fbpx

Oddělené ložnice jako cesta k perfektnímu vztahu? Zlepší vám sex i zdraví, tvrdí odborníci 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Partnerské hádky narušují spánek a nespavost zase způsobuje konflikty. Tento začarovaný kruh může podle vědců vyřešit jednoduché opatření: oddělené ložnice. Když se dobře vyspíte, nebudete se na partnera zlobit, budete mít lepší náladu i větší chuť na sex

Zveřejněno: 26. 11. 2023

Někdy kvůli výměně názorů s partnerem probdíte celou noc, jindy zase na partnera nemáte náladu, protože jste se špatně vyspali. Vědci z Institutu pro behaviorální medicínu a výzkum na Státní univerzitě v Ohiu ve studii z roku 2017 potvrdili, že takový životní styl může dlouhodobě významně snižovat kvalitu života. Na vině je stres, který hádkami i nevyspáním vzniká a který podporuje vznik skrytého chronického zánětu, jenž může zvýšit riziko mnoha nemocí včetně cukrovky, alzheimera, chorob srdce a artritidy.

I když tedy tvrzení, že vás partnerské hádky a nedostatek spánku mohou dostat do hrobu, může znít pouze symbolicky, ve skutečnosti je na něm dost pravdy. „Nedostatek spánku je skutečně dlouhodobě velmi nebezpečný,“ potvrzuje pro magazín The Healthy hlavní autorka studie Janice Kiecolt-Glaserová. A právě tato vědkyně doporučuje jako řešení oddělené ložnice.

Sdílení spánkových vzorců

Než se dáte s partnerem dohromady, pravděpodobně se nijak hlouběji nezabýváte jeho (či jejími) spánkovými zvyklostmi. To je ale chyba, která vás může stát nervy i zdraví. Nespavost totiž postihuje nejeden pár, který spolu sdílí lože. Zvyklostí, které mohou narušit partnerův klidný spánek, přitom existuje celá řada.

Těžko se ladí i spánkový režim skřivanů a sov, kdy první jsou zvyklí uléhat se západem a vstávat s východem slunce, ti druzí naopak rádi ponocují a ráno si potom chtějí přispat.

„Součástí manželství je sdílení spánkových vzorců. Pokud je jedna osoba neklidná nebo trpí nějakými chronickými problémy, může to ovlivnit spánek druhého. Když problémy v průběhu času přetrvávají, mohou mít na vztah velmi negativní vliv,“ říká Kiecolt-Glaserová.

Může se jednat třeba „jen“ o chrápání, které druhého dohání k šílenství a znemožňuje mu dostat se do hlubokého spánku nezbytného k tomu, aby se následujícího dne cítil bdělý a svěží. Na vině mohou být směny, kdy vstávající nebo uléhající partner druhého probudí, a ten už nemůže zabrat, dílem třeba i díky tomu, že se to děje opakovaně a jeho to stresuje a rozčiluje.

Těžko se ladí i spánkový režim skřivanů a sov, kdy první jsou zvyklí uléhat se západem a vstávat s východem slunce, ti druzí naopak rádi ponocují a ráno si potom chtějí přispat. „Tytéž faktory, které pomáhají jedné osobě spát, mohou narušit spánek někoho jiného,“ říká na The Healthy Anil Rama, lékař ze Stanfordského centra spánkových věd a medicíny. A všichni víme, že přerušovaný spánek vede k únavě a podrážděnosti. Řešením tedy může být polibek na dobrou noc a cesta do oddělených ložnic.  

Vřelý vztah od vedle

Oddělené ložnice poskytují soukromí a pohodlí a zlepšují atmosféru ve vztazích. Když vás partner nebudí, nemusíte se na něj zlobit a jste k němu celkově vřelejší. Řada párů se ale obává, že sólo spaní nepříznivě ovlivní jejich sexuální život. Podle vědců to může být přesně naopak. Touha po sexu totiž představuje úplně jinou potřebu než touha po spánku, i když je pravda, že nedostatek druhého může ovlivnit to první. Když je člověk unavený, to poslední, na co bude myslet, jsou žhavé erotické hrátky.

U žen, které se dobře vyspaly, se pravděpodobnost intimního styku s partnerem zvýšila až o 14 %.

S mírou energie a odpočinku se však zvyšuje i sexuální touha a podle studie z roku 2015 publikované v časopise Journal of Sexual Medicine to platí zejména pro ženy. Výzkum zjistil, že u žen, které se dobře vyspaly, se pravděpodobnost intimního styku s partnerem zvýšila až o 14 %. Spánek v samostatných ložnicích navíc může zvyšovat sexuální napětí. Pokud partner (či partnerka) odešel do práce ještě před vámi a nechal vám na stole vzkaz, můžete se na něj těšit celý den a představovat si, co si asi vzal na sebe. Nebo ho můžete další ráno překvapit, když mu přinesete kávu do postele.

Související…

Čtyři způsoby, kterými se narcisté nakonec projeví. Hlavně při rozchodu
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Healthy

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...