fbpx

Bolest kloubů ve spojitosti se změnou počasí trápila už naše předky. Dodnes se zdá, že mnozí lidé ani nepotřebují sledovat předpověď, jelikož jim blížící se bouřku či sněhovou vánici ohlásí bolestivá kolena. Proč vás bolí klouby při změně počasí a jak tomu můžete předcházet?

Zveřejněno: 22. 12. 2021

Vědci sice o příčině bolesti kloubů ovlivňované počasím nevědí rozhodně vše, avšak jednou z nejpravděpodobnějších teorií jsou změny barometrického tlaku. Ten je též nazýván jako atmosférický a může způsobit rozšíření šlach, svalů a dalších tkání. To pak následně může například v kloubech postižených artritidou způsobit bolest.

Na vině ale bývají i nízké teploty, které mohou zvýšit hustotu tekutiny uvnitř kloubů, a způsobit tak jejich ztuhlost patrnou při pohybu. Faktem ale zůstává, že závěry studií se různí.

Jak předcházet bolesti kloubů

Existuje hned několik tipů, jak předcházet bolesti kloubů. Prvním z nich je pitný režim. Může se to zdát jako maličkost, ale dostatečný příjem tekutin má na zdraví kloubů velký vliv. Hydratací organismu totiž podpoříte měkkost chrupavek, voda tělu přitom zároveň pomáhá udržet dostatečné množství živin nejen v krvi, ale také v kloubech.

Do jídelníčku můžete zařadit také potraviny bohaté na kolagen, který lze konzumovat i ve formě doplňku stravy.

Dalšími pomocníky na cestě ke zdravým kloubům mohou být vitaminy a minerály. Konkrétně vitamin C, D a E a z minerálů pak hořčík, vápník a zinek. Do jídelníčku můžete zařadit také potraviny bohaté na kolagen, který lze konzumovat i ve formě doplňku stravy. Blahodárné účinky má například zázvor. Působí protizánětlivě, popíjením zázvorového čaje tak můžete přispět ke zmírnění revmatických bolestí, v případě vnějšího užití dokáže tlumit bolest a otoky kloubů.

Související…

Přecházet nemoc se nevyplácí. Jaké mohou být následky?
Komerční článek

foto: Pexels.com, zdroj: EUC Lékárna

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...