fbpx

Kyselina laurová je nasycená mastná kyselina, která byla nalezena ve velkém množství v kokosovém oleji a v oleji z palmových jader. Je považována za prospěšný nasycený tuk, protože se jedná o triglycerid se středně dlouhým řetězcem

Zveřejněno: 4. 5. 2021

Možná už jste zaregistrovali vzrůstající popularitu kokosového oleje ve spojitosti s péčí o dutinu ústní, nebo jste i vy zastánci metody „oil pulling”. Není se čemu divit, nedávné studie totiž prokázaly, že kokosový olej má skutečně prokazatelné účinky v boji proti plaku a ústním bakteriím. A nejen to, přinesly i další zajímavá zjištění, která možná jednou provždy změní způsob, jakým se staráme o svoje zuby.

V čele s kyselinou laurovou

Kyselina laurová je nasycená mastná kyselina, která byla nalezena ve velkém množství v kokosovém oleji a v oleji z palmových jader. Je považována za prospěšný nasycený tuk, protože se jedná o triglycerid se středně dlouhým řetězcem. Tím pádem se snadněji vstřebává do těla a má protivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky. Jak funguje? Narušuje ochranný lipidový obal různých běžně se vyskytujících druhů virů. V dutině ústní tímto způsobem pomáhá snižovat překyselení, což vede k méně častému výskytu kazů.

Kokosová voda a dutina ústní

Existuje přibližně 700 druhů bakterií, které mohou žít v ústech, a až 350 z nich může být v ústech najednou. Některé tyto škodlivé bakterie mohou přispívat k problémům, jako je zubní kaz, špatný dech a onemocnění dásní. Podle klinického výzkumu je v zabíjení virů kyselina laurová účinnější než ostatní nasycené mastné kyseliny, čímž pomáhá v léčbě běžného zánětu dásní, o kterém jste také mohli slyšet pod názvem gingivitida. Příčinou zánětu bývají škodlivé bakterie, které v ústní dutině vytvářejí zubní plak. Pokud ho poctivě neodstraňujeme, vzniká jeho zvýšený výskyt a poté přichází nepříjemná infekce. Dle výzkumu umí kokosový olej bakterie účinně eliminovat.

zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC444260/O

Dostupná prevence místo zubaře?

Kokosový olej je ekonomicky přístupný pro lidi po celém světě, hlavně v zemích s jeho největší produkcí, jako jsou Filipíny, Indonésie, Afrika nebo tropické oblasti v Americe. Z toho důvodu může představovat prevenci návštěvy u zubního lékaře, která je pro celou řadu lidí z finančních důvodů těžko dosažitelná. Jeho možné benefity byly prokázány dostupnými důkazy, kterých sice není mnoho, jejich výsledky jsou ale téměř pokaždé jednohlasné: Lokální a pravidelné užívání kokosového oleje na zuby a dásně má výrazný přínos a lze díky němu předcházet běžným onemocněním dutiny ústní.

zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844020316327

Oil pulling

„Oil pulling” je technika stará více než 5 000 let, která spočívá v pravidelném převalování kokosového oleje v ústech. Provádí se ideálně ráno, kdy se v našich ústech nachází největší množství bakterií. Kokosový olej na zuby se v ústech převaluje nejméně 5 minut. Aktivuje slinné enzymy, které absorbují toxiny, jež s vyplivnutím obsahu z úst z těla odvádíme. Pozitivní účinek na prostředí našich úst potvrzují studie a „tahání oleje” je navíc podle tradiční čínské medicíny z Indie - Ájurvédy, cesta, jak detoxikovat celý náš organismus.  Oil pulling nepečuje pouze  zdravý našich zubů. Během procesu dochází v dutině ústní ke vstřebávání a průniku některých obsažených složek oleje do krve, přičemž tyto látky mají blahodárný vliv na správné fungování našeho organismu.

Zdravá alternativa místo fluoru

Schopnosti kyseliny laurové nejsou ve světě medicíny žádným novým zjištěním, používá se běžně k léčbě virových infekcí včetně chřipky, oparů, kvasinkových infekcí, chlamydií nebo také střevní infekce. Podle odborníků je nevyhnutelné, že kyselina bude v blízké budoucnosti také jednou ze standardních složek zubních past. Běžně dostupné pasty v drtivé většině obsahují kontroverzní fluor, a proto je nasnadě využívat superschopnosti kyseliny laurové v jejím původním zdroji, tedy právě v kokosovém oleji.

Díky blahodárnému přírodnímu složení kokosový olej neobsahuje žádná další chemická aditiva, čímž nenarušuje přirozenou mikroflóru zubů a dásní. Vysoce kvalitní raw kokosový olej najdete ve všech produktech Skinny Coco, jenž je výhradním distributorem kokosových produktů The Skinny pro Českou republiku a Slovensko.

Související…

Budou nám růst třetí zuby? Vědci zkoumají revoluční terapii na fretkách
Kateřina Hájková

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...