fbpx

Období chřipek, nachlazení a sezónních onemocnění je v plném proudu. Snažit se přechodit nemoc se ale nevyplácí. Můžete zbytečně ohrozit vaše okolí, ale i sami sebe. Jaké zdravotní problémy může neléčená chřipka nebo jiná viróza do budoucna způsobit?

Zveřejněno: 20. 12. 2021

Každý určitě zažil situaci, kdy se nemoc přihlásí o slovo v tu nejméně vhodnou dobu. V práci na vás svítí deadliny, ve škole vás čeká náročná zkouška, nebo co hůř, chystáte se na dlouho plánovanou dovolenou. Máte tendence mávnout nad příznaky rukou a věnovat se naplno povinnostem a plánům? Zaděláváte si tím do budoucna na vážný zdravotní problém.

Ohrozit můžete i své okolí. Přece nechcete kolegy nakazit nachlazením, natož chřipkou nebo onemocněním covid-19? A kdy jindy být svědomití a ohleduplní, než když jde o zdraví.

Pokud cítíte, že se nachlazení hlásí o slovo a nemáte vysoké horečky, zkuste nejprve ulehnout na dva až tři dny do postele.

Každá nemoc je navíc pro tělo určitou zátěží, na kterou potřebuje spoustu sil a energie. Pokud ji budete ignorovat a neléčit, organismus zeslábne a viry a bakterie napáchají o to více škod. Ty můžou vést ke komplikacím, jako je zánět průdušek nebo těžký zápal plic.

Tělo má dlouhou paměť

Povedlo se vám úspěšně přechodit nemoc a myslíte si, že máte vyhráno? Následky neléčených nemocí se sčítají v průběhu celého života. Pokud tedy neléčíte jednu nemoc za druhou, tělo vám to dříve nebo později s největší pravděpodobností vrátí.

Svou roli samozřejmě hraje i imunita, životní styl a zdravotní predispozice. Pokud ale málo spíte, nedodržujete pitný režim a máte špatné stravovací návyky, onemocnění se budou vracet v čím dál větší míře.

V prvních dnech dbejte na klid a léčbu

Poznali jste se v rizikovém chování? Je načase zvolnit. Pokud cítíte, že se nachlazení hlásí o slovo a nemáte vysoké horečky, zkuste nejprve ulehnout na dva až tři dny do postele. Začněte se poctivě léčit ověřenými léčebnými prostředky, zvyšte příjem tekutin, dopřejte si klid a dodejte tělu potřebné vitamíny. Neocenitelným pomocníkem v posílení imunity je vitamín C, na jehož dostatečný příjem byste měli pamatovat dlouhodobě, bylinné čaje zase pomohou vaše tělo prohřát.

tantum family blog 12 2021 fotky 2

Při bolestech hlavy, svalů a ucpaném nosu můžete sáhnout po léku Tantogrip, který kromě vitamínu C obsahuje i léčivé látky fenylefrin a paracetamol, které snižují horečku, otok nosní sliznice, bolesti hlavy a kloubů. Ulevuje od příznaků chřipky i nachlazení během 20 minut a je vhodný už od 12 let.

Pokud nemáte teplotu, ale trápí vás bolest, pálení nebo nepříjemný „knedlík” v krku při polykání, zkuste si ulevit pastilkami Tantum Verde Mint. Lék seženete i ve třech dalších příchutích a mohou ho i děti od 6 let. Pokud se vám však ani po pár dnech léčby neuleví, nastává čas vyrazit k lékaři a nemoc řádně přeléčit.

Související…

Ochrání nás před covidem obyčejná rýma? Vypadá to, že to dokáže
Kateřina Hájková

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...