fbpx

Další studie ukazuje, že marihuana v teenagerském věku může mít dopad na psychické zdraví v dospělosti. Teď jde o to, jaký druh mladí konzumují

Zveřejněno: 27. 2. 2019

 

Konopí je v současnosti velmi populární. Mladí ho v některých zemích dokonce upřednostňují před tabákem či alkoholem. Legalizace už proběhla v některých státech v USA a na podzim i v Kanadě. V Česku se některé strany snaží prosadit zákon, který by od 18 let povoloval pěstování malého množství pro osobní potřebu. A přestože podpora legalizace této látky, především díky jejím nesporným zdravotním účinkům, roste, objevují se stále další důkazy, že kouření konopí může mít i své stinné stránky.

Místo rauše deprese

Jedním z těchto důkazů je i nejnovější studie publikovaná v žurnálu JAMA psychiatry, ve které výzkumníci z McGillské a Oxfordské univerzity analyzovali 11 výzkumů, které zahrnovaly téměř 24 tisíc teenagerů. Zjistili, že užívání konopí minimálně jednou týdně před 18. rokem věku je spojeno s vyšším rizikem vzniku deprese v dospělosti, a to až o 37 %. Výzkumníci také odhadli, že asi 400 tisíc případů deprese v Americe může být spojeno právě s užíváním konopí v mládí.

Dopad studie na veřejnou politiku a mentální zdraví je každopádně velký.

Přesto je nutné brát v potaz, že tyto výsledky ukazují určitou spojitost, nikoli příčinnou závislost, a stále jsou založeny „pouze“ na 11 studiích. Výzkumníci prošli na 4 000 spisů. Studie ale neposkytovaly informaci o tom, kolik konopí teenageři vykouřili ani jeho sílu.

„Výsledky musí být interpretovány opatrně, protože jsou založeny na velmi malém počtu výzkumů. Ale signál je celkem jasný,“ říká Guohua Li, epidemiolog z Mailman School of Public Health. „Dopad studie na veřejnou politiku a mentální zdraví je každopádně velký,“ dodává. Konopí je totiž tak běžné, že ho minimálně jednou do měsíce v USA kouří na 20 % starších středoškoláků.

Přešlechtěné nebezpečí

Deprese však nejsou jediným problémem, který kouření konopí může vyvolávat. Jiné studie už předtím ukázaly, že u mladých také zvyšuje riziko psychózy ve vyšším věku. Ani v tomto případě ale nejsou závěry jednoznačné. Podle Hany Gabrielové z Mezinárodního institutu pro výzkum konopí a kanabinoidů sice může kouření konopí způsobovat psychické problémy, ale záleží na jeho typu. „Problémy většinou mohou nastat jen u vyšlechtěných rostlin s velmi vysokým podílem psychoaktivní složky THC. Ale pokud člověk užívá konopí nepřešlechtěné, které má vyrovnaný obsah THC a kanabinoidu, tak mu nikdy psychóza nevznikne. Příroda nám nechce ublížit.“

Výzkumy každopádně dávají voličům i politikům další důvody k zamyšlení, jak a zda vůbec tuto látku legalizovat.

Před syntetickými kanabinoidy varuje také odborník na konopí Lukáš Hurt, podle kterého „umělé konopí“ nemá s tím přírodním téměř nic společného, snad kromě lehce podobných psychoaktivních účinků. Výrobci, často například z Číny, jsou podle něj bohužel chytří natolik, že šikovně napodobují složení tak, aby se vyhnuli zákazům a postihu.

Související…

Konopí jako lék na úzkost u dospívajících? Může spíš uškodit
Kateřina Hájková

Neví se, zda teenageři ve zmiňovaných studiích kouřili „pravé“ nebo syntetické konopí. Výzkumy každopádně dávají voličům i politikům další důvody k zamyšlení, jak a zda vůbec tuto látku legalizovat. „Je třeba víc studií a hodně let, abychom pochopili celý obrázek vlivu legalizace konopí na veřejné zdraví,“ říká Li.

foto: Shutterstock, zdroj: The Verge

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...