takový přístup důležitý zejména kvůli mutacím nového čínského koronaviru, u nichž ještě není jisté, zda proti nim vakcinace zabírá. „Je těžké říci, kdy budeme moci ústenky odložit zcela, protože konec jejich pravidelného nošení je spojen s koncem pandemie,“ říká na stránkách internetového magazínu Prevention.

Obličej si uvolníme příští rok

Úplné odložení roušek a respirátorů se tak podle Watkinse váže na dosažení kýžené kolektivní imunity (většina populace je vůči nemoci imunní a poskytuje nepřímou ochranu těm, kteří imunní nejsou), která by měla nastat po proočkování 50 až 80 % populace. A k tomu mají i Spojené státy zatím docela daleko.

Anthony Fauci v únoru na CNN řekl, že je možné, že nošení obličejových masek bude doporučováno ještě v roce 2022, do té doby by se však podle něj život měl výrazně přiblížit k normálu. O něco optimističtější je v této věci infektolog Amesh Adalja z Johns Hopkins Center for Health Security. „Dokud nedojde k dostatečnému snížení šíření viru v komunitě, bude pravděpodobně nutné nosit nějaký typ masky, ty bychom ale mohli odložit koncem letošního roku, kdy bude proočkováno více lidí,“ říká na Prevention.

Měly se nosit už před covidem?

I když jsou s rostoucími teplotami z ústenek všichni stále více rozladění, pravdou je, že dokázaly výrazně eliminovat nákazu dalšími virovými onemocněními, zejména chřipky, která se v tomto roce ani u nás v Česku prakticky neobjevila. Z toho důvodu odborníci předpovídají, že v nějaké formě s námi obličejové masky možná zůstanou i v budoucnu, minimálně během podzimních a zimních chřipkových sezón.

„V Asii lidé masky běžně nosili už před covidem, takže očekávám, že i v USA je po pandemii bude nosit více lidí,“ říká doktor Watkins. Amesh Adalja k tomu doplňuje, že nosit ústenku v případě obyčejného nachlazení se doporučovalo vždy, což se podle něj nezmění, jen je pravděpodobné, že nyní po zkušenosti s koronavirovou pandemii to bude více lidí skutečně dodržovat.

Související…

Není to jen bolest od jehly: Proč po covidové vakcíně bolí rameno a jak ho rozcvičit
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...