fbpx

Pro ty, kteří věří, že jejich štěstí není závislé na ostatních, je v posledních letech přirozené, že se rozhodnou uspořádat svatbu. Neberou si ale nikoho jiného než sami sebe. Takové obřady plánují možná překvapivě především ženy

Zveřejněno: 6. 4. 2021

Svatby sologamistů se od těch tradičních neliší prakticky v ničem kromě jedné věci, která je ale poměrně zásadní: K oltáři kráčí nevěsta sama bez ženicha, případně novomanžel bez nevěsty. Jinak tu je ale všechno tak, jak má být. Je tu svědek, jsou tu svatebčané, dokonce se odjíždí i na líbánky (zda pak novomanželé v hotelu líbají polštář, personál nebo zrcadlo, ovšem přesně nevíme). Jaký má všechno tohle smysl? Sologamisté chtějí dát veřejně najevo, že jejich štěstí závisí pouze na nich samotných. A že jsou tedy svobodní i ve svazku.

Skupina jedinců, kteří věří v sologamii, tedy na vztah sama se sebou, zastává názor, že jejich štěstí nezávisí na ostatních. Považují se za "úplné osobnosti", které nepotřebují hledat "druhou polovičku", nevěří ani dalším mýtům souvisejícím s láskou, jako je například ten o spřízněné duši. Toto jejich přesvědčení jde tak daleko, že jsou ochotni vzít si sebe sama a pořádně to oslavit.

Když si vezmete sebe sama, nemusí vás nic děsit, protože možnost, že přestanete milovat sama sebe, není příliš reálná.

Ačkoliv se může zdát, že takové životní přesvědčení může zastávat jen narcista nebo někdo, kdo je velmi osamělý, psychologové hovoří jinak. Osamělost bývá popisována jako nepříjemná zkušenost spojená s nedostatkem mezilidské intimity nebo jako absence vztahů, které dávají člověku smysl a poskytují mu bezpečí.

Sologamisté ale ničím takovým netrpí, jim neschází smysluplné vztahy, jsou pouze toho názoru, že jediný skutečně smysluplný vztah mohou mít pouze se sebou. Takoví lidé se potom chtějí vzít, aby se veřejně zavázali k tomu, že budou milovat sami sebe a lásku nebudou očekávat od nikoho jiného. Zajímavé je, že touto nehynoucí láskou k sobě trpí hlavně ženy, které jsou přesvědčené, že v době emancipace (a genetické vědy) muže vlastně k ničemu nepotřebují.

Strach z krize a rozvodu

Důvodů, které k tomuto zajímavému rozhodnutí vedou, může být hned několik. Mezi nejčastějšími se podle internetového magazínu Step To Health kromě těch, které jsme už výše zmínili, objevuje třeba i nevíra v tradiční manželství a to, co představuje, nebo obava z krizí, hádek a rozvodu. Když si vezmete sebe sama, nemusí vás nic z toho děsit, protože možnost, že přestanete sama sebe milovat, není příliš reálná.

Třeba to nebude trvat dlouho, sama sebe požádá o ruku a nakonec se i skutečně sama za sebe vdá.

I když sologamie zatím v zákonech nemá své místo, ti, kteří ji zastávají, věří, že se to třeba jednou změní. Patří k nim třeba i Emma Watsonová, představitelka filmové Hermiony Grangerové, která sice ještě nedošla tak daleko, aby se sama za sebe provdala, už dlouho ale prohlašuje, že randí sama se sebou a nepřipadá jí na tom vůbec nic divného. Kdo ví, třeba to nebude trvat dlouho, sama sebe požádá o ruku a nakonec se i skutečně sama za sebe vdá. Pak si užije i líbánky a sama se sebou si naplánuje, kde bude bydlet a jaké tam třeba budou tapety. Hádky o tom, kde žít a jak, asi nebudou moc dlouhé. Otázka je, jestli to ale nebude trochu nuda.

Související…

Jak se v manželství dobře vyspat a ještě upevnit vztah? Zkuste oddělené ložnice
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: SteptoHealth

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...