fbpx

Stále více (nejen) amerických států marihuanu legalizuje pro lékařské nebo i rekreační účely. Pokud ale patříte mezi miliony jedinců s vysokým krevním tlakem, měli byste ji užívat přiměřeně. Podle vědců může totiž kouření marihuany vysoký tlak ještě zvyšovat

Zveřejněno: 9. 2. 2021

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je hlavním rizikovým faktorem pro infarkt nebo mozkovou mrtvici. Zrádné je, že jeho působení na srdce a jiné orgány zpočátku nevykazuje žádné příznaky, proto se mu přezdívá tichý zabiják. A podle studie zveřejněné v roce 2016 v časopise Journal of Hypertension může právě marihuana celou situaci zhoršovat. Konkrétně zvyšuje systolický krevní tlak, který určuje výši tlaku během stahu srdce a vypuzení čerstvé krve do oběhu.

Studie porovnávala asi 1 500 lidí, kteří marihuanu užívali v posledních 30 dnech, s pěti tisíci jedinci, kteří ji užívali někdy v minulosti, a s dalšími pěti tisíci těch, kteří ji neužívali nikdy. První skupina z testu vyšla jednoznačně nejhůř, protože se jejím členům systolický krevní tlak zvýšil až o tři hodnoty. Toto zjištění se shoduje i s novější studií publikovanou v roce 2019 v časopise American Journal of Health Behavior. Její autoři na základě toho dospěli k závěru, že lidé s rizikem vysokého krevního tlaku by měli být při užívání marihuany opatrní.

Nejen hypertenze, ale i infarkt

Vysokým krevním tlakem to ale nekončí, vědci z Ohia se totiž obávají, že u některých konzumentů může marihuana nebezpečně zvyšovat i riziko infarktu, které už samo o sobě stoupá se zvyšováním krevního tlaku. Badatelé z Mayo Clinic Proceedingsdokumentu z roku 2019 uvedli, že u lidí, kteří konopí pravidelně užívají, je riziko infarktu až 1,7krát vyšší než u těch, kteří mu neholdují. Je ale nutno zmínit, že mezi zkoumanými byli i jedinci s dalšími rizikovými faktory infarktu, jako je obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka druhého typu, a také užívali drogy, jako je tabák, alkohol či kokain. Ze zjištění každopádně vyplývá, že během tří let by infarkt dostalo 1,37 procenta uživatelů konopí ve srovnání s 0,54 procenty neužívajících.

Státy, kde bylo užívání marihuany legalizováno, zaznamenaly nárůst návštěv na pohotovostních odděleních a hospitalizací kvůli vedlejším účinkům spojeným s marihuanou.

„Existuje stále více důkazů o tom, že užívání marihuany může u některých jedinců vyvolat infarkt,“ potvrzuje pro magazín The Healthy lékař a profesor medicíny na Keck School of Medicine na University of Southern California v Los Angeles Robert Alan Kloner. „Státy, kde bylo užívání marihuany legalizováno, zaznamenaly nárůst návštěv na pohotovostních odděleních a hospitalizací kvůli vedlejším účinkům spojeným s marihuanou včetně nárůstu infarktu, a to zejména u mladých mužů,“ upřesňuje.

Viníkem je nejspíš THC

Mechanismus, jímž marihuana může infarkt způsobit, dosud není zcela objasněn. Vědci ale pracují s hypotézou, že na vině je kanabinoid THC, tedy hlavní psychoaktivní látka, která se nachází zejména v květech konopí. Právě THC může podle odborníků způsobit, že jinak klidný nervový systém uvolní stresové hormony adrenalin a kortizol. Tím dojde ke zvýšení srdeční frekvence a krevního tlaku, což může vést až k infarktu.

Nepřímý vliv by mohla mít i skutečnost, že po konzumaci marihuany mají lidé zvýšenou chuť k jídlu – a pokud si konopí dopřávají často, mohou se také často přejídat, a důsledkem toho přibírat. A jak víme, nadváha a obezita jsou samy o sobě rizikovým faktorem hypertenze i infarktu. Doktor Kloner potvrzuje, že je zapotřebí ještě dalších výzkumů, aby se dal vztah konzumace marihuany a vyššího rizika infarktu stoprocentně potvrdit. I tak by ale ti, kteří holdují marihuaně a zároveň se léčí s vysokým krevním tlakem, měli její užívání ve vlastním zájmu raději omezit.

Související…

Je legalizace cesta? Kouření konopí v mládí zvyšuje riziko vzniku deprese
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: The Healthy

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...