fbpx

Mezi tím být single a chodit sám se sebou je prý rozdíl. Self-partnership ovšem není tak žhavou novinkou, jak by se mohlo zdát. Stačí se podívat o mnoho desítek let zpátky

Zveřejněno: 27. 12. 2019

Herečka Emma Watsonová, jejíž přerod z dívky na ženu známe především z Harryho Pottera, se nedávno v rozhovoru pro britský Vogue prohlásila za „sebe-partnerku“. V předvečer svých třicetin se přidala k rozvíjejícímu se hnutí single pozitivity a naopak se postavila proti mediální masáži, která se snaží ženám podsunout, že pokud jsou single, jsou jaksi neúplné.

Emmě Watsonové se kvůli tomu, že chodí sama se sebou, dost lidí i novinářů veřejně vysmívá. A to si vezměte, že jde o mladou, velmi profesně úspěšnou a bohatou a krásnou ženu. Bulvár by totiž nejraději drby o manželovi, dětech, rozvodu, prostě to, co čtenáře zajímá a na co jsou zvyklí. Svobodná žena sama o sobě nenabízí žádný příběh, její ekonomická nezávislost je navíc přijímána se skepsí a jakousi úzkostí.

Hrozba kapitalismu

Ženy, které odmítají manželství, nejsou považovány jen za zoufalé. Jsou vnímány také jako hrozba kapitalismu, který vždy závisel na tom, že se provdané matky starají o další generaci vlastně zdarma. Ženy, které z této řady vybočí, se ocitají v roli moderních naháněných čarodějnic. Ty středověké ostatně také bydlely samy a budovaly si vlastní život, že?

Až do roku 1974 mohly banky odmítat vydávat kreditní karty ženám bez podpisu manžela.

Zákony v USA až do 60. let přísně omezovaly ekonomickou svobodu svobodných, ale vlastně i vdaných žen. Ve většině států neměly ženy právo legálně se odstěhovat od svého manžela a bylo pro ně velmi obtížné pronajmout si nebo koupit nemovitost samostatně. Až do roku 1974 mohly banky odmítat vydávat kreditní karty ženám bez podpisu manžela a tou dobou také manželé mohli bez informování ženy disponovat s rodinným majetkem.

Večírky singles 30. let

Poté, co na začátku 20. století získaly ženy volební právo, se hnutí za práva žen rozštěpilo v boji za další moderní výdobytky, třeba za snazší rozvod, právo usedat v porotách a zastávat politické funkce, pro volební právo Afroameričanů a za rovnost vůbec. Během hospodářské krize muselo mnoho žen začít pracovat a oddalovaly manželství. Tehdy je napadlo, zda jejich život musí nutně směřovat k manželství.

Otevřeně se přihlásit k tomu, že chodíte sami se sebou a jste spokojení, je obzvlášť v případě žen stále poměrně riskantní.

Bude jejich případný single život opravdu tak ponurým, jak očekávají? Ve třicátých letech americké single ženy pořádaly večírky, měly milostné vztahy, cestovaly, chodily do divadel a navazovaly mezi sebou přátelství. Užívaly si snídani v posteli, večeři v nejlepších restauracích a pečlivě zdobily své domovy. Měly finanční svobodu. V roce 1936 vydala Marjorie Hillisová bestseller nazvaný Live Alone and Like It: A Guide for the Extra Woman. Že by inspirace pro Emmu Watsonovou?

Otevřeně se přihlásit k tomu, že chodíte sami se sebou a jste spokojení, je obzvlášť v případě žen stále poměrně riskantní. Je to ukázkový políček zatvrzelým vyznavačům patriarchátu a ženy, které se k tomu odhodlají, si z reakcí bulvárních pisálků a veřejnosti nemusejí dělat vůbec nic. Je jim to jedno, důležitá je jejich spokojenost. A asi k ní mají důvod.

Související…

Praha vítá Moulin Rouge: Burlesky tu budou o víkendu oslavovat život
Michaela Šedo

foto: Profimedia, zdroj: Forge (Medium)

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...