fbpx

Po covidu nejsou úplně za vodou ani děti. Následky u nich dlouho přetrvávají 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Podle britských vědců nezanedbatelný počet dětí vykazuje různé symptomy nemoci covid-19 ještě dlouho poté, co infekci prodělaly

Zveřejněno: 26. 1. 2022

Britský Úřad pro národní statistiku (ONS) zveřejnil data, která ve společnosti spustila další vlnu obav. Naznačují totiž, že až 13 % dětí mladších 11 let a asi 15 % dětí mezi 12 a 16 lety trpí alespoň jedním příznakem nemoci covid-19 ještě pět týdnů poté, co ji prodělaly.

Vzhledem k tomu, že se Británie vrátila do normálu, a to včetně návštěv škol., vyzývají vědci k opatrnosti a apelují na vládu, aby tuto skutečnost neignorovala, navíc i vzhledem k tomu, že pro děti dosud neexistuje vhodná proticovidová vakcína a ani se nepředpokládá, že by do konce tohoto roku nebo počátku příštího nějaká taková vznikla.

Bolest hlavy i deprese

Přestože je u dětí pravděpodobnost hospitalizace kvůli těžšímu průběhu relativně nízká, zdá se, že i velmi mírný, nebo dokonce bezpříznakový průběh u nich může vést k dlouhodobému výskytu některých symptomů covidu-19 tak, jak je tomu známo u některých dospělých. Britský magazín The Guardian informuje o tom, že se ani v případě následků u dětí nemusí jednat jen o projevy, jako jsou únava, bolest hlavy, ztráta čichu nebo chuti, ale také o ty, které ovlivňují srdce i mozek. Patří sem třeba i neuropsychiatrické symptomy, jako jsou deprese, nebo dokonce kožní léze.

Jedincům, kteří vykazují příznaky i po odeznění infekce, by měla být věnována pozornost, měli by být ve stavu nemocných a odpočívat.

Podle Frances Simpsonové, lektorky psychologie na Coventry University, by dlouhotrvající covidové příznaky u dětí neměly být brány na lehkou váhu s tím, že „děti už jsou v pořádku a mohou jít do školy“. Jedním z problémů podle ní může být poměrně velká propast mezi akutní infekcí a celkovým průběhem onemocnění, kdy jsou některé děti v počátku zcela asymptomatické nebo mají jen velmi mírné příznaky, které ale mohou přetrvávat velmi dlouho. A protože ještě není zcela jasné, jak se taková skutečnost dlouhodobě projevuje na zdravotním stavu dospělých, není to jasné ani u dětí, pročež je na místě opatrnost a jedincům, kteří vykazují příznaky i po odeznění infekce, by měla být věnována pozornost, měli by být ve stavu nemocných a odpočívat.

Děti mají teploty i normálně

Najdou se samozřejmě i lékaři a specialisté, kteří upozornění Úřadu pro národní statistiku považují za přehnaná. Tvrdí, že vzhledem k tomu, že neexistuje srovnávací studie a také s přihlédnutím k faktu, že příznaky, jako je kašel a vysoká teplota, jsou v dětství poměrně běžné, nelze z průzkumu vyvozovat předčasné závěry.

„Pravidelně mluvím s pediatry, kteří jsou o takových případech průběžně informováni, a je nutno říci, že počty těchto dětských případů nejsou obrovské. Nemyslím si, že existuje skutečný důvod k obavám,“ uvádí pro The Guardian Liz Whittakerová, pediatrička a imunoložka, jež působí na Imperial College London. Dobrou zprávou potom podle ní je, že i u dětí, které trpí po prodělání nemoci chronickou únavou, dochází po čase ke zlepšení stavu.

Otázkou ovšem zůstává, zda je vhodné dítě, které ještě dlouho po prodělané infekci vykazuje příznaky, pustit do školy a chovat se, jako že je zdravé. Vědci totiž nevědí, jak se případně virus na jeho organismu může nebo nemůže podepsat. Odpověď podají až další studie, které se už v Británii tímto problémem zabývají.

Související…

Začínat písemkami je nesmysl, říkají odborníci o návratu dětí do škol
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...