fbpx

Oxygenoterapie je léčba kyslíkem, která má poměrně dlouhou a zajímavou historii. Dnes se dostává opět do popředí a není se čemu divit

Zveřejněno: 19. 1. 2022

Oxygenoterapie pomáhá s léčbou závažných plicních onemocnění. Současně se však jedná o skvělou prevenci, a to nejen zdravotních problémů, ale například také příznaků stárnutí. Je skvělou kompenzací pro aktivní sportovce, stejně jako pro kuřáky.

Proč byste měli o oxygenoterapii přemýšlet i vy? Na to jsme se podívali ve spolupráci s Efitness.cz.

Co je oxygenoterapie?

Do češtiny můžeme výraz oxygenoterapie přeložit jednoduše jako „léčba kyslíkem.“ Hlavním cílem této léčebné metody je zvýšení kvality života. A to jak u pacientů s plicním onemocněním, tak u všech lidí, kteří se skutečně zajímají o své zdraví.

Oxygenoterapie má pozitivní vliv na krásu i psychickou pohodu.

Dlouhodobá aplikace domácí oxygenoterapie působí příznivě při zmírňování příznaků u závažných onemocnění, jako je např. CHOPN. Používá se také při léčbě neurologických problémů, šoku či anémie. Oxygenoterapie má však pozitivní a preventivní účinky i u lidí s pevným zdravím. Sportovcům pomáhá s regenerací po náročných výkonech a kuřákům může alespoň částečně kompenzovat problémy, které se s jejich zlozvykem pojí.

Oxygenoterapie jako kosmetická záležitost

Ne náhodou se kromě ordinací lékařů s kyslíkovými generátory můžeme často setkat také v kosmetických salonech. Proč? Oxygenoterapie má pozitivní vliv na krásu i psychickou pohodu.

Kromě již zmíněných benefitů může také:

  • zmírňovat příznaky stárnutí
  • posilovat imunitu
  • pomáhat při léčbě nespavosti
  • snižovat stres
  • zmírňovat nechutenství
  • pomáhat při migrénách
  • atd.

K oxygenoterapii se používá tzv. kyslíkový koncentrátor (nebo také kyslíkový generátor či oxygenerátor), který je možné pořídit i v domácí či cestovní verzi.

Oxygenoterapie má přes všechny své benefity i kontraindikace a někteří lidé by se jí měli vyhnout. Jedná se například o pacienty po transplantaci orgánů nebo při infekci dýchacích cest. Použití oxygenerátoru je tak vhodné konzultovat s praktickým lékařem.

Jak funguje kyslíkový koncentrátor?

Oxygenerátor produkuje vysoce koncentrovaný kyslík s rozsahem průtoku až 95 %. Základní funkcí oxygenerátoru je kontinuální dodávání kyslíku v nastaveném množství. Díky tomu je skvělým nástrojem pro pacienty se sníženým průtokem kyslíku, současně působí blahodárně na psychickou pohodu i imunitu.

Při správném použití může kyslíkový koncentrátor redukovat bolesti hlavy, neutralizovat dopad stresu i kouření, redukovat tvorbu vrásek i další projevy stárnutí.

Kyslíkový koncentrátor pro domácí použití si můžete pořídit například na Efitness.cz!

Související…

Poslední záchrana při otravě alkoholem? Vědci úspěšně vyzkoušeli hyperventilaci
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: eFitness

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...